واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نگاهي به عملكرد مركز هنرهاي نمايشي/ حامديخواه: مديريت تئاتر كشور فقط اداره «تئاترشهر» نيست
خبرگزاري فارس: رضا حامديخواه با اشاره به مديريت تئاتر كشور گفت:مديريت كلان تئاتر كشور به جاي رفع امور مربوط به اجراهاي تهران _آن هم تئاترشهر _ به خود نهيب بزند كه بايد تئاتر كل كشور را اداره كند.
رضا حامديخواه، كارگردان تئاتر در گفتوگو با خبرنگار فارس گفت:تئاتر كشور در اين روزگار در تلاش براي باز كردن گرههايي است در صورت گشايش نيز درماني براي آن نيست. اوج هنر مديريت تئاتر كشور برگزاري جشنواره بينالمللي تئاتر فجر و اداره تئاترشهر و افزايش بودجه سالانه است كه البته از اداره كل مركز هنرهاي نمايشي توقعي بيش از اين نيست.
وي ادامه داد: تئاتر امروز خود زندان خود شده است و تا زماني كه نگاه فرادستي نداشته باشد اوضاع به همين منوال باقي ميماند. ميتوان در يك نگاه اجمالي معضلات كنوني كلان تئاتر را دستهبندي كرد.
حامديخواه اظهار داشت: دورنمايي از آينده تئاتر در دست نيست چرا كه در اين بخش برنامهاي تدوين شده وجود ندارد و اگر هم باشد، ارائه نشده يا در اختيار افرادي معدود قرار گرفته است.
وي تصريح كرد: منظورم برنامهاي همانند ديگر بخشهاي دولتي همانند صنايع و اقتصاد است كه علاوه بر نقد و تحليل آزادانه تشكيلات دولتي مذكور، در تلاش هستند تا به آن دست يابند و گاهي فراتر از برنامهها پيش روند.در حوزه تئاتر نيز سند چشمانداز تئاتر ميتوانست چنين جايگاهي پيدا كند كه چنين نشد.
كارگردان نمايش «اعترافاتي درباره زنان» در ادامه اين گفتوگو به مديريت كلان تئاتر اشاره كرد و به فارس گفت:مديريت كلان تئاتر كشور به جاي رفع امور مربوط به اجراهاي تهران _آن هم تئاترشهر _ به خود نهيب بزند كه بايد تئاتر كل كشور را اداره كند.هر جا فعاليت تئاتري صورت ميگيرد ، مديريت تئاتر متولي است و بايد به دنبال راهكاري باشد كه همه تئاتر را زير چتر برنامه كلان اداره كند.
كارگردان تلهتئاتر «گمسك» اضافه كرد: مديريت تئاتر كشور تاكنون چند پيشنهاد براي قانون شدن به مجلس ارائه داده است؟سازماني چون صدا و سيما براي پيشبرد اهداف خود قوانين پيشنهادي را به تصويب مجلس ميرساند،اما تئاتريها در اين چند سال جز درد و ناله خود چيزي به مجلس نبردند.
وي ادامه داد: اطلاع دارم گروهي در سازمان مديريت و برنامهريزي اسبق در حال بررسي بودجه كشور بودند و عجيب آن كه در آن روزگار وقتي براي كسب اطلاعات و مشورت به اداره كل هنرهاي نمايشي مراجعه شد جلسه شوراي تئاتر كلان كشور چنان سرگرم جشنواره تئاتر فجر بود كه بودجه تئاتر كشور دغدغه به حساب نيامد.
اين كارگردان كه علاوه بر كارگرداني تئاتر، تلهفيلمهايي چون «چكمههاي استالين» را هم ساخته، بيان داشت:تئاتر در ايران زود يا دير ناگزير است كه دست از دولتي بودن بكشد و بدنه دولتي بايد راهكاري جستوجو كند كه توليد و اجراي نمايش به بخش خصوصي _بعيد ميدانم_ يا شبه خصوصي واگذار كند. ولي شگفتا به جاي فراهم آوردن زمينه آن همچنان مصر است كه خود توليد كننده باشد، خود جشنوارهها را برگزار كند، خود تعيين كننده اجراها باشد.
وي در ادامه با اشاره به اصل 44 قانون اساسي به فارس بيان داشت:مطابق اصل 44 قانون اساسي و تسريع اين اصل كه حمايت و تاكيد بزرگان نظام را به همراه دارد، سازماني به نام خصوصيسازي وجود دارد كه طرحها و برنامههايي را پيش روي دولت قرار ميدهد كه چگونه تصديگري دولت با كمترين آسيب كاهش يابد اما كسي باور ندارد كه در عرصه فرهنگ و هنر به ويژه تئاتر نيز ميتوان از چنين سازماني مدد گرفت و به آينده نه چندان دور اميد داشت.
وي تاكيد كرد:تحولات ساختاري آينده نيازمند بخش خصوصي است از آنجا كه خصوصي صرف در حيطه تئاتر امكانپذير نيست، ناچاريم تا نهادهاي صنفي را ارتقا دهيم و خانه تئاتر در اين ميان چنين كاري دارد كه مديريت فرادست ميبايست در جهت گسترش آن بكوشد.
حامديخواه گفت:خانه تئاتر ميتواند به بنگاه صنفي بدل شود كه داراي سهام باشد و بتواند از هم اكنون برخي از بخشهاي اجرايي را در نظر بگيرد.مجموعه فرهنگي تئاترشهر هم به صورت سهام به بخش خصوصي عرضه گردد و در استانها نيز تشكيلات صنفي يا انجمنهاي نمايش مشروط به خارج شدن از بدنه دولتي امور اجرايي تئاتر را در اختيار بگيرند.
وي در ادامه اين گفتوگو گفت: اگر در حوزه كلان تئاتر اين گونه بيانديشيم اقتصاد تئاتر معنا مييابد. ميتوان در كنار هر سالن نمايش فروشگاههاي فرهنگي و هنري آماده كرده و سود حاصل آن را صرف تئاتر كنيم،اين نگرش باعث ميشود كه بحث فراموش شده اقتصاد تئاتر جدي گرفته شود.
حامديخواه به تئاتر ايران هم اشاره كرد و تاكيد كرد:تئاتر تهران بحث ديگري است كه بيشترين مديريت را مشغول خود كرده كه آن را به زانو در آورده است، اداره كل هنرهاي نمايشي اگر همانند ادارات كل ديگر باشد، ميتواند داراي يك معاونت يا بخش ويژه براي مديريت تئاتر تهران باشد، اما در حال حاضر تشكيلات تئاتر كشور در خدمت تئاتر تهران است و از همين روست كه همه تئاتريهاي كشور رو به مركز هنرهاي نمايشي دارند و همه تئاتريهاي تهران نيز رو به چهارراه وليعصر دارند.
وي در خاتمه اين مصاحبه گفت:راه برون رفت از وضعيت موجود با كلاننگري قابل حل است نه با ترميم جزئي مسايل كوچك تئاتر.
انتهاي پيام/ش
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 292]