واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: جزئيات برنامه «روايت موسيقايي همپاي جلودار» تشريح شدخاطرات «خميني اي امام» مرور ميشود
گروه هنر: به مناسبت نوزدهمين سالگرد رحلت امام خميني(ره) «روايت موسيقايي همپاي جلودار» با اجراي قطعه ماندگار «خميني اي امام» توسط اركستر سمفونيك تهران و گروه كر دفتر موسيقي معاونت هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در تالار وحدت برگزار ميشود.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، نشست مطبوعاتي «روايت موسيقايي همپاي جلودار» امروز 7 خرداد ماه 1387 با حضور «محمدحسين احمدي» مدير كل دفتر موسيقي معاونت هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، «منوچهر صهبايي» رهبر اركستر سمفونيك تهران، «بابك رضايي» مديرعامل انجمن موسيقي، «اصغر اميرنيا» مديرعامل بنياد فرهنگي هنري رودكي، «هادي آرزم» عضو هيأت امناي انجمن موسيقي ايران و «سعيد ذهني» در تالار وحدت برگزار شد.
در ابتداي اين نشست «بابك رضايي» توضيح داد: همانند سال گذشته، امسال نيز در تدارك يك برنامه جامع به مناسبت نوزدهمين سالگرد ارتحال حضرت امام هستيم كه اين برنامه را «روايت موسيقايي همپاي جلودار» نامگذاري كردهايم.
وي افزود: اين برنامه توسط اركستر سمفونيك تهران به همراهي گروه كر دفتر موسيقي به رهبري «منوچهر صهبايي» از تاريخ نهم تا يازدهم خرداد ماه ساعت 21 در تالار وحدت براي علاقمندان اجرا ميشود.
وي ادامه داد: اين برنامه در دو بخش اجرا خواهد شد. قطعات بخش اول كه شامل 5 موومان است توسط «سعيد ذهني» و با عنوان «هجران آفتاب» نوشته شده كه زمات آن 45 تا 50 دقيقه خواهد بود. در بخش دوم نيز با همكاري و نظارت «هادي آرزم» 4 قطعه از سرودهاي قديمي كه براي مردم خاطرهانگيز است و با اين ايام نيز بيمناسبت نيست انتخاب و در 45 تا 50 دقيقه اجرا ميشود.
در ادامه اين نشست «محمدحسين احمدي» مدير كل دفتر موسيقي معاونت هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: امسال با انسجامي كه در اركستر سمفونيك تهران اتفاق افتاده است، شاهد اتفاقات خوبي در سال 87 كه سال نوآوري و شكوفايي و سيامين سال پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي ايران است، خواهيم بود.
وي ادامه داد: اركستري را كه مشاهده ميكنيد به همت نوازندان و رهبر محترم اركستر و همچنين پيگيريهايي كه شوراهاي تخصصي پشتيباني كردند، امروز يكي از سهلترين و به روزترين فعاليتهاي خود را دنبال ميكند.
وي افزود: اتفاقي كه براي نوزدهمين سالگرد ارتحال امام امت (ره) در حال روي دادن است، در كمترين زمان تمرين و پيگيري صورت گرفته كه حكايت از همدلي و همنوايي همه دستاندركاران در اين رابطه دارد.
احمدي اظهار كرد: در سال گذشته و سالهاي قبل ما به دلايل بسياري دچار چالشهاي جدي در رابطه با انسجام اركستر بوديم كه به حمداله اين مشكلات مرتفع شده و اينك شاهد انسجام و همدلي هستيم كه اميدوارم از چشم همگان مغفول نماند و به خوبي تجزيه و تحليل شود.
وي عنوان كرد: گرچه از مراسم سالگرد هجدهمين ارتحال مد نظر بود، اجرائيات اين اتفاق از دي ماه سال گذشته پيگيري شد و در بهمن مصوبه هيأت امناي انجمن موسيقي بود و در فروردين و ارديبهشت ماه ساير پيگيريها نيز انجام گرفت كه انشاءالله بتوانيم در تاريخ مقرر كار خوبي را براي علاقهمندان هنر موسيقي ارائه كنيم.
