تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 11 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):شش (صفت) در مؤمن نيست: سخت گيرى، بى خيرى، حسادت، لجاجت، دروغگويى و تجاوز.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836300223




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بررسي امكان يا امتناع علم ديني(8)باقري: جامعيت دين در گرو پرداختن به همه مسائل نيست


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي امكان يا امتناع علم ديني(8)باقري: جامعيت دين در گرو پرداختن به همه مسائل نيست
گروه انديشه: «گزيده‌گويي»، نوعي دين‌شناسي است كه طبق آن اين اعتقاد وجود دارد كه دين به همه چيز نمي‌پردازد، البته ممكن است به صورت جانبي به مسائل مختلفي هم بپردازد؛ جامعيت دين، در گرو اين نيست كه به همه مسائل بپردازد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، پيش از اين چهار قسمت از گفت‌وگو با دكتر «خسرو باقري»، عضو هيئت علمي دانشگاه تهران در نشست «بررسي امكان يا امتناع علم ديني» كه به همت گروه انديشه و علم در محل اين خبرگزاري برگزار شده بود، ارائه شد.

وي در گفت‌وگوي پيشين خود اظهار كرد: نگرش مسيحيان در مورد علم ديني بر فرهنگ و تمدن اسلامي اثر گذاشته است، ولي بيشتر اين تأثيرات در شكل‌هاي كلامي، فلسفي و عرفاني بوده است.
قسمت قبلي اين گفت‌و‌گو را اين‌جا بخوانيد

اكنون قسمت پنجم اين گفت‌و‌گو از خاطرتان مي‌گذرد.

دكتر خسرو باقري در ادامه اين گفت‌وگو در باب تبيين نظريه‌اش در باب علم ديني در كتاب «هويت علم ديني»، در تشريح معناي دين گفت: وقتي از دين صحبت مي‌كنيم، دين‌شناسي ما بايد مشخص و معلوم شود، مثلا اگر اعتقاد داشته باشيم كه دين يك امر كلي، جامع و فراگير است و همه دانش‌ها در آن وجود دارد و دانش‌هاي تجربي هم در آن نهفته است، ممكن است اين دين در ابعاد مختلفش قابل استخراج تلقي شود.

نويسنده كتاب «نگاهي دوباره به تربيت اسلامي» تأكيد كرد: اين هم معناي ديگري از علم ديني خواهد بود كه با علم‌ورزي كه امروزه وجود دارد تناسبي ندارد، چون ما را از بررسي‌ها مستغني مي‌كند.

وي افزود: معتقدان به اين نگرش حداكثري از دين بايد بيشتر به دنبال مطالعه كتاب‌هاي ديني بروند و آن‌ها را مطالعه و تفسير كنند و بايد روش‌هاي مختلف و مهارت در تفسير را به دست آورند، تا بطون متون مقدس را به دست آورند و بشناسند، مگر اين‌كه شما به يك تصوري از دين برسيد كه در آن تصور، دين محدوده‌اي داشته باشد؛ يعني به عنوان دين، وظيفه و هدفش اين نباشد كه هر كاري انجام دهد، بلكه كارهاي خاصي را انجام دهد كه انجام آن از فلسفه و علم برنمي‌آيد.

نويسنده كتاب «نو‌ عمل‌گرايي و فلسفه تعليم و تربيت» تأكيد كرد: بعد از آن بايد ببينيم آيا نسبتي ميان علم‌ورزي و اين تلقي خاص از دين كه مي‌تواند كار خاصي انجام دهد، برقرار مي‌شود يا نه؟؛ يعني همان آموزه‌هاي اساسي دين و كاركرد اساسي ديني مي‌تواند با علم نوعي تلاقي پيدا كند، اگر اين نوع تلاقي توانايي ظهور داشته باشد، آن موقع ما بايد از علم ديني صحبت كنيم.

