واضح آرشیو وب فارسی:موج: با توزيع 60 هزار تن پودر شوينده؛كمبود پودر شوينده در بازار كشور رفع مي شود
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد صنعت و بازرگاني 120 ميليون جعبه پودر شوينده با قيمت مصوب طي دو ماه توزيع سراسري خواهد شد.
به گزارش خبرنگار موج، سيد رضا زيتون نژاد موسويان عضو اصلي شوراي توليدكنندگان پودر شوينده، با اعلام اين خبر در جمع خبرنگاران رسانه هاي جمعي كشور از حذف يارانه هاي پودر شوينده به عنوان عاملي براي تعالي اين صنعت ياد كرد.
وي با ارايه آمار توليد و توزيع 18 روز نخست خردادماه امسال، اظهار داشت: روزانه يك هزار تن پودر از سوي 14 كارخانه توليدي اين فرآورده روانه بازار شده است و طي دو ماه خرداد و تيرماه نيز 60 هزار تن پودر توليد و عرضه خواهد شدكه نسبت به مدت مشابه سال قبل افزون بر 20 درصد افزايش دارد.
مهندس زيتون نژاد تصريح كرد: به دلايل مختلف سال هاست كه صنعت شوينده خواهان حذف يارانه هاي اين كالاي بهداشتي بوده و همواره بر آن تاكيد داشته است.
مديرعامل بزرگترين واحد توليدكننده و صادركننده انواع پودر شوينده كشور، افزود: نه تنها بر اساس اصول اقتصادي، وضع يارانه ها منجر به توسعه و تعالي صنعت در هيچ نقطه اي از جهان نشده است بلكه برخي از يارانه ها براي مردم اجتماع نيز منافع لازم را در پي ندارد و فقط دستاورد آنها ايجاد محدوديت ها و ضررهاي فراوان به صنعت بوده است.
مديرعامل بزرگترين واحد توليدكننده پودر شوينده كشور ادامه داد: پودر شوينده نيز يكي از همين كالاها بود كه اختصاص يارانه به آن ضرورتي نداشت و فقط محدوديت هاي صنعت را به دنبال داشته است كه در دراز مدت هم جامعه متضرر مي شد و هم صنعت از هم مي پاشيد.
وي بيان كرد: از سال ها قبل و در دولت هاي مختلف، توليدكنندگان اين كالا خواهان حذف يارانه هاي اختصاص يافته به آن شده بودند كه اين معضل با شجاعت و تدبير دولت نهم سرانجام به روش منطقي حاصل شد.
مديرعامل تولي پرس سپس به تشريح معايب توليد يارانه اي پودر شوينده و لزوم آزادسازي آن پرداخت و گفت: سرانه مصرف پودر شوينده در كشور بين 5/5 تا شش كيلوگرم است كه پيش از اين حدود 65 درصد مبلغ آن را دولت در قالب يارانه و الباقي آن را (35درصد) مصرف كنندگان هنگام خريد پرداخت مي كردند.
زيتون نژاد اضافه كرد: چنانچه سرانه مصرف حتي تا شش كيلوگرم محاسبه و يارانه اختصاصي به آن تا 65 درصد لحاظ شود، حذف يارانه ها رقم بسيار ناچيزي را به اقتصاد خانواده هاي ايراني اختصاص خواهد داد.
وي ادامه داد: در مقابل اين مقدار هزينه سربار به سبد خانوار از محل حذف يارانه هاي پودر شوينده، منافع بسيار بزرگتري عايد اقتصاد ملي خواهد شد كه در بيشتر آنها حقوق مصرف كنندگان نيز لحاظ شده است.
مديرعامل تولي پرس متذكر شد: تا قبل از حذف يارانه ها يكي از مشكلات صنعت، قاچاق انواع پودرهاي يارانه اي به صورت غير قانوني از كشور بود، چرا كه پودر يارانه اي ايران نسبت به قيمت هاي متعارف جهاني خصوصا منطقه اي آن بسيار كمتر و انگيزه و جاذبه قاچاق آن به كشورهاي همسايه بالا بود بطوريكه سالانه ميليون ها دلار از بودجه بيت المال كه در قالب يارانه به پودر شوينده اختصاص مي يافت به كشورهاي ديگر انتقال مي يافت.
وي معضل ديگر يارانه ها براي صنعت و جامعه را محدوديت هاي كيفي توليد دانست كه به دليل سيستم ثابت نرخ گذاري، واحدهاي توليدكننده اين كالا كمتر تمايل به نوآوري، ارتقاء كيفيت و تامين سلايق مشتريان خود داشتند.
اختصاص يارانه كنترل بازار را به دلال ها داده بود
مهندس زيتون نژاد افزود: شايد مهمترين مشكل اختصاص يارانه به پودر شوينده بحث كنترل بازار به خصوص در ايام اوج مصرف بود كه شاهد بوديم همه ساله و در ماه هاي پاياني سال، احتكار اين كالا و ايجاد بازار سياه براي آن موجب مي شد كه نه تنها يارانه هاي اختصاص يافته به اين كالا به دست مصرف كننده نهايي نرسد بلكه با كمبود آن مواجه شويم و قيمت هايي به مراتب بالاتر از قيمت واقعي اين فرآورده بهداشتي پرداخت شود.
