واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: يادگاري تا هميشه
انديشهسياسي- روزگاراني نه چندان دور بود كه امام خميني(ره) پيش از آنكه نداي حق را لبيك بگوييد؛ يادگاري مكتوب براي رهروان خود به جا گذاشت تا ريسمان مومنين راهش باشد.
آن پير عارف و عاشق در نوشتار پر از اندرز و راهكار و توصيههاي رهبرانهاي كه حاصل سالها مبارزه عليه استبداد و امپرياليسم بود، تاكيدات فراواني درخصوص مسائل مهمي داشتند. مسائلي كه امروزه همچنان مهماند اما شايد تاكيدات رهبر فقيد انقلاب در باره نحوه مواجهه با آنها مغفول مانده است كه البته ميتواند دلايل زيادي داشته باشد. با اين حال آنچه مورد توجه اين نوشتار است موضوعاتي است كه با وجود موكدات صريح بنيانگذار انقلاب آنگونه كه بايد مورد دقت قرار نگرفته و در عرصه عمل؛ اجرايي نشده يا كمتر به منصه ظهور رسيدهاند كه به اجمال مورد اشاره قرار ميگيرند.
يكي از توصيههاي مهم امام خميني كه همواره در طول عمر بابركت خود به آن اشاره ميكردند توجه به نقش مجلس در مناسبات سياسي كشور و وظايف قانوني آن است.
ايشان در سفارشي به مردم تأكيد داشته اند:« وصيت اينجانب به ملت در حال و آتيه آن است كه با اراده مصمم خود و تعهد خود به احكام اسلام و مصالح كشور در هر دوره از انتخابات وكلاي داراي تعهد به اسلام و جمهوري اسلامي كه غالباً بين متوسطين جامعه و محرومان هستند و غيرمنحرف از صراط مستقيم ـ به سوي غرب يا شرق ـ و بدون گرايش به مكتب هاي انحرافي و اشخاص تحصيلكرده و مطلع برمسائل روز و سياست هاي اسلامي، به مجلس بفرستند».
رهبر فقيد انقلاب اسلامي در بخشي ديگر از وصيتنامه سياسي الهي خود، در توصيهاي به قواي سه گانه كشور خاطر نشان ميشوند: « وصيت من به مجلس و شوراي نگهبان و دولت و رئيسجمهور و شوراي قضائي آن است كه در مقابل احكام خداوند متعال خاضع بوده و تحتتأثير تبليغات بيمحتواي قطب ظالم چپاولگر سرمايهداري و قطب ملحد اشتراكي و كمونيستي واقع نشويد، و به مالكيت و سرمايههاي مشروع با حدود اسلامي احترام گذاريد، و به ملت اطمينان دهيد تا سرمايهها و فعاليتهاي سازنده به كار افتند و دولت و كشور را بهخود كفايي و صنايع سبك و سنگين برسانند.»
امام (ه) در ادامه خطاب به شوراي نگهبان درخصوص تصويب قوانيني كه مورد تصويب مجلس ميگيرند، ضمن آنكه اعضاي محترم شورا را به هوشياري دعوت ميكند از آنها ميخواهد تا در تاييد نهايي قوانين مورد بحث به شرايط روز و قابليت پويايي فقه شيعي توجه داشته باشند« از شوراي محترم نگهبان ميخواهم و توصيه ميكنم، چه در نسل حاضر و چه در نسل هاي آينده، كه با كمال دقت و قدرت وظايف اسلامي و ملي خود را ايفا و تحتتأثير هيچ قدرتي واقع نشوند و از قوانين مخالف با شرع مطهر و قانون اساسي بدون هيچ ملاحظه جلوگيري نمايند و با ملاحظه ضرورات كشور كه گاهي با احكام ثانويه و گاهي به ولايت فقيه بايد اجرا شود توجه نمايند»
ايشان در عين حال تاكيد زيادي هم به نيروهاي اجرايي كشور و رئيس دولت داشتند:« از اموري كه اصلاح و تصفيه و مراقبت از آن لازم است قوه اجراييه است. گاهي ممكن است كه قوانين مترقي و مفيد به حال جامعه از مجلس بگذرد و شوراي نگهبان آن را تنفيذ كند و وزير مسئول هم ابلاغ نمايد، لكن به دست مجريان غيرصالح كه افتاد آن را مسخ كنند و بر خلاف مقررات يا با كاغذبازي ها يا پيچ و خم ها كه به آن عادت كردهاند يا عمداً براي نگران نمودن مردم عمل كنند، كه بتدريج و مسامحه غائله ايجاد ميكند.»
از سوي ديگر توصيههايي نيز به قوه قضائيه و قضات كشور بدين شكل ارائه مينمايند: « و به قضات محترم در عصر حاضر و اعصار آينده وصيت ميكنم كه با در نظر گرفتن احاديثي كه از معصومين ـ صلواتالله عليهم ـ در اهميت قضا و خطر عظيمي كه قضاوت دارد و توجه و نظر به آنچه درباره قضاوت به غيرحق وارد شده است، اين امر خطير را تصدي نمايند و نگذارند اين مقام به غيراهلش سپرده شود. و كساني كه اهل هستند از تصدي اين امر سرباز نزنند و به اشخاص غيراهل ميدان ندهند؛ و بدانند كه همان طور كه خطر اين مقامْ بزرگ است اجر و فضل و ثواب آن نيز بزرگ است. و ميدانند كه تصدي قضا براي اهلش واجب كفايي است».
