واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مرور كارنامه رضا كريمي /حضور بازيگران حرفهاي در قصههاي پرپيچ و خم
در كارنامه رضا كريمي كه فيلم سينمايي "انعكاس" را بر اكران سينماها دارد، حضور بازيگران حرفهاي در قصههاي جذاب بر مسير پيچشهاي داستاني از دست ميرود.
به گزارش خبرنگار مهر، كريمي حضور در سينماي حرفهاي را با دستياري كارگرداني فيلمسازان حرفهاي آغاز كرد و در چند پروژه هم در سمت برنامهريز فعاليت داشته است.
"تصوير آخر"، "ترنج" و "زينت" از جمله فيلمهايي هستند كه رضا كريمي حضور در كنار سينماگران حرفهاي را تجربه كرد و پس از آن با ساخت اولين فيلمش در سال 1377 وارد عرصه كارگرداني شد. او همچنين چند مجموعه تلويزيوني ساخته كه از آن جمله ميتوان به "شبي از شبها" و "مرده متحرك" اشاره كرد.
تب
"عشق + 2" با فيلمنامهاي از خودش در سال 1377 ساخته شد. فيلمي كه با امتياز تازه بودن نسبي موضوع محوري در آن سال و نيز شيوه روايت توانست اولين گام اين فيلمساز را واجد امتيازاتي كند. فيلم درباره يك مثلث عشقي است كه در پرداخت جزئيات ظرائفي خاص دارد و ميتواند آن را از قالب نمايشي به نمونهاي باورپذير تبديل كند.
زني پس از گذر سالها از جدايي به ايران بازميگردد و ملاقات با شوهر سابقش كه اكنون متأهل است، رابطه آنها را به سطحي جديد ميكشاند. فيلم هر چند در پرداخت علل روانشناسي گرايش دوباره زن و شوهر سابق به هم با محدوديتهايي مواجه بوده، ولي توانسته با تكيه بر مولفهها و تمهيداتي نمادين مثلث عشقي را بازخواني كرده و در نهايت پس از تجربه تلويحي يك رابطه ممنوع، حكم را به بازگشت به روال سابق زندگي صادر كند.
امين تارخ در نقش مردي بر سر دو راهي انتخاب، ويشكا آسايش در نقش زن سابق كه پس از سالها در جستجوي احياء يك رابطه شكست خورده است و فاطمه معتمدآريا در نقش زني كه به اين تجربه تلخ ميرسد كه موقعيتي با ثبات در زندگي با شوهرش ندارد، سه ضلع اصلي اين فيلم هستند كه پس از بارها پخش از تلويزيون هنوز هم جذابيت دارد.
"هزاران زن مثل من" بر اساس فيلمنامهاي مشترك با همسرش آزيتا موگويي در سال 79 ساخته شد. كريمي در دومين فيلم خود نگاهي خاص به موقعيت زن امروز در رابطه زناشويي دارد و همين وجه به گونهاي از پيش تعيين شده گاردهاي بسته را در مقابل فيلم شدت بخشيد.
فيلم داستان يك زن وكيل است كه مشكلي مشابه موكلان خود در رابطه با شوهرش دارد. نكته مهم فيلم كه در مقابل سردرگمي مقطع مياني كمرنگ شده اين است كه فيلمساز تلاش نكرده پاسخي محض به علت گسست در رابطه شهرزاد و شوهرش ارائه دهد. به اين ترتيب تلاش زن در برابر گرفتن حق سرپرستي فرزندش چيزي فراتر از كشمكش و لجبازيهاي معمول جلوه ميكند و بخصوص كاراكتر شهرزاد را واجد تشخصي خاص ميكند كه هيچگاه آشكارا از خيانت احتمالي مرد حرف نميزند.