وي ديگر معضل اختصاص يارانه به پودر شوينده را ايجاد محدوديت هاي شديد مالي و توسعه اي براي واحدهاي صنعتي و از بين رفتن فضاي رقابتي بين آنها دانست و گفت: فرآيند محاسبه يارانه ها و اختصاص آنها فرآيندي دست و پا گير براي صنعت بود كه در عمل موجب افول توسعه اين صنايع و خطر ورشكستگي آنها شده بود، چرا كه در نظام يارانه اي ميزان توليد به قيمت تمام شده و قيمت فروش به صورت دستوري تعيين مي شود، بنابراين مساله كيفيت اين كالا در درجه دوم اهميت قرار مي گرفت كه علاوه بر ايجاد تنگنا براي توليدكننده موجب كاهش كيفيت براي مصرف كننده نيز مي شد.
عضو شوراي توليدكنندگان پودر شوينده ادامه داد: علاوه بر مسايل مذكور واحدهاي توليدكننده همواره در دريافت يارانه هاي خود در موعد مقرر با مشكلات بروكراسي شديد در محاسبه و پرداخت روبرو بوده و از لحاظ نقدينگي، بسيار در مضيقه و فشار قرار مي گرفتند كه اين مورد نيز معضلات عديده اي را پيش روي صنعت قرار داده بود.
زيتون نژاد يادآور شد: به عنوان مثال ديركرد پرداخت يارانه هاي توليد، به تازگي موجب شد كه برخي از واحدهاي توليدي به رغم تمام شايستگي هاي خود و با وجود سودآور بودن، در فهرست سياه بانك مركزي قرار گيرند و علاوه بر تحريم هاي گوناگون مالي و اعتباري بانك هاي خارجي از سوي بانك هاي داخلي نيز مورد تحريم واقع شوند و در حقيقت يك تحريم سه بعدي را تجربه كنند.
صادارت 100 ميليون دلاري پودر شوينده
وي با اشاره به اينكه صنعت شوينده اجازه نخواهد داد حتي يك دلار از بابت ورود اين كالا از كشور خارج شود، گفت: امسال بيش از 100 ميليون دلار صادرات پودر شوينده خواهيم داشت.
كفايت توليد انواع پودر شوينده در توليدكنندگان كشور
عضو شوراي توليدكنندگان پودر شوينده در ادامه فضاي كنوني ايجاد شده در بازار كه به واسطه حذف منطقي يارانه ها و سودجويي هميشگي واسطه ها ايجاد شده است، را فضاي پايداري ندانست و افزود: توليد و توزيع اين كالا با قيمت هاي مصوب كه به تازگي آغاز شده همچنان ادامه دارد و بازار در ماه آينده به تعادل خواهد رسيد كه بايد بگويم بزودي مردم شاهد رقابت در بازار پودر شوينده، افزايش كيفيت و تعادل در قيمت خواهند بود.
زيتون نژاد بيان كرد: مصرف سالانه كشور در بالاترين حد، 440 هزار تن پودر شوينده در سال است كه ظرفيت موجود و قابل بهره برداري اين كالاي بهداشتي در كشور بيش از يك ميليون تن است كه در فضاي توليد يارانه اي بيشتر كارخانه ها با نيمي از ظرفيت خود ناچار به توليد بودند و در آن شرايط نيز نياز كامل بازار مرتفع مي شد و در شرايط آزاد سازي پودر شوينده نه فقط مشكل تامين اين كالا ايجاد نخواهد شد بلكه فضاي توليد و عرضه آن نيز با وجود مازاد توليد، از اين پس رقابتي خواهد بود و به وفور در دسترس مردم قرار خواهد گرفت.
وي افزود: در سه ماهه نخست سال جاري تعهد كل صنعت پودر شوينده حدود 70 هزار تن بوده كه تاكنون اين ميزان توليد و عرضه شده است كه تعهد "تولي پرس" به عنوان بزرگ ترين واحد توليد كننده اين فرآورده بهداشتي نيز 16هزار تن بوده كه در عمل ميزان 16هزار تن تا كنون و قبل از سر رسيد سه ماهه توليد و توزيع و در دو ماه آينده نيز 56 هزار تن انواع پودر شوينده توليد و به بازار عرضه خواهد شد.
خودكنترلي قيمت ها به جاي كنترل دستوري
عضو شوراي توليدكنندگان پودر شوينده در ادامه به وضع نرخ گذاري انواع پودر شوينده در آينده بدون نظارت سيستم يارانه اي پرداخت و گفت: اگر چه حذف يارانه موجب آزاد سازي قيمت هاي اين فرآورده مي شود، اما اين بدان معنا نيست كه ما با افزايش قيمت هاي شديدي در اين محصول مهم بهداشتي روبرو شويم.
وي افزود: علاوه بر اينكه نظام رقابتي و عرضه و تقاضايي با وجود مازاد ظرفيت توليد، موجب كنترل بازار خواهد شد، مديران واحدهاي عضو شوراي توليد كنندگان پودر شوينده مصمم هستند تا با اتخاذ سياست خودكنترلي در راستاي حضور پايدار در بازارهاي داخلي و صادراتي و نيز حمايت از حقوق مصرف كنندگان، با حداقل سود و حداكثر كيفيت محصولات خود را توليد و عرضه كنند.
وي در پايان خاطرنشان كرد: اقدام اخير دولت در حذف يارانه هاي پودر شوينده فعاليت منطقي در راستاي تعالي اقتصادي و شكوفايي صنعت بوده و مردم بايد هوشيارانه در مقابل جوسازي ها و ايجاد خلاها و كمبودهاي كاذب اين فرآورده عمل كنند.
يادآور مي شود: بر اساس تصميم شوراي توليدكنندگان پودر شوينده قيمت پايه هر بسته پودر ماشين لباس شويي 700 تومان و پودر شوينده دستي 500 تومان تعيين و به مصرف كننده عرضه خواهد شد.
دوشنبه 20 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 323]