واضح آرشیو وب فارسی:مهر: معترف در گفتگو با مهر:ارزشهاي زنان ايراني بايد در ذهن نمايشنامهنويسان ما نهادينه شود
دبير هفتمين جشنواره تئاتر بانوان هدف اين رويداد سالانه را نهادينه كردن موضوع پرداختن به زندگي، رشادت و ارزشهاي بانوان ايراني در ذهن نمايشنامهنويسان و الهام گرفتن از آثار كهن ايراني در اين عرصه دانست.
مريم معترف درباره هدف از برگزاري جشنواره تئاتر بانوان به خبرنگار مهر گفت: هدف جشنواره زنمحور بودن آن نيست. در تئاتر نيز مانند زندگي نميتوان زن و مرد را از هم جدا دانست و نيت اصلي جشنواره پرداختن به سوژههايي با محوريت بانوان ايران و فعاليت آنها در تئاتر كشور است. البته ميتوان مانند گذشته از حضور كارگردانان يا نمايشنامهنويسان زن نيز بهره برد.
وي با اشاره به اينكه فراخوان جشنواره تئاتر بانوان پيش از حضور وي به عنوان دبير جشنواره منتشر شده بود گفت: بيشتر سوژههاي موجود در فراخوان مربوط به بانوان مذهبي، اسطورهاي و امروزي ايران و اسلام ميشد. من نيز سعي كردم در بخش بازخواني و بازبيني جشنواره شرايطي را براي حضور پررنگتر بانوان هنرمند در هيئتهاي داوري ايجاد كنم.
مريم معترف دبير و مجيد امرايي مدير روابط عمومي جشنواره تئاتر بانوان
معترف كه يكبار ديگر هم دبير جشنواره تئاتر بانوان بوده درباره دستيابي به اهداف جشنواره در آستانه هفتمين دوره آن يادآور شد: دوره اول به همت وزارت ارشاد برگزار شد و پس از آن با سه سال وقفه و تعطيلي مواجه بود. سپس سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران با بودجه اندك دو دوره را برگزار كرد و در دورههاي اخير شاهد اختصاص بودجه بيشتر به آن هستيم.
وي افزود: در دورههاي اوليه كارها به لحاظ كيفي ضعيفتر بود، اما در سه دوره اخير كه اعظم بروجردي دبيري جشنواره را بر عهده داشت شاهد نزديك شدن جشنواره به اهداف مد نظر بودهايم. البته اين به معناي رسيدن به ايدهآل نيست، بلكه اگر جشنواره به صورت مستمر و با حمايت بيشتر در دورههاي بعد نيز برگزار شود ميتواند هر چه بهتر در اين مسير گام بردارد.
اين هنرمند تئاتر درباره موضوعيت داشتن جشنوارهاي چون تئاتر بانوان گفت: به نظرم اين جشنواره ميتواند روي نگارش متون باارزش و با كيفيت بالا با محوريت بانوان ايراني مؤثر باشد و به اين طريق بر جريان كلي تئاتر كشور تأثير مثبت بگذارد. وقتي نمايشنامهنويسان در اين جشنواره تشويق به نگارش متون ارزشي درباره بانوان شوند، ميتوان شاهد آثاري بود كه به ارزشهاي زن ميپردازند.
مدير خانه نمايش با بيان اينكه جشنواره تئاتر بانوان با ايجاد فرصت براي عرضه نمايش با محوريت زن باعث ميشود تئاتر در معرفي جايگاه اجتماعي زنان ايراني مؤثرتر باشد اظهار داشت: ممكن است ما نمايشنامهنويساني داشته باشيم كه به موقعيت و موضوع زن ميپردازند ولي مجالي براي اجرا پيدا نميكنند. من هميشه تأكيد كردهام كمبود سالن اجرا از معضلات تئاتر ماست. اگر سالن به اندازه كافي باشد ديگر نياز به برگزاري اين تعداد جشنواره نيست، زيرا همه هنرمندان مجال اجرا پيدا ميكنند.
معترف كه در تعداد زيادي تئاتر، فيلم و مجموعه تلويزيوني بازي كرده در بخش ديگر سخنان خود گفت: هرگز به موضوعهاي مربوط به بانوان ايراني درست نپرداختهايم. در ديدار گروهي از هنرمندان راديو با رهبر معظم انقلاب ايشان نيز بر اين نكته تأكيد داشتند كه موضوع بانوي ايراني بيشتر مورد توجه باشد و در نمايشنامهها به اين موضوع بيشتر پرداخته شود.
وي در ادامه افزود: با يك برنامهريزي يكساله براي جشنواره تئاتر بانوان و تداوم برگزاري آن ميتوان موضوع پرداختن به زندگي بانوان ايراني، رشادتها و ارزشهاي آنها را در ذهن نمايشنامهنويسان نهادينه كرد. منتقدان هم ميتوانند با همفكري مناسب نمايشنامهنويسان را به سمت الهام گرفتن از آثار كهن ايراني سوق دهند.
معترف با اشاره به اينكه در دوره هفتم جشنواره تئارت بانوان آثاري با نگاه ارزشيتر به شخصيت و زندگي بانوان وجود دارد درباره بينالمللي شدن جشنواره گفت: اگر امكان بينالمللي برگزار شدن جشنواره باشد بسيار خوب است، ولي بايد به لحاظ فراهم كردن امكانات و تامين بودجه حمايت گستردهتر از جشنواره به عمل آيد. در اين صورت صحنه رقابت زيبايي بين هنرمندان در سطح بينالمللي فراهم ميشود كه ميتوانند به تبادل اطلاعات نيز بپردازند.
مجيد امرايي مدير روابط عمومي جشنواره تئاتر بانوان نيز درباره بينالمللي شدن جشنواره گفت: نگاه و فرهنگ ما به مقوله زن با جوامع اروپايي متفاوت است. ولي اگر جشنواره به لحاظ تكنيكي بينالمللي شود ميتواند در روند تئاتر مؤثر باشد. اين جشنواره با هدف بينالمللي شدن آغاز به كار نكرد، ولي اينك در جايگاهي است كه ميتواند با آثاري كه به عنوان الگو براي معرفي زنان ايران اسلامي هستند وارد اين عرصه شود.
وي در پايان با اشاره به اينكه همواره از موضوعها و نمايشنامههاي خارجي در تئاتر و جشنوارههاي داخلي استفاده شده ادامه داد: ما به لحاظ معنوي و موضوعي الگوهاي خوبي در ادبيات ديني، تاريخي و كهن ايران اسلامي داريم. زنان سلحشور و نخبهاي داريم كه ميتوانند موضوع و الگوي خوبي براي آثار نمايشي و جشنواره تئاتر بانوان باشند.
هفتمين جشنواره سراسري تئاتر بانوان از چهار تا 12 تيرماه در دو بخش خياباني و صحنهاي در شهر تهران برگزار ميشود.
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]