خودباوري
امام خميني( ه) با بيان اينكه نژاد آريا و عرب از نژاد اروپا و آمريكا و شوروي كم ندارد، تاكيد ميكنند كه اگر نژاد آريايي خودي خود را بيابد و يأس را از خود دور كند و چشمداشت به غيرخود نداشته باشد، در درازمدت قدرت همه كار و ساختن همه چيز را دارد. و به آنچه انسانهاي غربي به آن خواهند رسيد كه البته يك شرط دارد و آن اتكال به خداوند تعالي و اتكا به نفس، و قطع وابستگي به ديگران و تحمل سختي ها براي رسيدن به زندگي شرافتمندانه و خارج شدن از تحت سلطه اجانب است. رهبر فقيد انقلاب در عين حال توصيهاي هم به مسئولان نظام داشتند مبني براين كه:« و بر دولت ها و دست اندركاران است چه در نسل حاضر و چه در نسل هاي آينده كه از متخصصين خود قدرداني كنند و آنان را با كمك هاي مادي و معنوي تشويق به كار نمايند و از ورود كالاهاي مصرفساز و خانه برانداز جلوگيري نمايند و به آنچه دارند بسازند تا خود همه چيز بسازند ».
و توصيهاي نيز به جوانان كشور بهعنوان سرمايههاي اصلي ايران داشته اند:
« و ازجوانان، دختران و پسران، ميخواهم كه استقلال و آزادي و ارزش هاي انساني را، ولو با تحمل زحمت و رنج، فداي تجملات و عشرت ها و بيبند و باري ها و حضور در مراكز فحشا كه از طرف غرب و عمال بيوطن به شما عرضه ميشود نكنند؛ كه آنان چنانچه تجربه نشان داده جز تباهي شما و اغفالتان از سرنوشت كشورتان و چاپيدن ذخائر شما و به بند استعمار و ننگ وابستگي كشيدنتان و مصرفي نمودن ملت و كشورتان به چيز ديگر فكر نميكنند؛ و ميخواهند با اين وسايل و امثال آن شما را عقب مانده، و بهاصطلاح آنان «نيمه وحشي» نگه دارند.»
پرهيز از تجمل گرايي
تجمل گرايي مورد ديگري است كه علاوه بر وصيتنامه، پير فرزانه انقلاب آن را مورد نقد قرار داده است.در واقع افزون طلبي و پا فرانهادن عالمان و روحانيان، از آنـچه براي يك زندگي ميانه ضرورت دارد از دل نگراني هاي مهم امام به شمار ميرود. به همين خاطر تصريح ميكنند:« كـساني كه سر منشا كارهاي بزرگ شدند و در مـيـدان فـقـه و فـلـسفه و اجتماع پيشتاز بودند، ساده زندگي ميكـردنـد و در خـانههاي كوچك و تهي از امكانات معمولي، كتاب هاي پـرارزش نـوشتند و شاگردان بنام تربيت كردند. صاحب جواهر و شيخ انصاري زندگي ساده و بيپيرايه داشتند و شيخ عبدالكريم حائري و شـيخ ابوالقاسم قمي و شيخ مهدي و ميرزا محمد تقي برقعي و ميرزا مـحـمـد ارباب كه آن همه بركتها به دستشان جاري شد، ساده زندگي ميكردند.»
« تمام مصنفين از اين كوخ نشينان بودند... آن اشخاصي كه اين فقه را بـه ايـن غـنـا رساندند و آن اشخاصي كه اين فلسفه را به اين غـنـا رسـاندند،
كاخ نشين نبودند، كوخ نشين بودند. شيخ طوسي كه مـبـدا ايـن امور و ارزندهترين اشخاص در جامعه تشيع بوده است، يـك كـاخ نـشين نبوده است... در قشر مرفه نميشود يك همچو كاري انـجام بگيرد... صاحب جواهر كه يك همچو كتابي نوشته است... كاخ نـشـيـن نـبـوده... از يك آدمي كه علاقه به شكم و شهوات و مال و منال و جاه و امثال اينها دارد، اين كارها بر نميآيد.»
در همين راستا امـام در گامي فراتر، به دست اندركاران حوزه و عالمان دين هشدار ميدهند:« بيش از اينكه در انديشه تشكيلات ظاهري و زياد كردن ساختمان باشند، تـلاش ورزنـد ساختار دروني و معنوي ساكنان آن را دگرگون سازند و سطح آگاهي ها و ارزش پذيري ها را بالا برند».
امام خميني همچنين ضمن تاكيد مداوم مبني بر حضور روحانيت در امور جاري كشور خاطرنشان ميشوند كه تشريفات زياد شده است و اين موجب نگراني است چرا كه با اين بساط ها نميتوان عالم دين پرورش داد و محتوا در سايه اين تشريفات، كنار ميرود. رهبر فقيد انقلاب ميزان سنجش اعتقاد هر كس به نظام و انقلاب را نه گذشته، وي بلكه حال فعلي او مي داند ومورد توجه قرار ميدهد.
تاريخ درج: 12 خرداد 1387 ساعت 13:42 تاريخ تاييد: 12 خرداد 1387 ساعت 15:17 تاريخ به روز رساني: 12 خرداد 1387 ساعت 15:04
يکشنبه 12 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 276]