واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: سخنان شهردار تهران در همايش ماليه شهرداري
ديدگاه- شهردار تهران گفت: موضوع ماليه از مهمترين موضوعات سازمانها، نهادها و دولتها بوده، هست و در آينده هم خواهد بود
به گزارش خبرنگار سما، دكتر محمد باقر قاليباف صبح امروز در همايش "ماليه شهرداري؛ مشكلات و راهكارها" كه در مركز همايشهاي بينالمللي صدا و سيما با حضور تعداد زيادي از كارشناسان و مديران شهري و مقامات مختلف برگزار شد، افزود: موضوع مالي و بحث هزينه براي هر سازمان، نهاد و دولت در هر سطحي كه باشند اعم از دولت هاي مركزي، محلي و چه آن دسته از دولت هايي كه ساختار و نظام سياسي و اداري آنها از جهت كاركردي و ساختاري باهم متفاوت است، از مهمترين موضوعات است.
وي در ادامه چالش هاي موجود در اين حوزه را به دو سطح تقسيم بندي كرد و گفت: اگر يك تعريف منطقي از شهرداري ها و شوراهاي شهر در ساختار اداري و سياسي كشور نداشته باشيم هميشه دچار مشكل خواهيم بود. همانطور كه در اوايل دهه 60 وقتي تصميم مي گيرند كه شهرداري ها مستقل باشند در حالي كه اولين بحث استقلال شهرداري ها اين است كه به جهت مالي روي پاي خود بايستند و يك منطقي بر درآمدهاي آنها حاكم شود، بايد معلوم شود كه آنها درآمدها و هزينه ها و اختياراتشان در قانون گذاري كجاست.
قاليباف افزود: از آنجايي كه خودم سال ها روي اين موضوع كار كردم بايد بگويم كه چيزي كه امروز در كشور ما اتفاق مي افتد و اجرا مي شود و چيزي كه در قانون اساسي و مجلس وجود دارد با هم مغاير است.
به گفته شهردار تهران مگر مي شود يك نهادي را مستقل كرد و براي آن در حوزه ماليه تعيين تكليف نكرد.
وي بار ديگر به تصميم براي مستقل شدن شهرداري ها در اوايل دهه 60 اشاره كرد و گفت: بنا بوده اين موضوع به تصويب برسد اما وقتي با گذشت بيش از 26 سال كاري در اين زمينه صورن نگرفته معلوم است كه منطق، روش، شيوه، چارچوب و قانون مشخصي بر آن حاكم نيست.
قاليباف ادامه داد: شايد شوراي عالي استان ها، مجلس، وزارت كشور و دولت است كه بايد به اين موضوع بپردازند. اين موضوع يك مشكل جدي براي مردم است زيرا شهرداري ها به طور مستقيم به مردم خدمات مي دهند و اگر درآمدهايشان منطقي و خوب نباشد نمي توانند به مردم خدمات مناسب ارائه كنند و اين موضوع دقيقا تاثيرات منفي بر مردم خواهد داشت.
وي عدم كفايت درآمدها، نبود مديريت واحد شهري، عدم توان قانون گذاري در مجموعه شوراهاي شهر و عدم شكل گيري شهرها بر اساس يك منطق درست را از ديگر مشكلات دانست و گفت: اصلا اداره كلانشهري مثل تهران با كلان شهرهايي مثل توكيو، پاريس و لندن قابل قياس نيست زيرا آن ها بر اساس منطق مديريت مي شوند ولي اينجا منطقي در كار وجود ندارد و هر لحظه ممكن است يك اتفاق غير قابل پيش بيني براي مدير شهر به وجود آيد.
به گفته شهردار تهران اگر ما ساختار اداري و سياسي و تعريف مشخص خود را از نحوه اداره مردم در امور حاكميتي و تصدي گري ارائه ندهيم اين نابساماني همچنان ادامه خواهد داشت.
وي با بيان اينكه براي اين نابساماني بايد چاره اي بينديشيم، تصريح كرد: آيا هنوز بايد يك نفر در تهران در يكي از قسمت هاي يك وزارتخانه بنشيند و براي بيش از 1000 شهر ديگر تعيين تكليف كند.