فيلم در بخش مياني به دليل مستنداتي كه در قوانين دادگاه خانواده وجود دارد، ناگزير از ارائه تصويري سرگردان از شهرزاد و فرزندش در سطح شهر بدون هدفي خاص و مشخص است. چون در واقع او با تسلط بر قانون خودش هم ميداند كه نميتواند حق سرپرستي بچه را به دست آورد. به اين ترتيب سردرگمي اين مقطع به نوعي قابل ارجاع به قوانين جاري و رسمي نيز هست. نيكي كريمي و فريبرز عربنيا در نقش اين زوج محوري ميتوانند از وجه نسبتاً تازه حضور در كنار هم بهره ببرند.
"تب" با فيلمنامهاي از خودش در سال 1382 ساخته شد. فيلم با شخصيت پردازي مناسب و تسلط بر كاراكترهاي متعدد اصلي و فرعي آغازي محكم و جذاب دارد اما در ادامه دچار نوعي سردرگمي و مشكل در طراحي ماجرا و پرداخت شخصيتها ميشود. به اين ترتيب بسياري از جزئيات و حتي كاراكترهاي فرعي ناكارآمد مانده و حضوري اضافي پيدا ميكنند.
فيلم با تعريفي خاص از زندگي يك زوج آغاز ميشود كه بالا بودن سن زن و به نوعي خاستگاه او باعث شده پدر مذهبي پسر او را پس از ازدواج طرد كند. اين تعريف اوليه در ادامه با پرداخت شخصيتها به تدريج كالبدشكافي شده و به تصويري جديد از زن و بخصوص ارتباطات سابق او ميانجامد.
طراحي يك نقشه براي باز كردن گاوصندوق پدر باعث ميشود در مقطع مياني افرادي در ويلا گرد هم جمع شوند كه به نوعي روابط گذشته را روشن كرده و كدهايي ميدهند. در اين بخش با كشمكشهايي كه براي پياده كردن نقشه و ... طراحي شده به نوعي اين زوج به تعريفي جديد از هم ميرسند و پايان چيزي نيست جز مزد طمعكاري آنها و البته موكد كردن آيندهاي كه پدر براي اين زوج پيش بيني كرده بود.
لعيا زنگنه و امين حيايي در نقش اين زوج محوري، حميد فرخنژاد در نقش كاراكتر جذاب دوست قديمي زن كه ميخواهد گاو صندوق را باز كند و همچنين حضور سعيد پورصميمي و حديث فولادوند در نقشهاي فرعي از نقاط قوت فيلم است كه در ادامه با پرداخت ناقص و ناكارآمد ماجرا و شخصيتها كمرنگ جلوه ميكنند.
انعكاس
"انعكاس" جديدترين فيلم كريمي است كه براي اولين بار يك فيلمنامه نويس مستقل آن را نوشته است. محمدهادي كريمي اين بار از قالب آشناي مثلث عشقي فراتر رفته و به مربع و چند ضلعي از روابط تو در توي زوجهاي مختلف پرداخته است. فيلم روايتگر زوجي جوان است كه هر كدام بياراده در معرض آزمون سخت اثبات وفاداري قرار ميگيرند. آنها تنها دو را پيش رو دارند و انتخاب نهايي هر كدام انعكاسي را در زندگي مشتركشان رقم خواهد زد.
مهناز افشار، حميد گودرزي، كامبيز ديرباز، شهره قمر و بيتا سحرخيز بازيگران، سعيد حاجيميري تهيهكننده، آزيتا موگويي مدير توليد، فرج حيدري مدير فيلمبرداري، اصغر شاهوردي صداگذار، سيامك احصايي طراح صحنه و لباس و مهرداد كياني طراح چهرهپردازي اين پروژه سينمايي هستند.
"انعكاس" در بيست و ششمين جشنواره فيلم فجر نيز به نمايش درآمد و قرار بود از چهارشنبه 22 خرداد جايگزين "تلافي" در گروه سينمايي استقلال شود اما به دليل آماده نبودن كپيهاي فيلم با چند روز تأخير روانه سينماها ميشود.
جمعه 24 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 296]