واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي تأثير جنسيت بر چگونگي اعمال كيفر در آخرين شماره از فصلنامه «بانوان شيعه»
گروه انديشه: مقاله «تأثير جنسيت بر چگونگي اعمال كيفر»، توسط «عاطفه تاجيك»، كارشناسيارشد فقه و مباني حقوق اسلامي نوشته شده و در آخرين شماره از فصلنامه تخصصي «بانوان شيعه» منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، خلاصهاي از مقاله فوق در اينجا ارائه ميشود: در بررسي تأثير جنسيت در چگونگي اعمال كيفر در حقوق جزاي ايران دريافتيم كه عامل جنسيت در حقوق جزاي ايران تأثير دارد و منجر به وضع قوانين متفاوتي ميان زنان و مردان شده است.
بنابر آنچه گفته شد، ميتوان اين تفاوتها را به سه دسته تقسيم كرد: دسته اول، جنبه حمايتي دارد و در جهت حمايت از زنان با توجه به ويژگيهاي جسمي و روحي آنان است و قابل قبول همه علما است.
دسته ديگر از اين تفاوتها در جهت حمايت از ديگران يا اجتماع است و علت آنها مشخص بوده و اختلاف نظري در مورد آنها وجود ندارد، اما دسته سوم، تفاوتهايي است كه چالشبرانگيز بود و مورد بحث علماي شيعه قرار گرفته است. در اين زمينه ميتوان به تفاوت زن و مرد در ديد نفس و اعضا و همچنين به قصاص اشاره كرد.
نظر علما در اين باره متفاوت است، اما به طور كلي دو ديدگاه در اين زمينه وجود دارد: نظري مشهور فقها كه از تفاوتها حمايت ميكند و نظريه ديگر كه معتقد به تساوي زن و مرد در اين زمينهها است.
در آيات قرآني سخني از اين تفاوتها يه ميان نيامده است و دليل مشهور فقها رواياتي است كه در اين زمينه در جوامع حديثي موجود است. علت عمدهاي كه در تأييد ديدگاه اول بيان شده به تفاوت در بازده اقتصادي مرد و زن بر ميگردد.
بدين معنا كه چون مردان نقش بيشتري در امور اقتصادي و اجتماعي جامعه ايفا ميكنند، ضرري كه با فقدان آنان متوجه خانواده و جامعه ميشود بيش از ضرري است كه با از دست رفتن زن در خانواده متوجه خانواده و اجتماع ميشود. اين سخن اگرچه در جاي خود قابل توجه است، ولي با توجه به تغيير شرايط و موقعيت اجتماعي و اقتصادي زنان در جهان و در جوامع شيعي، توجيه آن به بحث و مطالعه بيشتري نياز دارد.
آخرين شماره فصلنامه «بانوان شيعه» به صاحب امتيازي «مؤسسه شيعهشناسي» و با مدير مسئولي دكتر «محمود تقيزاده داوري» و سردبيري دكتر «مهديهالسادات مستقيمي» به تازگي منتشر شده و در اختيار علاقهمندان به مباحث تاريخي زنان، اسلام و تشيع قرار گرفته است. اين فصلنامه تلاش ميكند شرايط اجتماعي زندگي زنان مسلمان كشور را از طريق ارتقاي خودآگاهي ديني ريشهدار در تاريخ، تمدن و فرهنگ اسلامي جامعه، بهبود بخشد.
«بانوان شيعه»، فصلنامهاي است فرهنگي ـ پژوهشي كه به منظور ارايه متمركز تحقيقات انجام شده توسط زنان پژوهشگر كشور در عرصههاي مربوط به جنسيت، فرهنگ و دين توسط «مؤسسه شيعهشناسي» منتشر ميشود.
جمعه 24 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 326]