واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: متكي: آمريكا ظرفيت اصلاح سياستهايش را ندارد
منوچهر متكى اظهار كرد: « ما از كشورهاى عربى جدا نيستيم و هيچ كشور غيرعربى بهاندازه ايران، همسايه عرب ندارد.» به گزارش ايسنا وزير امور خارجه كشورمان با اشاره به علقههاى مشترك موجود در جهان اسلام تصريح كرد: « بخش مهمى از بحرانها و مشكلاتى كه در منطقه وجود دارد، در منطقه عربى است.» متكى در گفت و گو با الجزيره با اشاره به مسايل موجود در عراق، لبنان و فلسطين گفت: « اينها مسايلى است كه هم جهان عرب و هم امت اسلامىو هم ملتهاى آزاده جهان را متاثر كرده است و معتقدم ظرفيتهاى لازم براى حل اين بحرانها وجود دارد. بايد با همكارى كشورهاى منطقه در قالب كشورهاى عربى و غيرعربى با گامهاى سازنده به بحران لبنان كمك كنيم و همچنين كمك كنيم سياستهاى غلطى كه اشغالگران در عراق داشتهاند; اصلاح شود.» وى در ادامه از فلسطين به عنوان قلب جهان اسلام ياد كرد. وزير امور خارجه كشورمان در پاسخ به سوالى درباره آنچه اين خبرنگار آن را دخالتهاى ايران در منطقه مىناميد; گفت: « تصور نمىكنم مردم منطقه اين تلقى را داشته باشند. زيرا ايران مىخواهد با همه كشورهاى عربى از جمله مصر روابط خوبى داشته باشد; همچنين ايران مىخواهد با اتحاديه عرب و شوراى همكارى خليجفارس طرحهاى جديد همكارىها را آغاز كند.»
او درباره ادعاى حمايت ايران از جريانهاى خاص لبناني، به سفر دو سال پيش خود به لبنان اشاره كرد و افزود: «درجريان جنگ 33 روزه با همه طرفهاى لبنانى ملاقات داشتيم; امروز هم درتعيين رئيسجمهور جديد لبنان به بيروت دعوت شديم كه تقريبا همه جريانهاى لبنان در برنامه ديدارهاى من حضور دارند; بنابراين اين تلقى كه ايران در لبنان از يك جريان خاص حمايت مىكند، نادرست است و عملكرد ما خلاف آن را نشان مىدهد.»
وى گفت: « حمايت ايران از روند دولتسازى در عراق نيز روند بسيار آشكارى است.» وزير امور خارجه كشورمان به ملاقاتش با سعود الفيصل و شيخ حمد، وزيران خارجه عربستان و قطر اشاره و بيان كرد: «در اين ملاقاتها بحث فلسطين مورد گفتوگو قرار گرفت و راههاى نزديكى جنبشهاى فتح و حماس بررسى شد. در فلسطين هم ما از همه فلسطينىها حمايت مىكنيم.» متكى در ادامه به مذاكرات دوحه اشاره كرد و گفت: « ما از قبل با قطر و برخى طرفها تماس داشتيم; ما از ابتداى تشكيل جلسات و قبل از آن در دوحه توسط شيخ حمد، وزير خارجه قطر مطلع بوديم. در تماس با مقامات دوحه مشورتهايى داشتيم. زمانى كه اجلاس برگزار شد دو روز اول روزهاى سختى بود تا زمانى كه همه رهبران گروههاى لبنانى در فضاى جدى به مذاكرات بپيوندند; ما در يك مرحله در تماسى كه با دوستان داشتيم توصيه كرديم كه جلسات براى حصول نتيجه بايد استمرار يابد تا نهايتا اين توافق نهايى شود.» وى گفت: « اين روند ادامه يافت و به نتيجهاى رسيد كه امروز همه مردم لبنان خوشحال هستند.» متكى گفت: « ما، كل امت عربى و كل جهان اسلام از اين حق سوريه دفاع مىكنيم. در همه قطعنامههاى كنفرانس اسلامىو در همه قطعنامههاى جنبش غيرمتعهدها از حق سوريه در بازپسگيرى سرزمين جولان حمايت شده است; بنابراين اين خواست قطعى است اما رژيم صهيونيستى تا به حال به اين خواست عمل نكرده است.» او در پاسخ به اصرار خبرنگار شبكه الجزيره مبنى بر اين كه روابط شما با سوريه به صورت متين و مستحكم باقى مىماند؟ گفت: « من فكر مىكنم پاسخ دادهام; آيا پاسخ من اشكالى داشت؟ جولان بايد برگردد روابط ما و سوريه هم مسير طبيعى خود را ادامه خواهد داد. اين روابط، روابطى قوي، بنيادين و برآمده از منافع دو ملت و خواست رهبران دو كشور است.» متكى گفت: « قطعا آمريكا ناگزير است سياستهايش را در خاورميانه و منطقه تغيير دهد; آمريكا به طور قطع در عراق شكست خورده است; الان براى اين كه نوعى القاى پيروزى داشته باشد، نيازمند به آن هستند كه در دو قرارداد نفتى و امنيتى با عراق بتوانند نظرات خودشان را تحميل كنند; ما فكر مىكنيم عراق از رهبرى و مسئولان هوشمند و ملتى كاملا آگاه برخوردار است كه در اين دو موضوع بسيار مهم براساس منافع دراز مدت خود تصميم مىگيرند، نه براساس اراده آنها (آمريكايىها).» او درباره سياستهاى مخالف آمريكا و ايران و اين كه سياست خارجى ايران موفق بوده و آمريكا نتوانسته به اهدافش برسد، گفت: « البته ما خوشحال نيستيم كه كشورى يا دولتى شكست بخورد اما آمريكا «صدها چراغ دارد و به بيراهه مىرود». متاسفانه آمريكايىها در موقعى هم كه متوجه مىشوند سياستشان غلط است، ظرفيت تغيير اين سياستها و اصلاح آن را ندارند; شايد نوعى غرور بر سردمداران كاخ سفيد حاكم شده است كه اگر ما مثال عمومىاين قصه را بزنيم مثلشان مثل خانهاى قديم است كه در روستا و يا محلشان خود را فراتر از همه مىدانستند. فكر مىكردند آن چه كه آنها مىگويند ديگران بايد به آن گوش دهند و هرگز آمادگى شنيدن را نداشتند.» وزير امور خارجه ادامه داد: « آمريكايىها از يك سو گوش فلك را پر كردهاند به اين كه ايران در عراق دخالت مىكند و از طرفى ديگر درخواست مىكنند كه بياييد با ما گفتوگو كنيد. ما به خاطر ملت و دولت عراق سه دور مذاكره انجام داديم و سعى كرديم كه نقاط اشتباه استراتژيك آمريكا را گوشزد كنيم اما گوش شنوايى نيست; شرايط منطقه دارد خودش را به آمريكا تحميل مىكند و آمريكا بايد گوش دادن را ياد بگيرد.
آمريكايىها بايد به اين نقطه برسند كه ديگران هم ممكن است حرف گفتنى و نظرات سازندهاى داشته باشند.» وى ادامه داد: « اين نشاندهنده قدرت لبنان است و ميشل سليمان، رئيسجمهور همه لبنان است. بنابراين ما فكر مىكنيم كه آمريكايىها بايد روند شصت سال بعد از جنگ جهانى دوم را فراموش كنند و نبايد خود را به عنوان فاتح جنگ جهانى دوم بدانند. آمريكايىها بايد تحولات جديد در محيط بينالمللى را فرا بگيرند. آمريكايىها بايد خودشان را در جايگاه شنيدن قرار دهند; چيزى كه متاسفانه بوش در دوران زندگىاش فرا نگرفته است. البته نه اين كه آنها منطق نداشته باشند، بلكه منطق درستى ندارند. آنها در اين مدت پول خرج كردهاند تا نفرت ملت منطقه را بخرند كه اگر اين تجارت، تجارت خوبى است مىتوانند ادامه دهند.»
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 266]