وي در ادامه سخنانش درباره اعتقاد خويش در اين باب گفت: اكنون معتقدم اين امر امكان‌پذير است؛ يعني آن چيزهايي كه به عنوان آموزه‌هاي اصلي و اساسي دين محسوب مي‌شود، به قول معروف ريزش دارند؛ يعني به اين شكل نيست كه فقط به حيطه خودشان محدود باشند، وقتي شما در حيطه ديگري مشغول به كار هستيد، اين امر بر شما تأثير مي‌گذارد.

عضو هيئت علمي دانشگاه تهران گفت: كار علمي ما در علوم انساني و در شاخه‌هاي روان‌شناسي، جامعه‌شناسي با تصور ما از انسان گره خورده است و اين مسله طبيعي است. برداشت ما از انسان، از يك منشأ فكري، فلسفي و فرهنگي سرچشمه مي‌‌گيرد. اين بر فرضيه‌پردازي و كار علمي ما تأثير مي‌گذارد.

وي تأكيد كرد: با حفظ اين نكته، اگر در دين تلقي خاصي از انسان مطرح شده باشد، اين تلقي به عنوان پيش‌فرض ديني، بر كار علمي دانشمند تأثير مي‌گذارد؛ اگر فرضا ما اين تلقي از انسان را به عنوان زير‌ساخت پذيرفتيم، اكنون اين زير‌ساخت‌ها تأثير ويژه‌اي بر نوع فرضيه‌پردازي مي‌گذارد؛ اگر اين تأثير بتواند در نظر گرفته شود، آن موقع است كه مي‌تواند باب علم ديني را باز كند؛ يعني تازه بايد ببينيم كه چه چيزهايي به دست مي‌آيد؛ يعني از قبل نمي‌توان چيزي را مشخص كرد.

نويسنده كتاب «ديدگاه‌هاي جديد در فلسفه تعليم و تربيت» در پاسخ به اين سؤال كه منظور شما از اصطلا «گزيده‌گويي» كه در كتاب هويت علم ديني مطرح كرديد، چيست؟، اظهار كرد: اصطلاح گزيده‌گويي در واقع به يك نوع دين‌شناسي اشاره مي‌كند كه طبق آن كسي معتقد باشد كه دين به همه چيز نمي‌پردازد، بلكه به مسائل و موضوعاتي كه انتخاب كرده است، مي‌پردازد؛ يعني راجع به هر چيزي صحبت نمي‌كند، بلكه روي مسائل خاصي، سخن ويژه‌اي دارد، البته ممكن است به صورت جانبي روي مسائل ديگري هم سخن بگويد.

دكتر باقري اذعان كرد: اين نقطه مقابل آن ديدگاهي است كه ما معتقد باشيم كه دين، جامعيتش در گرو اين است كه در مورد همه چيز صحبت كند، همان‌طور كه برخي تفسير كردند. مثلا با توجه به آيه «وَعِندَهُ مَفَاتِحُ الْغَيْبِ لاَ يَعْلَمُهَا إِلاَّ هُوَ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَمَا تَسْقُطُ مِن وَرَقَةٍ إِلاَّ يَعْلَمُهَا وَلاَ حَبَّةٍ فِي ظُلُمَاتِ الأَرْضِ وَلاَ رَطْبٍ وَلاَ يَابِسٍ إِلاَّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ» (آيه 59 سوره 6) اعتقاد برخي اين است كه دين مي‌تواند در مورد همه مسائل و موضوعات صحبت كند و در واقع گزيده‌گو نيست.

نويسنده كتاب «خويشتن از هم گسيخته» گفت: اما گزيده‌گويي بيان‌گر اين است كه دين، حيطه‌اي را براي خودش در اين هستي مشخص مي‌كند و به ساير حيطه‌ها به آن صورت نمي‌پردازد؛ يعني جزو اهداف و وظايفش نيست. فقط در آن حيطه فعاليتش داد سخن مي‌دهد و مسائل زيادي را مطرح و تجزيه و تحليل مي‌كند. اين ديدگاه گزيده‌گويي دين است.

اين گفت‌و‌گو ادامه دارد ... .
 سه شنبه 7 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 286]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن