واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي سنتگرايي و موانع آن در آخرين شماره از ماهنامه پژوهشي «اطلاعات حكمت و معرفت»
گروه انديشه: مقاله «سنتگرايي و موانع فهم آن»، توسط «انشاءالله رحمتي» نوشته شده و در آخرين شماره از ماهنامه پژوهشي «اطلاعات حكمت و معرفت» (سال سوم، شماره 2 ارديبهشتماه 1387) منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، سنتگرايي در ساليان اخير از جمله ديدگاههاي رايج و تأملبرانگيز در كشور ما بوده است. اين ديدگاه مفهوم ويژه و مثبتي از سنت را مبنا قرار ميدهد و به احيا يا تجديد سنت به اين معنا اهتمام ميورزد.
در اين نوشتار ابتدا مفهوم سنت تبيين شده است. به دليل تأكيد سنتگرايان بر سنت، به غلط تصور ميشود كه نظريه آنها نظريهاي سنتي است و ربطي به وضعيت امروز ما ندارد. در اينجا نشان دادهايم كه سنتگرايي هر چند يك نظريه مدرن نيست، ولي نظريهاي معاصر است و پيوندي عميق با دنياي امروز دارد.
در پايان سه مؤلفه اصلي سنتگرايي؛ يعني مابعدالطبيعه، سلسله مراتب هستي و سنت كه براي ذهنيت مدرن غريب به نظر ميرسد مورد بحث قرار گرفته است. ضمن بيان اينكه چگونه غرابت اين مفاهيم براي تفكر مدرن، فهم سنتگرايي را دشوار ميسازد، نشان داده شده است كه از ميان برداشتن اين موانع امكانپذير است و سنتگرايي ميتواند با تفهيم حقايقي از اين دست به دنياي مدرن، زمينهاي براي گفتوگوي سازنده با دنياي مدرن فراهم كند.
سنت، در انديشه سنتگرايان مفهومي محوري است و رشته وحدتي است كه همه اجزا و عناصر انديشه سنتگرايان را به هم پيوند ميدهد، ولي همين مفهوم، براي انسان مدرن، شايد ناپذيرفتنيترين مفهوم باشد. درست است كه سنتگرايان سنت را با آداب و رسوم و زندگي گذشته مترادف نميگيرند، ولي به هر حال خود سنتگرايان سنت را به عنوان مفهوم صرف مطرح نميكنند، بلكه براي آن ما به ازايي در عالم واقع قائلاند و آنچه را كه در دوران پيشامدرن در جامعه بشري رخ داده است، نزديكترين نمونه به زندگي سنتي مورد نظر خود ميدانند.
بنابراين سنتگرايان بايد بپذيرند و حتي تصريحا ميپذيرند كه آن زندگي سنتي مطلوبتر از زندگي مدرن است، گو اينكه امروز بازگشت به آن نوع زندگي را مطالبه نميكنند، بلكه به يك الگوي زندگي نزديك به آن نظر دارند، ولي از سوي ديگر اكثريت انسانهاي امروز زندگي مدرن را بر زندگي سنتي ترجيح ميدهند و به علاوه زندگي گذشتگان و جوامع سنتي امروز را كه در دامان سنت ميزيستهاند، برتر از زندگي مدرن كه از قيد و بند سنت رها است، تلقي نمي كنند.
در زندگي سنتي گذشته، بشر با انواع و اقسام فقر و فلاكتها دست به گريبان بوده است و حتي به انواع و اقسام ستمها و بيعدالتيها تن ميداده است، بدون آنكه حتي به حق و حقوق خويش واقف باشد و بداند كه آنچه بر وي ميرود، از جنس ستم و بيعدالتي است. بنابراين چگونه ميتوان بشر را به زندگي سنتي گذشته يا چيزي شبيه به آن دعوت كرد.
در برابر چنين چالشي، بايد گفت: اولا سنتگرايان معتقد نيستند كه زندگي گذشته بشر عاري از هر گونه رنج و ابتلا بوده است. گذشته نقصانهاي خاص خود را داشته است. دنياي مدرن بسياري از آن نقصانها را چاره كرده است، ولي نقصانها و گرفتاريهاي خاص خود را دارد.
درست است كه در دنياي مدرن، بشر از قيد بسياري از مشكلات گذشته رها شده، ولي به بسياري مشكلات ديگر گرفتار آمده است كه شدت آنها كمتر از شدت مشكلات گذشته نيست، ولي در مقام مقايسه ميان گذشته و دنياي مدرن، ميتوان گفت گذشته با همه نقصانهايش ترجيح دارد و اين برتري هم به لحاظ معنوي است و هم به لحاظ مادي.
ماهنامه پژوهشي اطلاعات حكمت و معرفت به صاحب امتيازي مؤسسه اطلاعات و مديرمسئولي «انشاءالله رحمتي» هر ماه منتشر ميشود. در اين شماره كه ويژه سنتگرايي است، آثار مختلفي از «سيدحسين نصر»، «مارتين لينگز»، «توشيهيكو ايزوتسو» و ... آمده است.
چهارشنبه 8 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 401]