وي ادامه داد: ما مي خواهيم چنين اتفاقاتي تكرار شود و ادامه داشته باشد. چه در اركستر سنتي، چه در اركستر ملي و چه در اركستر سمفونيك. در اين مقوله فضاهايي هست كه ميتوانيم از آن بهره برده و در اين مناسبتها هم كمك بگيريم و هم كمك بدهيم.
احمدي در خصوص اين كه مناسبتي بودن در حوزه موسقي مي تواند معني داشته باشد يا نه با اشاره به حضور گروه موسيقي لبنان به مناسبت هفته جنگ در تالار وحدت، گفت: كار اين گروه اختصاصا بزرگداشت و نشان دادن جلوههاي زيباي جنگ در قالب حماسي با استفاده از هنر موسيقي بود.
وي ادامه داد: بنا به اين كه موسيقي را در خدمت اين مناسبتها بدانيم و يا مناسبتها براي بهرهگيري در خدمت موسيقي باشند، بايد از فرصتها براي پشتيباني از حوزه موسيقي كه كمتر استفاده شده و بنا به دلايل متعدد ما نتوانستيم از اين فرصتها براي معرفي، بهرهگيري و ارائه زيباييها و آسماني بودن اين هنر به جامعهمان استفاده كنيم، بهره جوييم.
وي افزود: وجود اين مناسبتها ميتواند اين كار را براي ما تسهيل كند و يك آشتي زيبا و صميمانهاي بين اين هنر و مردم ما ايجاد كند. از طرف ديگر موسيقي ميتواند جلوههاي زيباي خود را در اين فرصتهاي به يادماندني عرضه كند.
احمدي همچنين اظهار كرد: دليل اينكه در نوزدهمين سالگرد رحلت امام، هفته جنگ و مناسبتهاي اين چنيني موسيقي را فعال ميكنيم و اختصاصا با عناوين زيبا و دقيقاً مشخص اين كاتها را در دفتر موسيقي دنبال ميكنيم يك حمايت دوجانبه است.
در ادامه «منوچهر صهبايي» رهبر اركستر سمفونيك تهران توضيح داد: ما از هفته پيش تمرين را شروع كرديم و در حال حاضر كارها به خوبي پيش ميرود. قطعهاي كه براي اولينبار اجرا ميشود به نام «هجران آفتاب» از «سعيد ذهني» است و پس از آن 4 قطعه از 4 ترانهساز هموطنانمان اجرا ميكنيم.
وي ادامه داد: همه با حسن نيت و انرژي كامل كار ميكنند تا ضعفهايي كه قبلاً در اركستر سمفونيك به هر نحو ديده ميشد به مرور از بين برود. اين اتفاق نياز به زمان دارد، زيرا كاري كه بيش از دو يا سه دهه انجام نشده، دوباره از سر گرفتهايم و فرصت زيادي لازم داريم تا به آن نظام مورد نظر برسيم.
وي در پايان سخنانش عنوان كرد: در حال حاضر بيش از 100 نفر در دفتر موسيقي و اركستر سمفونيك مشغول به كار هستند و زحمات زيادي متقبل ميشوند كه نبايد ناديده گرفته شود.
در ادامه اين نشست «اصغر اميرنيا» مديرعامل بنياد فرهنگي هنري رودكي عليرغم اينكه قرار است در نشست ديگري اهداف و ديدگاههاي بنياد رودكي را شرح دهد، با گراميداشت ياد و خاطره شهداي 15 خرداد و امام راحل كه ناجي ايران در قرن بيستم بودهاند، گفت: موسيقي هنري معنوي و تأثيرگذار است كه علاوه بر مراسم جشن و شادي در مراسم سوگواري نيز قابل بهرهگيري است. متأسفانه هنر موسيقي در بعضي موارد به واسطه غفلتهايي كه صورت گرفته ناديده گرفته شده است.
وي ادامه داد: همانگونه كه بارها گفتهام ما ميزبانان اين عرصه نيسيتم بلكه ميهمان هستيم، زيرا تا هنرمند و نويسنده نباشد ما جايگاهي به عنوان بنياد، اداره و وزارتخانه براي بحث فرهنگ و هنر نداريم. ما آمدهايم تا چند صباحي در خدمت فرهنگ و هنر و در حال حاضر هنر موسيقي كشورمان باشيم.
