واضح آرشیو وب فارسی:مهر: همايش آموزش علوم سياسي - 2انديشه نياكان را بايد در بررسي تحولات سياسي ايران جدي بگيريم
دكتر عليرضا ازغندي در همايش آموزش علوم سياسي گفت: بايد انديشه نياكان را در برسي تحولات سياس ايران جدي بگيريم.
به گزارش خبرنگار مهر، صبح امروز در پانل دوم همايش آموزش علوم سياسي، با عنوان "تاريخ تحولات ايران" كه به همت انجمن علوم سياسي ايران در دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران برگزار شد دكتر مجتبي مقصودي، دكتر عليرضا ازغندي، دكتر علي مرشد زاده و دكتر سيد عبدالامير نبوي ، هر يك به ابعادي از اين محور آموزش علوم سياسي پرداختند.
دكتر مجتبي مقصودي استاد دانشگاه آزاد اسلامي در آغاز اين پانل در مورد "اهداف و سرفصل هاي دروس "تحولات سياسي - اجتماعي ايران" و "انقلاب اسلامي ايران" سخنراني كرد.
دكتر مقصودي كه در بررسي اين 2 درس از روش مبتني بر نظر سنجي از اساتيد و متخصصين علوم سياسي استفاده كرده گفت: البته دروس انقلاب اسلامي و تحولات سياسي اجتماعي ايران در آغاز انقلاب تدوين شدند و با نقائصي كه مربوط به شرايط زمانه بودند، مواجه بودند اما درهر صورت تغييراتي صوري و محتوايي دراين دروس ضروري به نظر ميرسد.
وي در جمعبندي سخنانش گفت: مهمترين ضعف اين دروس اولاً عدم توجه به مباحث نظري است و ثانياً به لحاظ روشي نيز صرفاً به روشهاي توصيفي - تاريخي صورت گرفته است و بايد به اين دو امر مهم توجه كرد.
در ادامه دكتر عليرضا ازغندي، استاد علوم سياسي دانشگاه شهيد بهشتي در زمينه " حكمت عملي و آيين حكومتداري در انديشه سياسي سعدي" سخنراني كرد و گفت: علم سياست در ايران نه صرفاً ايرانشناسي نه غربشناسي، بلكه هم ايرانشناسي است و هم غربشناسي. در ضمن براي شناخت خود، بايد ديگران را هم شناخت. همچنين در مطالعه تاريخ تحولات سياسي و اجتماعي ايران بايد به ويژگي و مقاطعي كه اين تاريخ گذشته توجه كرد.
وي تأكيد كرد: سه مرحله در اين تحول ميتواند مد نظر قرار گيرد. از سال 1278 شمسي كه مدرسه علوم سياسي ايران تأسيس شد تا 1340 كه در دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران ، علوم سياسي تأسيس شد عمدتاً تحولات سياسي كشورهاي غربي مد نظر است و كمتر به ايران توجه شده است، تا اينكه از نيمه دهه 1340 ، با زحمات مرحوم دكتر عنايت به تاريخ تحولات سياسي و اجتماعي ايران توجه شد.
دكتر ازغندي با اشاره به زحمات دكتر عنايت در گردآوري جزواتي براي انديشه سياسي ايران و اسلام گفت: بعد از مرحوم حميد عنايت محققان ديگري نيز به ايران در زمينه علوم سياسي توجه كردند. البته در دانشگاه تهران بيشتر نگاه حقوقي ناظر به علوم سياسي است و در دانشگاه شهيد بهشتي نگاه اقتصادي به علوم سياسي غالب بود.
وي گفت: بعد از انقلاب هم تحول اساسي به طور كمي در نظام آموزش بهويژه در علم سياست رخ داد و درسهاي زيادي در رابطه با انديشههاي سياسي اسلام و ايران افزوده شد.
دكتر ازغندي در ادامه به بحث نسبت سنت و مدرنيسم و دلايل عقب ماندگي جامعه ايران پرداخت و گفت: يكي از دلايل اساسي اين امر آن است كه خود را نشناختهايم و از اين رو بايد نگاهي به گذشته داشته باشيم. من هم در اين زمينه سعي كردم ببينم خردورزان گذشته ما در مورد علم سياست چه گفته اند و به سعدي در بوستان، گلستان و نصيحهالملوك پرداخته ام و حكمت عملي او را در اين زمينه كاويدهام.
دكتر ازغندي در پايان با تأكيد بر پندهاي سعدي به شاهان و اميران، اهميت حكمت عملي او را بر شمرد و گفت: در آثار سعدي واقع گرايي و تدبير، اعتدال در سياست، عدالت به مثابه بنياد حيات سعدي و دعوت حاكمان به مردم داري و چگونگي آفرينش كارگزاران حكومتي به چشم ميخورد.
دكتر علي مرشد زاده عضو هيئت علمي دانشگاه شاهد نيز نكاتي را پيرامون دو درس تحولات سياسي و اجتماعي ايران پرداخت.
در پايان دكتر سيد عبدالامير نبوي استاديار پژوهشكده مطالعات فرهنگي و اجتماعي به شيوههاي تدريس در درس تاريخ تحولات ايران، پرداخت و گفت: شيوه تدريس در اين دو درس همچنان " مدرس محوري" و "متن محوري" است ، در حاليكه بايد شيوه تدريس درس را تغيير داد و به منابع صوتي و تصويري بيشتر توجه كرد.
وي تأكيد كرد: توجه به اين منابع موجب ميشود كه اصل "مشاهده و تامل" به جاي "مطالعه بدون تأمل" بنشيند.
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 323]