واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: چشمانداز مشترك - سرمقاله اعتمادملي 20 خرداد 1387
ديدار نوري مالكي نخستوزير عراق از ايران داراي ابعاد و اهميت سياسي فراواني است. عراق در شرايط بسيار حساسي به سر ميبرد. از يكسو عراق به مرحله باثباتي دست يافته است و از سوي ديگر ميرود تا افقهاي نويني را رقم زند. در مقايسه با سال گذشته حجم عمليات انتحاري و تروريستي به طرز قابل ملاحظهاي كاهش يافته است. دولت مالكي كه در آغاز ترديدهاي فراواني نسبت به توان آن دولت براي كنترل امور امنيتي ميرفت، به تدريج توانست قابليت مناسبي از خود نشان دهد.
در آن ايام حتي گزارشهايي مبني بر تحرك برخي جريانهاي افراطي در آمريكا عليه مالكي انتشاريافته بود؛ اما مالكي با درايت و كارداني و با حمايت مراجع شيعي و خيرخواهان عراقي بر بخش قابل توجهي از مشكلات غلبه نمود. اينك عراق ميرود تا به نقطه ثبات دست يابد. جمهوري اسلامي ايران از آنجا كه براي ايجاد ثبات و امنيت در عراق حتي حاضر شد با درخواست مقامات عراقي تابوي مذاكرات با آمريكاييها را نيز زير پا گذارد، نقش غيرقابل انكاري در اين ميان دارد. عليرغم زمزمههاي فتنهآميز برخي دولتها، مقامات و شخصيتهاي عراقي بهتر از همه از اين نقش آگاهي دارند. امروز بسياري از دولتهاي عرب كه حاضر نبودند دولت عراق را به رسميت بشناسند در صدد اعزام سفير به آن كشور هستند. اين در حالي است كه ايران جزو اولين دولتهايي بود كه رژيم جديد عراق را به رسميت شناخت و به آن كشور سفير اعزام نمود. از سوي ديگر سفر مالكي ميتواند چشمانداز مطلوبي از آينده مناسبات را رقم بزند. دو ملت ايران و عراق داراي ريشههاي تاريخي، مذهبي و فرهنگي قابل اعتنايي هستند. در اين ميان ميتوان اولويتهاي اقتصادي را بر آن افزود. ايران در زمينه انرژي، آب، برق، ساختمان و غذا ميتواند به يك شريك قابل اعتنا در عراق بدل شود.
وجود اماكن مذهبي در دو كشور براي ساكنان دو همسايه، يك مزيت منحصربهفرد است. به اين ليست بايد مناسبات بازرگاني را اضافه نمود. هنوز ظرفيتهاي فراواني در اين ميان وجود دارد كه به فعليت نرسيده است.
به اين فهرست بايد امنيت پايدار و راههاي دستيابي بدانها را افزود. ثبات و امنيت عراق و همسايگانش به يكديگر گره خورده است. آنگونه كه از اخبار به گوش ميرسد دولت آمريكا در صدد تحميل قرارداد جديد امنيتي بر دولت عراق است. لازم است كه تمام اركان دولت عراق در اين راستا حساس بوده و با دقت مفاد قرارداد را با صاحبنظران، شخصيتها، احزاب و مرجعيت عاليقدر شيعه در عراق در ميان نهند. لازم به ذكر است كه هرگونه طرح موفق امنيتي در گرو امنيت همهجانبه عراق با همسايگانش معنا دارد. بديهي است كه عراق به تنهايي نميتواند به هيچ شاخصي از امنيت پايدار دست يابد. نياز همسايگان به امنيت عراق بديهي و عراق نيز به امنيت همسايگان نيازمند است.
از سوي ديگر با توجه به حسن ظن مسوولان ايراني و عراقي نسبت به يكديگر شايسته است كه دولت عراق متوجه اقدامات و اظهارات برخي از سياستمداران عراقي باشد. اظهاراتي از جنس حرفها و نجواهاي سفير عراق در ايران و يا مصاحبه جلال طالباني با يك روزنامه عربي درباره قرارداد 1975 كه بلافاصله مجبور به تكذيب آن شد، كمكي به ارتقاي مناسبات فيمابين نميكند. اين سفر ميتواند آغازگر دور جديد روابط مبتني بر حسن روابط دوجانبه و منافع بلندمدت طرفين باشد. اميدي كه چندان بيراه نميباشد.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
يکشنبه 19 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 301]