واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: این روزهای زرد سینما!بهرغم وعده و وعیدهای بسیار مدیران تازهنفس سینمایی در دولت دهم، پس از گذشت یکسال همچنان شاهد اکران عجیب فیلمهای زرد آنهم بطور همزمان هستیم!
«در سال جاری صدور مجوز برای فیلمهای سطحی که فقط برای خنداندن مخاطب با هر وسیله ساخته میشود، محدود خواهد شد. ما درصدد محدود کردن جدی این گونه آثار هستیم و این کار را از ابتدای ورود به معاونت از همان نخستین جلسات شورای پروانه ساخت و نمایش آغاز کردهایم. آثار کمدی سطحی باقی مانده در جدول اکران، محصول معاونت جدید سینمایی نیست و امسال مطمئن باشید که در ارائه پروانه ساخت به این قبیل فیلمها، سختگیری خواهیم کرد. به سازندگان این دست فیلمها هم اعلام کردهایم که به دنبال سبکهای دیگری از فیلمسازی باشند، چرا که در درجهبندیهایی که داریم، صاحبان این آثار از درجهبندیهای پایینتری برخوردار خواهند شد.» این بخشی از اظهارات علیرضا سجادپور در نخستین روزهای سال 89 است، اظهاراتی که بیتردید برای نخستین ماههای سال 90 میشد انتظار تحققشان را داشت. این روزها اما سردر سینماها نشان کوچکترین قرابتی با وعدههای یکساله مدیر اداره نظارت و ارزشیابی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ندارد؛ همزمانی اکران چند فیلم «سطحی که فقط برای خنداندن مخاطب با هر وسیله ساخته میشود» در دومین فصل اکران سال 90 که بسیاری بواسطه دستان پر جشنواره بیستونهم امیدهای بسیاری به آن بسته بودند، چه نسبتی با وعده و وعیدهای فوق دارد؟همزمانیهای نسنجیدهاز هفته گذشته دو فیلم «شرط اول» ساخته مسعود اطیابی و «فوتبالیها» ساخته سیامک خواجهوند روانه پرده سینماها شدند تا در کنار «در شب عروسی» ساخته رضا قهرمانی رقم فیلمهای کمدی در حال اکران به 3 برسد و باردیگر خاطره یکهتازی این دست آثار در کنار مهجوری تولیدات جدیتر زنده شود. در این میان حتی اگر هر 3 این آثار حائز امتیازات سینمایی میبودند (که متأسفانه نیستند) باز همزمانی اکرانشان محل ایراد بود.همزمانی اکران چند فیلم «سطحی که فقط برای خنداندن مخاطب با هر وسیله ساخته میشود» در دومین فصل اکران سال 90 که بسیاری بواسطه دستان پر جشنواره بیستونهم امیدهای بسیاری به آن بسته بودند، چه نسبتی با وعده و وعیدهای مدیران دارد؟ بهویژه که عوامل فیلم «شرط اول» خود پیشتر درخواست تأخیر در اکران داده بودند و تا دقیقه 90 شورای صنفی اکران چهارشنبه صبح را زمان آغاز نمایش فیلم «کیمیا و خاک» اعلام کرده بود (فیلمی که با حال و هوای مرتبط با ایام انقلاب و نیر حضور بازیگرانی چون حسین یاری و حامد بهداد میتوانست تنوع فضای اکران را معقولتر کند). اما در واپسین ساعات روز سهشنبه خبر رسید فیلم «شرط اول» جایگزین «کیمیا و خاک» شد تا بدسلیقگی در تنظیم جدول اکران بیش از پیش خودنمایی کند. حبیب کاوش بعنوان سخنگوی شورای صنفی اکران این تعویض دقیقه نودی را اینگونه شرح دادهاست: «پیش از این قرار بود فیلم شرط اول به كارگردانی مسعود اطیابی در گروه عصر جدید اكران شود كه اداره نظارت و ارزشیابی وزارت ارشاد اعلام كرد این فیلم مشكل دارد و ما هم بنابر این تصمیم بود كه اكران «كیمیا و خاك» را اعلام كردیم اما دو ساعت بعد از جلسه شورای صنفی نمایش اعلام كردند كه مشكل فیلم «شرط اول» حل شده و میتواند اكران شود. با توجه به این تصمیم و اینكه در ابتدا قرارداد این فیلم برای گروه عصر جدید ثبت شده بود، «شرط اول» روی پرده سینماها رفت.» حال سوال اینجاست که با توجه به ایراد ابتدایی اداره نظارت و ارزشیابی و نیز درخواست عوامل فیلم چه اصراری به اکران همزمان این فیلم «طنز» با دو فیلم دیگر بودهاست؟