قاليباف تاكيد كرد: البته اين صحبت هاي من بحث سياسي نيست. من از سال 76 اين موضوعات را مطرح مي كنم و 8 مقاله جدي علمي در اين راستا ارائه داده ام و به عنوان يك مدير اجرايي در حوزه تخصصي و علمي خود صحبت مي كنم.
وي با اشاره به سطح دوم چالش هاي موجود، افزود: اگر شهرداري ها را به عنوان يك حكومت محلي مدنظر داشته باشيم دقيقا در اداره شهرها با همان مشكلي مواجه هستيم كه دولت مركزي دچار آن است. در دولت مركزي در حوزه ماليه، درآمد و هزينه وقتي نگاه مي كنيم مي بينيم حركت دولت نسبت به گذشته دور و چندين دهه قبل تغييري پيدا نكرده است و درحوزه ماليه و درآمد تك محصولي بوده، از زماني كه نفت آمده متمركز به آن بوده در حالي كه نفت يك فرصت بوده كه امروز با همه وجود فكر مي كنيم براي ما تبديل به يك تهديد شده است.
قاليباف افزود: ما هم در شهرداري كه يك دولت محلي است تك محصولي هستيم و متمركز شده ايم به ساخت و ساز. امروز به گونه اي شده كه هر شهري كه رونق ساخت و ساز دارد درآمد دارد و هر شهري كه رونق ساخت و ساز ندارد درآمد ندارد.
شهردار تهران ادامه داد: به جرات مي توانم بگويم كه امروز بيش از 70 تا 75 درصد درآمدها متمركز به اين موضوع شده كه اين آسيب پذيري است و نشان مي دهد كه درآمد پايداري نداريم و به تعبيري ما با خسارت شهر را اداره مي كنيم.
وي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: در قيمت بنزين از ليتري 1 تومان، 2 تومان، 5 تومان و 7 تومان برايش تدبير نكرديم كه امروز از ليتري 80 تومان به ليتري 500 تومان مي رسد درحالي كه فاصله اي كه امروز با قيمت هاي جهاني داريم همان فاصله 15 سال پيش است. در مقابل آن درآمد مردمي كه بايد قدرت خريد داشته باشند را بالا نبرديم اين بدان معناست كه مردم را فقير كرده ايم. دولت تا جايي مي تواند اين يارانه را دهد و ما بايد توليد ثروت كنيم زيرا در شهرداري ها هم با چنين بحراني روبرو هستيم.
قاليباف اضافه كرد: بعضي وقت ها احساس مي كنيم كه درآمد ما خوب است اما اين طور نيست و مسير درآمدها هزينه بيشتري را در دراز مدت به دوش شهر و شهروندان مي گذارد.
شهردار پايتخت با بيان اينكه شهرداري ها در 40، 50 سال گذشته از محل عوارض و درآمدهاي پايدار حدود 45 تا 50 درصد درآمد داشتند، گفت:اين رقم امروز تنها به 3 تا 5/3 درصد رسيده است. انصافا اين ضعف مديريت ما در اداره شهرها و ساختار اداري و سياسي ما نيست كه به جاي اينكه اين رقم را به مرز 90 درصد برسانيم به 3 تا 5/3 درصد رسيده ايم؟
وي خاطرنشان كرد: امروز دم از عدالت اجتماعي مي زنيم ولي در اجراي آن كسي كه در شهر يك تن زباله در روز توليد مي كند با كسي كه 3 كيلو زباله توليد مي كند هردو يك عوارض به شهرداري مي دهند. اين ها مشكلات ماست . در شهري مثل تهران كه رونق كار بالاست اين مشكلات خود را نشان نمي دهد ولي در شهري با 20 هزار، 50 هزار و 100 هزار جمعيت وقتي شهرداري نمي تواند حقوق كاركنان خود را بدهد و دستش به سمت دولت دراز است اين مشكلات نمايان است.
به گفته شهردار پايتخت ما بايد تلاش كنيم تا ثبات و كفايت در درآمد ايجاد كنيم و رابطه اي درست بين خدمات و درآمد و يك عدالت جغرافيايي در همه مناطق شهري برقرار كنيم.