همچنين «سعيد ذهني» در توضيح بخش اول «روايت موسيقايي همپاي جلودار» گفت: قطعه «هجران آفتاب» بنا به دعوت انجمن موسيقي و دفتر موسيقي و معاونت هنري وزارت فرهنكگ و ارشاد اسلامي ساخته شد.
وي افزود: من خدا را شكر ميكنم كه بعد از ساخت قطعه «هلال كاروان» كه در اواخر سال گذشته اجرا و با اقبال خوبي نيز مواجه شد، فرصت ديگري پيش آمد تا در مقطع ديگري بتوانم قطعه موسيقي ديگري را براي اركستر بنويسم و از ويژگيهاي اين اتفاق اخير كه باعث افتخار من است، اين است كه استاد صهبايي پذيرفتند كه اين قطعه را رهبري كنند.
ذهني در توضيح قطعه «هجران آفتاب» گفت: اين قطعه از 5 قسمت تشكيل شده كه عبارتند از: نور در ظلمت كه روايتگر حوادث قبل از انقلاب است، طلوع فجر كه حوادث پيروزي انقلاب را شرح ميدهد، قطعه سوم روايتگر دفاع مقدس، قطعه چهارم بيانگر ارتحال امام و قطعه پنجم كه فرزندان امام نام گرفته، اشارهاي به تداوم نقش امام دارد كه در تمامي اين پنج قسمت محوريت امام خميني به عنوان رهبر انقلاب قابل لمس است.
وي افزود: اين قطعه اولين قطعهاي است كه بعد از نينواي استاد عليزاده براي ني و اركستر بزرگ نوشته شده و در هجران آفتاب سعي كرديم نگاهي به ملوديها و ريتمهاي ايران با حفظ كلاسيك بوده اثر داشته باشيم كه در اين راستا سنج و دمام و دف نيز براي اجراي آن در كنار اركستر قرار ميگيرند.
اين آهنگساز ادامه داد: خط آوازي اين اثر در قالب آوازي ايراني است و «علي مينو سپهر» خوانندگي آن را برعهده دارد، همچنين «آرش فلاح» نيز نينوازي را در تمام طول اجرا انجام ميدهد.
«هادي آرزم» آهنگساز و عضو هيأت امناي انجمن موسيقي ايران در ادامه اين نشست با اشاره به بخش دوم روايت موسيقايي همپاي جلودار گفت: در بخش دوم «پرواز ققنوس» ساخته «علي بكان» با خوانندگي «تفرشي» و شعر «عباس زندي»، «پيروزي» ساخته «علي رحيميان» با خوانندگي «اسفنديار قرهباغي» و شعر «حميد سبزواري»، «خميني اي امام» ساخته «حميد شاهنگيان» و اجراي گروه كر و شعر «مجتبي كاشاني»، «دريغا» ساخته «محمدعلي شكوهي» با تنظيم زندهياد «حشمت سنجري» و صداي «محمد گلريز» و شعر «حميد سبزواري» اجرا خواهيم كرد.
وي درباره انتخاب اين قطعات افزود: به دليل مغفول ماندن اين قطعات بسيار ارزشمند آنها را براي اين اجرا انتخاب كرديم.
در ادامه نشست «سعيد ذهني» توضيح داد: محوريت ني به عنوان ساز كاراكتر در قطعه «هجران آفتاب» در حقيقت ما به ازاي امام است و اينكه چگونه ني اركستر را هدايت ميكند.
وي شرح داد: ني الزاماً ساز محزوني نيست زيرا اصولاً هيچ سازي محزون نيست و بستگي دارد كه هر سازي را چه كسي و چگونه بنوازد. دليل انتخاب ني حزن آن نبود، بلكه به علت اصيل و ملي بودن انتخاب شده است.
رضايي نيز در پايان عنوان كرد: اشعار قطعه «هجران آفتاب» از زنده ياد «قيصر امينپور» و «علي معلم» است كه معلم اين اشعار را بر روي ملودي سروده است.
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 392]