واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: دیدار مداحان با رهبر حکیم انقلابلزوم بصیرت بخشی در مداحیحضرت آیتالله العظمی خامنهای در دیدار مداحان اهلبیت عصمت و طهارت با ایشان، حرفه مداحی را «زیبا»؛ «ظریف» و «موثر» دانستند و بر ضرورت مطالعه و انس با قرآن و احادیث توسط جامعه مداحان، تاکید فرمودند.
در روزهای مبارک رجب و شعبان و متعاقب آن رمضان مجالس مذهبی اعم از مولودی و جشن تا اقامه عزا و احیا در جامعه اسلامی ما برپا می گردد.یکی از از ارکان اصلی چنین مراسمی مداحان اهل بیت هستند که نقش اساسی در ترویج فرهنگ دینی میان آحاد ملت دارند. از نگاه سیاسی در جامعه اسلامی مداحان نه تنها وظیفه برپایی مراسم و ذکر اهل بیت را دارند بلکه می بایست به ترویج اهداف متعالیه ای که اهل بیت برای آن قیام و مجاهدت کنند اقدام نمایند.این متن در واقع به تبیین و تریح فرمایشات مقام معظم رهبری درباره وظایف مهم سیاسی و اجتماعی مداحان در جامعه اسلامی می پردازد.حضرت معظمله، «انتخاب شعر»؛ «آهنگ» و «صوت خوب» را ضروری مداحی دانستند و در این زمینه به مداحان شریف، توصیهها و سفارشهایی فرمودند. یکی از سفارشات حضرت ایشان، درست انتخاب کردن اشعار و معنوی بودن آنهاست. متاسفانه در سالهای اخیر، مشاهده میشود در مداحیها، برخی اشعار به کار میرود که نهتنها مدح و ثنای ائمه اطهار علیهم السلام نیست، بلکه – العیاذ بالله – نوعی بیحرمتی به آن بزرگواران نیز محسوب میشود. گفتن از ابرو، چشم، موها و قد و خال و... ائمه معصومین صلواتالله علیهم در اشعار نه فضیلت مهمی برای آن حضرات محسوب میشود که زیباترین و دلرباترین چهرههای انسانی را داشتهاند و نه حظی به شنونده عمیق میبخشد.بخش مهمی از فرمایشات حضرت آیتالله العظمی خامنهای، توصیه به مداحان برای "بصیرت بخشی" بود. حضرت معظمله تاکید میفرمایند: «بر اثر بصیرت است که ملت ایران توانسته بایستد و استقلال، ایستادگی، معرفت و ایمان خود را حفظ کند».رهبر بزرگوار انقلاب، ضمن پرهیز دادن مداحان از انتخاب آهنگهای بد و لهوی برای این حرفه مقدس، انتخاب و ابتکار اَشکال جدید در قرائت و آهنگسازیها را فاقد عیب دانستند. معالاسف مشاهده میشود، برخی مداحان که در میان شان مادحین نامی نیز دیده میشوند، در برخی مداحیهای خود، آهنگهای لهوی بعضی خوانندگان فاسد و فاسق را که در خارج کشور اجرا شده است، برای امر مقدس، پاک و پربرکت مداحی اهلبیت(ع) انتخاب میکنند که ناخواسته، ضمن اهانت به آن انوار مقدس الهی، اشعار لغو و عبث آن خواننده آن طرف آب را نیز به اذهان برخی شنوندگان و مخاطبان میآورد. این در حالیست که فرآوردههای ذهنی و شکوفاییهای ذوقی بسیاری از مداحان، بسیار فراتر از آهنگهای کوچه - بازاری خوانندگان کافههاست. حضرت معظمله، همچنین نسبت به انتخاب مضامین مناسب، متقن، محکم، معتبر و مستند در ذکر مناقب آلالله علیهمالسلام تاکید کردند.
