واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: هيچكس نميخواهد تسليم شود
رئيس ستاد نيروهاي مسلح روسيه از نشست سالانه روسيه و ناتو (RNC) كه آخر هفته گذشته در بروكسل برگزار شد، بازگشته است. در اين نشست ژنرال «بالويوسكي» راهي براي خلاصي از بن بست به وجود آمده توسط پيمان كنترل سلاحهاي سبك پيشنهاد كرد.
آفتاب: روسيه در دسامبر گذشته، از پيمان كنترل سلاحهاي سبك خارج و اعلام كرد تا زماني كه متفقينش در ناتو، تصويب متن به روز شده پيمان را كه بازتاب دهنده واقعيتهاي پس از جنگ سرد مانند عهدنامه ورشو است از سر نگيرند، به افزايش نيروهاي نظامي خود ادامه خواهد داد.
از آنجا كه ديگر پيمان امضا شده كنترل سلاحهاي سبك وجود خارجي ندارد، در اين رابطه ميتوان كشورهاي عضو يا غير عضو ناتو مانند روسيه، اوكراين، بلاروس و قزاقستان نام برد كه پيمان را تصويب كردهاند در حاليكه هيچيك از كشورهاي عضو ناتو اين كار را نكرده و ويلنيوس، ريگا و تالين حتي به آن ملحق هم نشدهاند. مسكو معتقد است اين موقعيت براي تمام متحدين مزيتهاي نظامي يك جانبه به ارمغان مي آورد كه نمي تواند با آن موافقت كند.
از زماني كه روسيه پيمان مذكور را معوق كرده، ناتو تا حدي موضع خود را مشخص كرده است. ناتو قبلاً، زماني كه روسيه به تعهدات «استانبول» شامل تخليه كامل نيروهايش از گرجستان و مولداوي عمل كرد، با آغاز به تصويب پيمان موافقت كرده بود. اكنون ناتو روشي پيشنهاد كرده كه طي آن روند تصويب پيمان را در حالي شروع خواهد كرد كه مسكو مشغول تخليه كامل و نهايي نيروهاي خود از دو جمهوري شوروي سابق است.
كرملين و ستاد ارتش روسيه اين مطالبات را زياده از حد و غيرقابل قبول ميدانند. علاوه بر اين با دلايل مستدل اظهار ميكنند كه پيمان كنترل سلاحهاي سبك و مسأله عقب نشيني نيروها (كه به طور كامل در گرجستان صورت گرفته) دو موضوع كاملاً متفاوتند و ايجاد ارتباط ساختگي ميان آنها، عذر موجهي براي به تعويق اننداختن تصويب پيمان از سال 1999 تا كنون به حساب نميآيد.
سرباز زدن غرب از تصويب پيمان كنترل سلاحهاي سبك، روسيه را به تعويق آن واداشته است. شش ماهي است كه روسيه هيچ اطلاعي در مورد چگوتگي استقرار نيروهايش در مناطق عضو پيمان كنترل سلاحهاي سبك در بخش اروپايي كشور ( مثلاً غرب اورال) به ناتو نداده است.
روسيه همچنين در مورد قدرت و مدرنيزه كردن نيروهايش سكوت اختيار كرده و به بازرسان ناتو اجازه بازديد از آنها را نداده است. در عين حال توقع نظارت بر امكانات بالقوه ناتو را نيز ندارد. اين موقعيت عليرغم برگزاري نشستهاي RNC باعث افزايش اعتماد بين مسكو و بروكسل نميشود.
با اين وجود هدف ايدهاي كه در نشست اخير توسط ژنرال «بالويوسكي» مطرح شد، خارج كردن پيمان كنترل سلاحهاي سبك از اين بن بست است. او پيشنهاد كرد كه بايد به روسيه اجازه رفع محدوديتهاي نيروهاي
” وزارت دفاع روسيه مدعي است ناتو چهار تا شش برابر روسيه تانك و خودروي زره پوش دارد.... “
مسلح در جناحين شمال و جنوب قسمت اروپايي آن داده شود. اين امر روسيه را قادر به انتقال آزادنه نيروهاي مسلح و جنگ افزارها در اين ناحيه و ايجاد واكنش فوري به موقعيتهاي پيش آمده خواهد كرد. در صورت پذيرفته شدن اين تقاضا، روسيه نيروهاي خود را تقويت نخواهد كرد.