وي در ادامه به مسايل دروني شهرداري ها اشاره كرد و در مورد درآمد شهرداري تهران گفت: در پايان سال 84 كه چند ماه از حضورم در شهرداري گذشته بود در آمد شهرداري 998 ميليارد تومان بوده كه اين رقم در سال جاري به مرز 4 هزار ميليارد تومان رسيده است در حالي كه همه مي دانند كه ما تراكم فروشي نكرديم و در ضوابط شهرسازي و رعايت آيتم هاي شهرسازي سخت گيري كرده ايم.
قاليباف ادامه داد: اما معتقدم شهر ظرفيت هاي بيشتري دارد و همانطور كه سال گذشته در شوراي شهر اعلام كردم ما مي توانستيم كاري كنيم كه تا پايان سال جاري درآمد شهرداري را به 7 هزار و 500 ميليارد تومان برسانيم و الان معتقدم اين حجم را بالاتر هم مي توان برد.
شهردار تهران افزود: استفاده از منابع مالي و دسترسي به بازار پول، كاري است كه شهرداري بايد انجام دهد و وظيفه ماست كه از حقوق مردم دفاع كنيم و همانطور كه از مضرات پول در گردش برخوردار مي شويم بايد از منافع آن نيز بهره مند شويم.
وي با بيان اينكه چندهزار ميليارد پول در شهرهاي ما جابه جا مي شود، گفت: سهم ما در اين جابه جايي ها كجاست. ما بايد اين منابع را شناسايي كنيم در كنار آن به سرمايه گذاري ، مشاركت مردم و اعتماد سازي توجه كنيم.
قاليباف با اشاره به بحث ارزش هاي افزوده، گفت: همانطور كه اگر در جاهايي از شهرهنگام اجراي طرح ارزش زمين هاي مردم از بين رود ما بايد جبران كنيم دقيقا در جاهايي كه با امكانات ما ارزش افزوده اتفاق مي افتد بايد به شهرداري برسد. حتي با يكي از فقهاي بزرگ هم اين موضوع را درميان گذاشته ام و ايشان هم همين نظر را دارند. به نظر من تعريف مالكيت و تعريف ارزش افزوده در شهرها بايد متفاوت باشد.
وي با تاكيد بر بحث شفافيت مالي گفت: از سال 76 تا سال 84 تفريغ بودجه در شهرداري انجام نشده بود. با اين حال چطور مي توانيم ادعا كنيم كه شفافيت مالي وجود دارد. قانون ما را مكلف كرده كه هر 6 ماه يك بار درآمد هزينه را به اطلاع مردم برسانيم و من مدعي هستم كه از روز حضورم در شهرداري با وجود همه مشكلات و فشارها اين كار را كرده ام و تفريغ بودجه سال 86 شهرداري را هم در روز 31 ارديبهشت ماه سال جاري تقديم شوراي اسلامي شهر تهران كرده ايم كه در تاريخ شهرداري بي سابقه است.
قاليباف گفت: مگر مي شود در نظام مالي با سيستم نقدي كار كنيم و احساس كنيم شفافيت و سلامت مالي وجود دارد؟
وي در ادامه اظهار كرد: الان در تهران براي زباله در سال حدود 30، 140 ميليارد تومان فقط در بخش نظافت هزينه مي كنيم كه من بر اين باورم نه تنها نبايد اين رقم را هزينه كنيم بلكه بايد از محل زباله 100 ميليارد درآمد هم داشته باشيم.
شهردار تهران افزود: فرق ما اين است كه دولت با پول نفت خود را اداره مي كند و ما بايد خودمان درآمد داشته باشيم و خودمان هزينه كنيم.
وي گفت: بايد توجه كنيم كه هزينه ها را كاهش دهيم، اسراف نكنيم، دوباره كاري نكنيم، كيفيت كار را بالا ببريم، با فساد اداري برخورد كنيم و از تكنولوژي حداكثر استفاده را بكنيم.
شهردار تهران در پايان ابراز اميدواري كرد كه شهرداري ها تقويت شوند و به سهمشان در بودجه ملي توجه شود تا بتوانند خدمات بهتري را به مردم ارائه دهند.
تاريخ درج: 22 خرداد 1387 ساعت 17:26 تاريخ تاييد: 22 خرداد 1387 ساعت 19:09 تاريخ به روز رساني: 22 خرداد 1387 ساعت 19:08
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 281]