واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: خانوادهها و استرس شبهاىامتحانغول امتحان ازچراغخرداد بيرون آمد
آذر تالاني،گروه اجتماعى -ديروز وقتى دخترم بدون ترس و اضطراب اولين امتحانش را داد و شاد و خندان برگشت خيلى خوشحال شدم. احساس كردم من و پدرش در خانواده موفق شدهايم با رفتارمان ترس و اضطراب امتحان را در او از بين ببريم.
اما همان لحظه ياد خودم افتادم; زمانى كه از شنيدن اسم امتحان (حتى زمانى كه دانشجو بودم) از ترس قالب تهى مىكردم!اضطراب امتحان يكى از مشكلاتى است كه بسيارى از دانشآموزان و حتى والدين آنها به آن دچار هستند، دكتر افشين يداللهى روانپزشك در اين باره مىگويد: اضطراب يكى از حالتهاى روحى روانى است كه همه ما آن را بارها تجربه كردهايم.تجربه اضطراب براى هر كسى خاص و متفاوت است با وجود اينكه علائم آن تقريبا در همه افراد مشابه است. اضطراب زياد باعث اختلاف در حافظه، ناتوانى در استفاده از آموختهها و از بين رفتن تمركز شود.رفتار پدر و مادرها يكى از اصلىترين دلايل ايجاد و انتقال اضطراب به بچهها است.پدر و مادرهاى حمايتگر يكى از گروههايى هستند كه با رفتارشان بيشترين اضطراب را به فرزندانشان منتقل مىكنند. حمايتهاى دائمى آنها همراه با تذكرهاى پى در پى باعث اضطراب، كلافگى و سردرگمى بچه مىشود.بعضى از والدين هم كه ذاتا افراد مضطربى هستند نگرانىشان را با پرسشهايى مكرر درباره نمره، درس، امتحان يا حتى پرسيدن درباره كوك كردن ساعت براى بيدار شدن بموقع فرزندانشان نشان مىدهند.بعضى از پدر و مادرها آنقدر روى نمره و درس و شاگرد اول شدن تاكيد مىكنند كه فرزندشان را به «احساس گناه» دچار مىكنند و او فكر مىكند هر كارى كه مىكند يا هر نمرهاى كه مىگيرد انتظار والدينش را برآورده نكرده است. اين احساسهاى نامطلوب، همگى عاملى براى ايجاد و تشديد اضطراب در بچهها بويژه در زمان امتحانات است.وى معتقد است بايد استعدادهاى فرزندمان را به درستى شناسايى كرده و روى همانها تمركز و سرمايهگذارى كنيم. از طرفى آرامش فرزندمان را به هر شكل ممكن فراهم كنيم.در يك جمعبندى اول از همه پدر و مادر بايد اضطرابشان را كنترل كنند و امتحان را اين قدر بزرگ و مهم جلوه ندهند كه همه خانواده درگير آن بشوند هر چقدر والدين و در نتيجه محيط خانه آرامتر باشند، بچه راحتتر درس مىخواند. نصيحتهاى بىاندازه و خستهكننده و پرسشهاى مكرر درباره امتحان را كنار بگذاريد. بگذاريم فرزندمان خودش باشد.وقتى دانشآموزى اضطراب آن هم اضطراب غيرطبيعى و ناشى از عوامل بيرونى متل اضطراب ناشى از رفتار نامناسب والدين يا اولياى مدرسه را تجربه مىكند نمىتواند از معلومات و توانايىهايش آن طور كه بايد استفاده كند. از طرفى اضطراب، اشتياق و علاقه او را به مدرسه يا هر فعاليت ديگرى از بين مىبرد. پس با ايجاد اضطراب در فرزندمان مانع از موفقيت او نشويم.
تغذيه دانشآموزان در موقع امتحان
دكتر ناصر كلانترى متخصص تغذيه در باره تغذيه دانشآموزان در موقع امتحانات مىگويد: والدين و كسانى كه با دانشآموزان سروكار دارند بايد از آنها در محدوده توانايىهايشان انتظار داشته باشند در غير اين صورت با ايجاد اضطراب و استرس عامل مخربى براى هر نوع پيشرفت آنها مىشوند.در بحث تغذيه بچهها بايد به سه قانون تنوع غذايى كافى بودن و تعادل داشتن غذاهاى مقوى توجه كرد. بايد بچهها از همه گروههاى غذايى يعنى غلات و نان، گوشت و حبوبات، شير و لبنيات و ميوه و سبزيجات به مقدار كافى استفاده كنند.بچههاى دبستانى روزانه بايد پنج، شش سهم از نان و غلات، دو، سه سهم از گوشت و حبوبات، چهارپنج سهم از شير و لبنيات و سه تا پنج سهم از ميوه و سبزيجات استفاده كنند. به اين ميزانها براى بچههاى مقطع راهنمايى مقدار كمى اضافه شود.ضمن آنكه اين ميزانها براى دانشآموزان دبيرستانى تفاوت چندانى نمىكند.همچنين چنانچه ويتامين «ث» در كنار غذاهاى حاوى آهن به مصرف برسد سبب افزايش جذب آهن و مانع از بروز كم خونى مىشود.
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 254]