خبرگان امور نظامي ميدانند چه قصدي در پس اين پيشنهاد نهفته است. تصويب نكردن پيمان كنترل سلاحهاي سبك براي ناتو منفعت نظامي مهمي در مورد قابليت درگيري روسيه با اروپا در پي داشته است.وزارت دفاع روسيه مدعي است ناتو چهار تا شش برابر روسيه تانك و خودروي زره پوش دارد.
به علاوه، گرجستان نيز در واقع به امكانات نظامي اش با دريافت حداقل 175 تانك، 126 زره پوش، 67 قبضه توپخانه، 4 هواپيماي نظامي، 12 هليكوپتر و 8 ناو جنگي و قايق موتوري از متفقين غربي خود، افزوده است. وزارت دفاع روسيه اعلام كرد گرچه اين اعداد از سقف تعيين شده توسط پيمان كنترل سلاحهاي سبك تجاوز نمي كنند، تحريكات ارتش گرجستان در مرزهاي مشترك با جمهوريهاي آبخازيا و اوستياي جنوبي « تأثير مغشوش كنندهاي
” شش ماهي است كه روسيه هيچ اطلاعي در مورد چگوتگي استقرار نيروهايش در مناطق عضو پيمان كنترل سلاحهاي سبك در بخش اروپايي كشور ( مثلاً غرب اورال) به ناتو نداده است.... “
در وضعيت سياسي- نظامي جنوب قفقاز داشته است.»
رهبران نظامي روسيه همچنين از حضور نيروهاي تقويت شده آمريكايي در پايگاههاي روماني و بلغارستان و برنامه هاي پنتاگون براي استقرار موشكهاي ضد باليستيك در لهستان و جمهوري چك ( و نهايتاً در تركيه، گرجستان، نروژ و بريتانيا) به بهانه حمايت از متحدين اروپايي در برابر موشكهاي باليستيك ايراني ، احساس نگراني ميكنند. مسكو معتقد است اين برنامهها به شدت قابليت مواجهه استراتژيك و ميخكوب كننده روسيه را با وسايل استراتژيك نيروهاي متخاصم كاهش خواهد داد. جاي تعجب نيست كه در اين وضعيت روسيه تمايلي به شركت در پيمان تصويب نشده كنترل سلاحهاي سبك ندارد. چنانكه «ولاديمير پوتين» گفت: «ما به ناتو مزيت نظامي يك جانبه نخواهيم داد.»
پيشنهاد «بالويوسكي» مورد استقبال هم قطاران خارجي اش واقع نشد. چنانكه سخنگوي ناتو تصريح كرد، وضعيت پيشين مبني بر آغاز روند تصويب پيمان همزمان با عقب نشيني نيروهاي روسيه از گرجستان و مولداوي همچنان برقرار است.
واضح است كه رهبران نظامي ناتو تا زماني كه رهبران سياسي آن و به خصوص ايالات متحده پيشنهاد جديدي نداشته باشند، نمي توانند تصميم جديدي اتخاذ كنند. ژنرال «بالويوسكي» از واكنش آنها در برابر پيشنهاد خود مأيوس نشده و به مطبوعات اعلام كرد:«من هنوز ايده ام را در مورد گسترش جناحها به مرحله نهايي نرسانده ام اين فقط فكري است كه در سر دارم. اما ميتواند پايه اي براي مذاكرات بعدي و كمكي براي كساني باشد كه اين را شكستي فردي براي حفظ وجهه مي دانند.»
اما تعويق پيمان كنترل سلاحهاي سبك، شكستي براي تمام كشورهاي سهيم در آن به حساب ميآيد كه هيچكدام نمي خواهند پيش از همه تسليم شوند.
شنبه 4 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 347]