واضح آرشیو وب فارسی:ايران دیپلماسی: جامعه - دانستن خط فقر به چه درد مردم ميخورد
جامعه - دانستن خط فقر به چه درد مردم ميخورد
اميد توشه: عبدالرضا مصري وقتي با سوال خبرنگار حاضر در برنامه پخش زنده از راديو تهران در خصوص اعلام خط فقر مواجه شد، نگاهي كه به مجري برنامه انداخت، نشان از كمك خواستن بود؛ كمك براي اينكه بار ديگر از پاسخ به اين سوال طفره رود. مجري برنامه هم انگار نكته مهمي يادش افتاده باشد، رو به وزير گفت: «مثل اينكه دولت هم وزارت رفاه را ملزم كرده است خط فقر را تا آخر ارديبهشت ماه اعلام كند...» وزير رفاه خوشش نيامد. در واقع مصري نسبت به اعلام خط فقر، انگار كه آلرژي منفي دارد. او معتقد است دانستن خط فقر دردي از مردم دوا نميكند، جز اينكه روحيه آنهايي كه زير اين خط قرار ميگيرند را خراب كند.
اما برنامه راديويي مستقيم بود و وزير بايد پاسخ ميداد. شايد وزير با گفتن اين جمله كه «من به خبرنگاران علاقه زيادي دارم» ميخواست به نوعي اعتراض خود را به اين سوال تكراري نشان دهد. مصري پس از اين جمله، در مورد خط فقر پاسخ داد: «من نميدانم اعلام اين رقم و دانستن آن، چه دردي از مردم و جامعه را دوا ميكند. به هر حال چند خط فقر وجود دارد. خط فقر شديد، دريافت حداكثر 2 هزار كالري در روز است كه مطابق تعريف سازمان ملل، يك دلار در روز ميشود. حالا ما 30 هزار تومان يا همان حدود 30دلار در ماه را در نظر نميگيريم و 60 هزار تومان در ماه را اعلام ميكنيم. اما شما فردا ميبينيد كه تيتر زدند، خط فقر 600 هزار تومان است. آن وقت چه كسي جواب آن كارمند را ميدهد كه درآمدش كمتر از اين رقم است و خودش را فقير ميداند. با اينكه خط فقر شديد 30 دلار در ماه است.»
در اين برنامه راديويي، خبرنگاران چند روزنامه و خبرگزاري حاضر بودند به سرعت خودشان را به رسانههاي خبريشان رساندند و تيتر زدند:
«وزير رفاه اعلام كرد خط فقر 30 دلار در ماه». هر چند آنها از قول مصري خط فقر را 600هزار تومان اعلام نكردند، شايد براي وزير بهتر بود اين كار را ميكردند، چرا كه به سرعت گفتههاي مصري به اين شكل در رسانههاي خارجي و داخلي منعكس شد كه وزير رفاه تفاوت خط فقر با خط بقا را نميداند. خط بقا يا همان 2 هزار كالري يا يك دلار در روز، تعريف سازمان ملل براي ساكنان كشورهاي قحطي زده آفريقايي است كه براي تعيين شاخص نمردن از گرسنگي تدوين شده بود.
پس از آن عبدالرضا مصري و ديگر مديران وزارت رفاه وقتي با سوال خبرنگاران در خصوص الزام وزارت رفاه از سوي دولت براي اعلام خط فقر تا آخر ارديبهشت ماه مواجهه ميشدند، تنها يك جمله بر زبان ميآوردند: «هنوز تا پايان ارديبهشت زمان باقي است.»
اما ارديبهشت به پايان رسيد و تا اين لحظه از خرداد ماه كه مطلب فوق نوشته ميشود، هنوز خط فقر اعلام نشده است؛ هر چند مديران اين وزارتخانه هر روز وعده فردا را ميدهند.
در 10 روز مانده به پايان ماه دوم سال 87، دكتر عليرضا راغفر كه خبرگزاري ايسنا، او را تدوينگر نقشه جغرافيايي فقر كشور معرفي كرده بود، ارقام خط فقر شديد بنابر تفكيك استاني كشور را اعلام كرد.
راغفر كه معاون شريفزادگان وزير رفاه دولت خاتمي بود و از همان زمان به تدوين نقشه جغرافيايي فقر كشور مشغول است، خط فقر شديد براي خانوادهاي 5 نفره در شهر تهران را 730 هزار تومان در ماه اعلام كرد. اين شاخص براي استانهاي مختلف ارقام متفاوتي دارد و به گفته راغفر، استان سيستانو بلوچستان پايينترين خط فقر را دارد و ميانگين خط فقر 30 استان كشور، رقم 400 هزار تومان در ماه براي خانوادهاي پنجنفره است.
همان روز يكي از مديران وزارت رفاه كه حاضر به فاش شدن عنوانش نبود، اعلام كرد خط فقري كه راغفر تدوين كرده است را قبول ندارند و ملاك آنها براي به دست آوردن رقم دقيق خط فقر، آمارهاي بانك مركزي از اقلام و كالاهاي پرمصرف مورد استفاده خانوادههاي ايراني است.
اما راغفر در همان گفتوگو اعلام كرده بود: «بانك مركزي، هزينه مسكن كه به تقريب يك سوم درآمد خانوارهاي ايراني را به خود اختصاص ميدهد، در محاسباتش در نظر نميگيرد و به همين دليل قابل اتكا نيست.»
به هر حال با توجه به نظر كارشناسان مستقل همچون راغفر، حدود يك سوم خانوارهاي ايراني زير خط فقر شديد زندگي ميكنند و سالانه 18درصد به ميزان آنها افزوده ميشود.
اينجاست كه بايد نظر مصري را بار ديگر مطرح كنيم: «راستي دانستن خط فقر به چه درد مردم ميخورد؟»
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران دیپلماسی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 275]