یکی از نکات بسیار مهمی که در این دیدار، از سوی ولی امر مسلمین جهان، مورد مداقه قرار گرفت، بازگویی نصایح، توصیهها، گفتارها و رفتارهای ائمه معصومین علیهم آلاف التحیه و الثناء بود.اهل بیت عصمت و طهارت(ع) به عنوان کاملترین الگوهای عالم هستی، برای هدایت و ارشاد جامعه اسلامی و کل مردم دنیا از سوی خالق متعال منصوب شدهاند و گفتن از اخلاق، کردار و پندهای آن بزرگواران، ضمن آنکه دل را متوجه اخلاق نورانی و آسمانی آن امامان گرانقدر میکند، موجب تاثیر شگرف در رفتار فردی و اجتماعی شیعیان نیز میشود. وقتی مخاطب یک مداح، با لحن و آهنگ زیبا و دلنشین با خلقیات برجسته و گفتار و رفتار شایسته آن بزرگان عزیز آشنا میشود، این امر قطعا در روحش آنچنان اثری میگذارد که به انجام آن کارها و نزدیک شدن به ائمه اطهار علیهمالسلام و در نتیجه قرب به خداوند متعال تشویق میشود. حضرت ایشان، نتیجه ترویج اعمال و افکار ائمه بزرگوار را گسترده شدن و فراگیری خلقیات خوب، روحیه همدلی، برادری، اخوت و صفا، خیرخواهی، یاریگری، تعاون، صبر، احسان، ایثار، گذشت و تمام خصوصیات خوب میدانند که طبعا داشتن این ویژگیهای اخلاقی، اجازه رشد تنگنظری، ناامیدی، بخل و بدخواهی را نمیدهد و مانع از این ویژگیهای منفی می شود.بخش مهمی از فرمایشات حضرت آیتالله العظمی خامنهای، توصیه به مداحان برای "بصیرت بخشی" بود. حضرت معظمله تاکید میفرمایند: «بر اثر بصیرت است که ملت ایران توانسته بایستد و استقلال، ایستادگی، معرفت و ایمان خود را حفظ کند».یکی از وظایف مداحان به عنوان قشری که مؤمنین پای جلساتشان مینشینند، بصیرتبخشی است. مداح باید با مطالعه، غور در مطالب، آشنایی با تحلیل اخبار و به روز کردن مداوم اطلاعات خویش، مردم را از مسائل مختلف آگاه کرده و به وظیفه بصیرتدهی به مخاطبان که اغلب هم جوانند عمل کند.یکی از نقاط قوت ملت ایران که به فرموده حضرت امام خمینی قدس سره الشریف، این ملت بهتر از ملت حجاز در زمان حضرت رسولالله صلیالله علیه و آله و سلم و بهتر از ملت عراق در دوره حضرت امیرالمؤمنین امام علی علیهالسلام است، «بصیرت»، «آگاهی» و "فهم" ملت باهوش ایران است. بصیرت ملت ایران است که موجب شده با تمام مشکلات، دشمنیها و فتنهها مقابله کند و بصیرت ملت باعث خروج از دامی شد که مستکبران جهانی و دنبالههای داخلیشان در فتنه 88 آماده کرده بودند تا جمهوری اسلامی را نابود نمایند.
یکی از وظایف مداحان به عنوان قشری که مؤمنین پای جلساتشان مینشینند، بصیرتبخشی است. مداح باید با مطالعه، غور در مطالب، آشنایی با تحلیل اخبار و به روز کردن مداوم اطلاعات خویش، مردم را از مسائل مختلف آگاه کرده و به وظیفه بصیرتدهی به مخاطبان که اغلب هم جوانند عمل کند. مداحی که در جریان امور مختلف فرهنگی، سیاسی و اجتماعی روز باشد، و تحلیل صحیحی هم از اوضاع داشته باشد، میتواند بصیرتبخش عده کثیری از شنوندگان خود باشد. مثلا جامعه مداح در دوره تجدیدنظرطلبی مدعیان اصلاحات، از خیانتهای اصلاحطلبان آمریکایی، مردم را آگاه کرد و نقش خوبی در کنار گذاشته شدن آنها از سوی ملت داشت. همچنین در شرایط فعلی که کشور با «فتنه جریان انحرافی» مواجه شده است، باز جامعه مداحان میتواند، بصیرتبخشی به ملت را در دستور کار قرار دهد و البته بدون توهینهای غیرضروری به افرادی که حتی ارزش اهانت هم ندارند، مردم را از فتنه منحرفان، باخبر و هوشیار کنند.محمدمهدی تقویبخش سیاست تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 568]