واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: " متكي": در زمان مناسب در خصوص بسته پيشنهادي 1+5اظهار نظر مي كنيم
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران گفت كه تهران در زمان مناسب پيرامون مسايل مربوط به بسته پيشنهادي 1+5 كه روز شنبه گذشته " خاوير سولانا " آن را به وي تقديم كرد، اظهار نظر خواهد كرد.
"منوچهر متكي" كه روز دوشنبه در پايان سخنراني خود در هجدهمين همايش بين المللي خليج فارس در محل دفتر مطالعات سياسي و بين المللي وزارت امور خارجه به سوالات شركت كنندگان در اين همايش پاسخ مي داد، در پاسخ به سوالي درباره نظر ايران در خصوص بسته پيشنهادي 1+5 و نامه وزراي خارجه اين كشورها به وزير امور خارجه ايران اظهار داشت: ما بسته پيشنهادي را دريافت كرديم و آن را بررسي خواهيم كرد.
وي با بيان اينكه بخشي از بسته پيشنهادي 1+5 به ايران به مساله خليج فارس و امنيت در اين منطقه باز مي گردد، گفت: البته موضوع امنيت و ثبات در منطقه از گذشته هاي دور هم مطرح بوده است.
متكي به جنگ رژيم صدام عليه جمهوري اسلامي ايران اشاره كرد و افزود: شايد اين جنگ يكي از مواردي بود كه نهايتا بازيگران اصلي را به اين نكته رهنمون كرد كه امنيت منطقه اي بايد بخشي از بسته نگاه به اين منطقه باشد لذا بند 8 قطعنامه 598 به مساله امنيت منطقه اي اختصاص يافته است.
وي به موضوع مديريت و امنيت انرژي خليج فارس اشاره كرد و گفت: كساني از دير زمان روياي مديريت انحصاري انرژي خليج فارس را مد نظر داشتند.
متكي با بيان اينكه مديريت انرژي خليج فارس براي مصرف كنندگان انرژي مهم است، تصريح كرد: اروپا و كشورهاي عمده مصرف كننده انرژي در آسيا برايشان مهم است كه انرژي خليج فارس چطور مديريت مي شود لذا دغدغه دارند كه نوعي مديريت سياسي با اهداف خاص بر انرژي خليج فارس اعمال نشوند.
وزير امور خارجه با تاكيد بر اينكه جمهوري اسلامي ايران مديريت مستقلي را بر انرژي خود دارد، اظهار داشت : افزايش نياز به انرژي خليج فارس و تحولات رو به رشد قيمت ها و نيز مسايل جانبي، كشورها را در تعامل با منطقه محتاط كرده است لذا امنيت خليج فارس از اهميت بيشتري نسبت به گذشته برخوردار است.
وي تاكيد كرد: رويكرد محتاطانه 1+5 به مقوله امنيت در منطقه بايد مورد كنكاش و بررسي قرار گيرد.
متكي خاطرنشان كرد: جمهوري اسلامي ايران پاسخ و نظر خود را در رابطه با بسته پيشنهادي متعاقبا اعلام خواهد كرد.
وزير امور خارجه به موضوع امنيت منطقه اي خليج فارس اشاره كرد و گفت: امنيت منطقه اي با رويكرد بومي سازي و تكيه بر كشورهاي منطقه الزاما به معناي عدم همكاري با ديگران نيست اما
ما با هژموني و رويكرد آمرانه ديگر كشورها در موضوعات منطقه اي مخالفيم.
برخي بدنبال بي ثباتي در منطقه با رويكرد نظامي هستند
متكي، رويكرد جمهوري اسلامي ايران را رويكردي مبتني بر همكاري با توجه به مساله انرژي و
نياز ديگران به آن و همچنين ثبان منطقه ارزيابي كرد و افزود: ثبات در منطقه خليج فارس موجب آرامش ديگران نيز هست و اين در حالي است كه برخي به دنبال بي ثباتي در منطقه با رويكرد نظامي هستند.
وي با بيان اينكه مناطق مختلف جهان در ارتباط مستقيم با خليج فارس قرار دارند، تصريح كرد: با توجه به اهميت جغرافيايي، سياسي و اقتصادي خليج فارش ، آنچه در اين منطقه ساماندهي شود، تاثير خود را بر ديگر مناطق مي گذارد.
