واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ضروري براي نوزادان وخانمهاي باردار
چربيهايي كه مادر در زمان بارداري مصرف ميكند، ميتواند بر عملكرد مغز جنين تاثير گذار باشد.
هفتههاي اول بارداري و سه ماهه آخر، زماني است كه دستگاه عصبي در حال شكل گرفتن است و نقش مهمي در سيستم اعصاب و آلرژي، آسم، بينايي، پرخاشگري، بيش فعالي، عصبانيت و فشار خون دارد.
اولين بار در سال 1970 اسيدهاي چرب به نام امگا 3 معرفي شدند. در آن سال يك محقق دانماركي دريافت كه اسكيموهاي گرينلند، عليرغم مصرف چربيها، چربي خون پاييني دارند و شيوع بيماريهاي عروقي در آنها كم است. اسكيموها غذاهاي چرب را از فوكهاي دريايي و ماهيها به دست ميآوردند.
اولين مورد فقر امگا3 در سال 1983 در دختر بچه اي 6 ساله با علائم عصبي، بي حسي و نوروپاتي معرفي شد.
چربيها به سه دسته تقسيم ميشوند:
1- چربي هاي اشباع: زنجيره اي از اتمهاي كربن كه از طريق پيوند ساده به هم متصل شدهاند؛ مثل كره، دنبه،چربي گوشت قرمز، نارگيل، روغن هسته خرما و شير. ميزان اين چربيها بايد در رژيم غذايي كاهش يابد.
2- چربي هاي غير اشباع يگانه: زنجيرهاي از اتمهاي كربن كه با يك باند دوگانه تشكيل يافته و دماي ذوب پايينتري نسبت به چربيهاي اشباع دارند و معمولاً مايعاند. بهترين مثال براي اين نوع از چربيها، روغن زيتون، بادام، فندق و بادام زميني است.
3- چربي هاي غيراشباع چند گانه: اين چربيها در زنجيره خود بيش از يك پيوند دو گانه دارند؛ مثل روغن آفتابگردان، سويا، روغنهاي بهدست آمده از ماهيها، گردو و روغن كتان. اين اسيدهاي چرب غير اشباع چند گانه به دو گروه تقسيم ميشوند:
امگا6 (لينولئيك) مثل روغن آفتاب گردان و سويا
امگا3 ( لينولنيك) مثل گردو، روغن دانه كتان، ماهي و سويا
هر دوي اين اسيدهاي چرب، براي سلامتي و رشد مفيد و ضروري است، اما انسان خود نميتواند آنها را بسازد. 10درصد از اين اسيدها در كبد به اسيدهاي چندگانه با زنجيره بلند تبديل ميشود.
يكي از مشتقات زنجيره بلند امگا3 دوكوزاهگزانوئيك اسيد DHA است، كه براي تكامل مغز و رشد سلولهاي عصبي و شبكيه چشم بسيار مهم است. جنين اين اسيد را قبل از تولد از مادر دريافت ميكند. پس از تولد هم اين اسيد از طريق شير مادر تامين ميشود. شير مادر 3 تا 4 برابر شير خشك، امگا3 و امگا6 دارد. شيرخواران نارس، DHA كمتري دارند.DHA بيشتر باعث افزايش هوش ميشود.
اين ماده در كودكي وجواني نيز احتمال ابتلا به فشار خون را كاهش ميدهد.
همچنين در افزايش اندازه دور سر و قد و وزن و تكامل بينايي و اعمال نيز موثر است. نوزاداني كه از شير مادر تغذيه ميكنند، در بزرگسالي تا 4 برابر كمتر از ديگران به آسم و آلرژي مبتلا مي شوند. كمبود آن يادگيري را مشكل ميكند و باعث اختلالات رفتاري و بيش فعالي ميشود. در نوزادان نارس، امگا3 در بند ناف كمتر از ترم است. دركشورهايي كه ماهي كمتر مصرف ميكنند، افسردگي بعد از زايمان بيشتر است.
تحقيقات متعدد نشان داده است، افزودن DHA به رژيم غذايي دانش آموزان، تا حد زيادي پرخاشگري را در آنان كاهش ميدهد.
*استاد دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي
www.professorsoltanzadeh.com
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1196]