واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تنوع حياتي - امير عليزاده
از روز دوشنبه نهمين دورهكنفرانس جهاني سازمان ملل براي حفظ تنوع زيستي، در شهر بن آلمان آغاز به كار كرده و تا جمعه هفته آينده هم ادامه خواهد داشت. در اين كنفرانس به معضل بزرگ انقراض گونهها پرداخته ميشود. نمايندگان 191 كشور و پنج هزار كارشناس در اين كنفرانس كه مهمترين نشست جهاني درباره حفظ تنوع گونههاست، در مورد مقابله با نابودي فزاينده طبيعت، به ويژه از بين رفتن جنگلهاي استوايي و درياها با تنوع زيستي بسيار بالايشان مشورت ميكنند. هدف كنفرانس بن، دستيابي به راهكارهايي است كه با تعيين مناطق تحت حفاظت و اقدامات ديگر، از سرعت روند نابودي جنگلها و آلودگي درياها كاسته شود.
در واقع دانشمندان و سياستمداران ميخواهند راهي پيدا كنند كه چگونه كنوانسيون تنوع زيستي سازمان ملل را كه در سال 1992 در ريو دهژانيرو به امضا رسيده، پياده شود. قرار است در پايان اين نشست، توافقنامهبينالمللي الزامآوري تنظيم شود كه دو سال بعد، در كنفرانس ژاپن، به تصويب برسد.
در نشست سال 2002 ژوهانسبورگ نيز كشورها به توافق رسيدند كه ميزان زيانرساني به گونههاي زيستي را تا 2010 به كاهش دهند، اما متاسفانه نتايج هيچ يك از هشت كنفرانس پيشين چشمگير نبوده است. بيش از هر چيز تضاد منافع كشورها باعث ميشود كه اين پيمان بينالمللي به نتيجه نرسد. دعوا مثل هميشه ميان كشورهاي در حال توسعه و توسعهيافته است. مشكل اينجا است كه كشورهاي صنعتي از حفظ تنوع زيستي كه بيشتر كشورهاي فقيرتر از آن برخوردارند، سود ميبرند. بهعنوان نمونه حجم زيادي از داروهاي مصرفي در اين كشورها از جنگلهاي استوايي كه در خطرند تهيه ميشود. كشورهاي در حال توسعه نيز ميگويند براي آنها هم حفظ اين تنوع زيستي بايد توجيه اقتصادي داشته باشد.
خلاصه كارشناسان مدتها است هشدار ميدهند كه ديگر نميتوان روند انقراض را متوقف كرد. در حال حاضر 7/1 تا 8/1 ميليون گونه جانوري و گياهي وجود دارد كه خطر انقراض تهديدشان ميكند. زيگمار گابريل، وزير محيط زيست آلمان هم در افتتاح اين كنفرانسهشدار داد كه اين نشست، آخرين راه كنوانسيون سازمان ملل براي عملي شدن است. او گفت اگر نابودي تنوع زيستي همين طور ادامه پيدا كند، تا 2050 ديگر نميتوان ماهيگيري را بهصورت تجاري انجام داد. در حاليكه همين حالا هم يك ميليارد نفر در جهان به ماهي بهعنوان تنها منبع پروتئين وابستهاند.
حيات آينده زمين، در گرو حفظ تنوع زيستي است. تنوع زيستي انواع موجودات و گياهان و ژنهاي آنان را در برميگيرد. سازوارههاي گياهي امكان تهيه مواد خام، مواد غذايي و دارو را فراهم ميآورند و باعث ميشوند كه اكوسيستم فرآيند درستي داشته باشد. بدون حفظ تنوع زيستي و جنگلها جلوي تغيير اقليم را هم نميشود، گرفت. به اعتقاد فعالان محيط زيست راه حل اين بحران، علاوه بر اينكه كشورهاي ثروتمند بايد تعهدات مالي خود را به اجرا درآورند، در اين است كه ارگانهاي محيط زيست سازمان ملل از قدرتي واقعي برخوردار شوند و مثل سازمان تجارت جهاني يا شوراي امنيت ملي بتوانند بر كشوري كه مفاد كنوانسيون را زير پا ميگذارد، تحريمهايي را اعمال كنند.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
پنجشنبه 2 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 505]