وزير امور خارجه به بسته پيشنهادي ايران اشاره كرد و گفت: فلسفه ارايه بسته ايران در اوايل ماه گذشته ميلادي به 1+5 و برخي كشورها با رويكرد مسوولانه و متعهدانه جمهوري اسلامي ايران و در چارچوبي سازنده بوده است.
متكي تاكيد كرد: بسته پيشنهادي ايران نه خواستي را براي خودمان و نه در يك نگاه مبتني بر چانه زني مباحث را مطرح مي كند بلكه فقط با نگاه كمك به حل معضلات، بحران ها و مشكلات منطقه اي و فرامنطقه اي تدوين شده است.
متكي در پاسخ به سوال ديگري درباره اينكه آيا پيش بيني جنگي عليه ايران از سوي آمريكا را مي كند و آيا آمريكا آغاز گر جنگ سومي در منطقه خواهد بود؟، گفت: رويكردهاي مبتني بر هژموني و سلطه طلبي توسط آمريكا در گذشته به راحتي انجام مي شد و نظراتشان را تحميل مي كردند.
متكي افزود: آمريكا بعد از جنگ با غرور زايد الوصفي دنبال تحقق روياي جهان تك قطبي بود و لذا در افغانستان بر اساس تصميم سازمان ملل و در عراق به دليل آنكه مست از باده غرور بود، بدون تصميم سازمان ملل به صورت يكجانبه وارد شد.
وي ادامه داد: مردم منطقه از سقوط افراط گرايي حاكم بر كابل و رژيم ديكتاتوري صدام در بغداد كه در فاصله يك دهه دو جنگ را بر منطقه تحميل كرد، در آغاز خوشحال بودند اما كسي گمان نمي كرد كه اين جنگ در تدوام 7-6 ساله موجب كشتار صدها هزار نفر شود.
وزير امور خارجه تاكيد كرد: اين مساله تجربه اي را به نمايش گذاشت كه همان شكست رويكرد زور مدارانه و يكجانبه گرانه آمريكا است و بخشي از اين تجربه ناشي از تحولي است كه در خاورميانه و در نگرش ها، تحليل ها و در نوع ديد نسل جديد خاورماينه ايجاد شده است.
متكي گفت: شايد در چند دهه قبل مدل بودن فرهنگ و آراي آمريكايي در سطح بالايي از نظر سنجي ها قرار داشت اما امروز نتيجه نظر سنجي موسسات آنها نشان مي دهد كه بيش از 80 تا 85 درصد مردم منطقه در حد تنفر از رويكردها و سياست هاي آمريكا در خاورميانه اظهار نظر مي كنند كه اين مساله بايد براي انديشمندان، جامعه و عقلاي آمريكايي موضوع قابل بررسي باشد.
وي افزود: موسسات آمريكايي بايد بررسي كنند كه چرا تنفر نسبت به دولتمردان آمريكا در دنيا در حال افزايش است.
وزير امور خارجه اظهار داشت: بوش در سفر خداحافظي در اروپا اذعان كرد كه مردم اروپا به مردم آمريكا علاقه مند هستند اگر چه به رييس جمهوري آمريكا علاقه مند نيستند.
وي تاكيد كرد: اين اقرار رييس جمهوري آمريكا كفايت مي كند اگر در اروپا به رييس جمهور آمريكا علاقه مند نيستند. آقاي بوش بداند كه عملكرد او در خاورميانه موجب تنفر از رييس جمهور آمريكا شده و اين براي آمريكا خوب نيست.
متكي اظهار داشت: از زمان انتخابات كنگره تا امروز، آمريكا در نوعي خلا تصميم گيري ها قرار دارد.
وي افزود: شكست هاي پي در پي در تصميم گيري هاي آمريكا براي منطقه شرايط دشواري را براي آمريكا به وجود آورده است و فكر نمي كنم آمريكا در پي ورود به بحران آفريني جديد در منطقه براي پرداخت كنندگان ماليات اين كشور باشد.
سيام**9139** 9130 ** 1324
دوشنبه 27 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]