بدسلیقگی فیلمسازان داستان اکران دو فیلم دیگری که این روزها روانه پرده سینماها شدهاند اما متفاوت از تازهترین ساخته مسعود اطیابی است چه اینکه برخلاف فیلم «شرط اول» برای این دو فیلم به سختی میتوان ویژگی سینمایی برای امکان اکران عمومی برشمرد! فیلمهایی که از ظاهر پوستر، تیزرهای تبلیغی و سردر سینماها گرفته تا ترکیب بازیگران و حتی عنوانشان همه نشان از قرارگرفتن این دو در اردوگاه تولیدات سطحی سینمای ایران دارد. فیلم «در شب عروسی» البته وضعیت بهتر به نسبت «فوتبالیها» دارد. فیلم تولید سال 87 است و کارگردانش، رضا قهرمانی پس از فیلم «ارابه مرگ» (1375) سراغ داستانی اجتماعی با لحن طنز رفته است اما در ترکیب بازیگران و بیش از آن ارائه فیلم چنان اسیر معادلات سینمای گیشهپسند شدهاست که نمیتوان فیلمش را مستقل از جریان نحیف اما همچنان زنده این دست آثار به تماشا نشست.حمایت، درجهبندی و چند داستان دیگراکران فیلم «فوتبالیها» اما تأسفبارترین حکایت این روزهای سینمای ایران است. فیلمی که با رعایت کامل فرمولهای جواب پس داده «سینمای زرد» تولید و در حداقل زمان روانه پرده سینماها شدهاست. جالب اینکه این فیلم در حالی اکران خود را از روز چهارشنبه گذشته در 21 سالن سینما آغاز کردهاست که فیلم «خیابان بیست و چهارم» فیلم قبلی قرارگرفته در گروه قدس تنها 8 سالن سینما در اختیار داشت و معلوم نیست دو فیلم که هر دور برای اکران در یک سرگروه مجوز میگیرند چگونه با این اختلاف آماری برای بهرهمندی از ظرفیت اکران مواجه میشوند؟ نکته اینکه در دفترچه سیاستهای معاونت سینمایی تصریح شده بود: «شورای پروانه نمایش هنگام صدور پروانه نمایش با درجهبندی، میزان حمایت از نمایش و اكران عمومی هر فیلم را مشخص خواهد كرد.» آیا دستانباز تهیهکننده «فوتبالیها» برای ارائه یک محصول سطحی به مخاطبان سینمای ایران بهراستی حاصل کسب درجه ویژه از سوی شورای صنفی اکران است؟اکران فیلم «فوتبالیها» اما تأسفبارترین حکایت این روزهای سینمای ایران است. فیلمی که با رعایت کامل فرمولهای جواب پس داده «سینمای زرد» تولید و در حداقل زمان روانه پرده سینماها شدهاست.فصلی دیگری در راه استبا وجود آنچه در این گزارش مورد تأکید قرار گرفت نباید فراموش کرد که یکی از اتفاقات تأثیرگذار بر ترکیب ناامیدکننده فیلمها در حال اکران استمرار استقبال مخاطبان از دو فیلم اکران نوروز بودهاست. فروش بالای دو فیلم «اخراجیها3» و «جدایی نادر از سیمین» ناخواسته آغاز اکران دو فیلم مهم «جرم» ساخته مسعود کیمیایی و «پایاننامه» ساخته حامد کلاهداری را با تأخیر مواجه کرد. دو فیلمی که از صبح امروز(چهارشنبه) اکرانشان آغاز شدهاست و با توجه به پتانسیلهای بالایی که دارند میتوان امید داشت جانی تازه به سینماها ببخشند و خاطره فصل زرد کنونی را با گرمای استقبال سینمادوستان به دست فراموشی بسپرند. «ورود آقایان ممنوع» به کارگردانی رامبد جوان، «آقا یوسف» به کارگردانی علی رفیعی، «آلزایمر» به کارگردانی احمدرضا معتمدی و... نیز از دیگر فیلمهای قرارگرفته در نوبت اکران سینماها هستند که شرایط اکران 90 در ماههای آتی را امیدوارکنندهتر مینمایاند؛ البته به شرط تدبیر و مدیریت صحیح جدول اکران.فرآوری: امید صبوریبخش سینما و تلویزیون تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 663]