واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: پيشگوي بزرگ دنياي علم
دانش- آيدا ابوترابي:
«انسان بدون غذا ميتواند زندگي كند، اما بدون اطلاعات هرگز!».
اين جمله را كسي گفته است كه صدها كتاب علمي- تخيلي نوشته، يك سيارك و يك ماهواره به نام او نامگذاري شده، نامزد جايزه نوبل و دارنده مدال يك فيزيك و رياضي بوده و بسياري از پيشبينيهايش درباره جهان علم به واقعيت پيوسته است. او كسي نيست جز «آرتورسيكلارك».
«آرتور چارلز كلارك» در دسامبر 1917 ميلادي در شهر سامرست انگلستان به دنيا آمد و از دوران كودكي، به مطالعه داستانهاي علمي و تخيلي و رصد آسمان علاقه پيدا كرد، بهطوري كه هر روز قبل از ظهر از مدرسه خارج مي شد و به دنبال مجلهها و كتابهاي علمى در كتابفروشىهاي محل پرسه مىزد. آرتور در 16 سالگي عضو انجمني شد كه درباره ساخت موشكهايي براي مخابره موجهاي راديويي تحقيق ميكردند.
اما اولين چيزي كه باعث شد نام آرتور در سن 28 سالگي بر سر زبانها بيفتد، مقاله جالبي بود كه در مجله «دنياي بيسيم» چاپ شد. او در آن مقاله نوشته بود كه اگر بتوان ماهوارههايي را در ارتفاع مشخص 35 هزار و786 كيلومتري از سطح آزاد دريا و درست بالاي خط استوا قرار داد، در اين صورت دوره تناوب اين ماهوارهها به دور زمين در حدود 94/23 ساعت خواهد بود، كه اين زمان برابر يك دور گردش زمين به دور خودش است؛ بنابراين براي كسي كه روي سطح زمين است، اين ماهوارهها همواره در نقطه ثابتي در آسمان ديده ميشوند و ميتوان از آنها براي كارهاي مخابراتي و راديو- تلويزيوني استفاده كرد. اما چيزي كه بايد درباره اين مقاله به آن دقت كرد اين است كه كلارك آن را 12 سال قبل از اين كه اولين ماهواره، يعني «اسپوتنيك 1» به مدار زمين برود، نوشت و حدود بيست سال هم طول كشيد تا اولين ماهواره «سينكوم 3»، به مداري كه او پيشبيني كرده بود و بعدها به نام «مدار كلارك» لقب گرفت، فرستاده شود.
آرتورسيكلارك در طول عمر خود فعاليتهاي علمي زيادي انجام داد، اما بيشتر شهرت او به دليل نوشتن داستان هاي علمي - تخيلي بود. او سال 1968 ميلادي داستان كوتاهي به نام «محافظ» نوشت كه بعدها «استنلي كوبريك» كارگردان معروف سينما، فيلم «اديسه فضايي 2001» را از روي آن ساخت. اين فيلم ماجراي دو فضانورد است كه به ماه سفر ميكنند و در آنجا با چيز عجيب و درخشاني به اندازه انسان مواجه ميشوند و درمييابند كه آن را موجودات پيشرفتهاي كه خارج از منظومه شمسي زندگي ميكردهاند، ساختهاند.
از كتابهاي ديگر او ميتوان « به پايان كودكي»، «اديسه 2010»، «اديسه 3001» و... اشاره كرد. بد نيست بدانيد «اديسه» كه كلمه يوناني و به معني سفر است، نام منظومهاي از « هومر» شاعر بزرگ يوناني است . كلارك در جايي گفته است كه اثر او با اديسه هومر قابل مقايسه است! يكي ديگر از معروفترين اثرهاي او مجموعه تلويزيوني «جهان شگفتانگيز آرتور سي كلارك» است كه در ايران از شبكه چهار پخش شد.
كلارك در 29 اسفند سال 1386 در سن 90 سالگي در منزلش واقع در سريلانكا درگذشت. بيماريهاي مختلفي كه او در سالهاي پاياني عمرش با آنها دست و پنجه نرم ميكرد هرگز مانع تحقيق و نوشتن او نشد. كلارك در طول زندگي 90 سالهاش پيشبينيهاي علمي زيادي كرد كه باعث شد از او به عنوان «پيشگوي بزرگ دنياي علم» ياد شود. بسياري از پيشگوييهاي او مثل سفر انسان به ماه به حقيقت پيوست. او اعتقاد داشت كه روزي ميرسد كه فضانوردي مثل جهانگردي ممكن و آسان ميشود.
تاريخ درج: 24 ارديبهشت 1387 ساعت 12:57 تاريخ تاييد: 7 خرداد 1387 ساعت 10:10 تاريخ به روز رساني: 7 خرداد 1387 ساعت 10:10
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 399]