واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: غرامت جنگی ایران از عراق و پرداخت غرامت به آمریکاپارلمان عراق در حالی با پرداخت 400 میلیون دلار به آمریكاییهایی كه در زمان جنگ اول خلیج فارس در سالهای 1990 و 1991 از سوی نظام صدام به عنوان سپر انسانی استفاده شدند، موافقت كرد که هنوز هیچ بحثی در مورد پرداخت هزار میلیارد دلار خسارت و غرامت ایران در جنگ تحمیلی هشت ساله بحثی مطرح نیست.
پارلمان عراق اخیرا قانونی را تصویب كرده كه براساس آن به درخواستهای آمریكاییها كه گفته بودند برخی از آنها توسط نظام صدام مورد شكنجه قرار گرفتند، پاسخ داده شد. مسئولان عراقی ابراز امیدواری كردند كه این قانون در حمایت از اموال عراق در خارج به ویژه داراییهای عراق در صندوق بینالمللی توسعه مثمر ثمر واقع شود. این قانون همچنان نیازمند امضای جلال طالبانی، رئیس جمهوری عراق برای تصویب نهایی است.به گفته برخی منابع عراقی با تصویب این قانون یكی از بحث برانگیزترین مساله حل شده است. عباس البیاتی، یكی از اعضای پارلمان عراق در این زمینه گفت: تصویب این قانون در پی اجماع نمایندگان و بعد از شنیدن گزارشهای وزیر دارایی و خارجه در خصوص میزان اهمیت اوضاع و لزوم موافقت با این لایحه بود. محمود عثمان، یكی دیگر از اعضای پارلمان عراق نیز گفت: تصویب این قانون به عراق اجازه خواهد داد كه از خودش در برابر هرگونه اقامه دعوی قانونی در آینده حمایت كند.این در حالی است كه قانونگذاران وابسته به مخالفان عراق و در راس آن جریان صدر با تصویب این لایحه مخالفت كردند. حكیم الضمیری، یكی از اعضای پارلمان نسبت به موضع گیری اعضای پارلمان كه عكس گرایش هایشان بود ابراز تعجب كرد. وی گفته است که بهتر بود كه ابتدا غرامت كشته شدهها و زندانیان عراقی تصویب میشد نه پرداخت غرامت به آمریكاییها.تصویب این قانون جزئی از توافق نامهای است كه بین عراق و واشنگتن امضا شده تا به اقامهی دعوی آمریكاییها در خصوص پرداخت غرامت پاسخ داده شود. جمهوری اسلامی ایران پس از سقوط دولت صدام در جهت سیاست های نوع دوستی و حمایت از ملت های مظلوم و نیز حمایت از تشکیل دولت مردمی در عراق، این بحث را به طور جد در دستور کار قرار نداد تا این دولت و کشور بتواند سامان یابد همان طور که گفته شد این مصوبه در شرایط مخالفت برخی گروههای عراقی حاصل شده است. این مخالفت از جانب گروههایی بوده است که در سال های حکومت دیکتاتوری صدام تنها از طرف جمهوری اسلامی ایران مورد حمایت قرار گرفته بودند. در طول هشت سال جنگ تحمیلی نیز این گروهها در ایران اقامت داشتند و از الطاف جمهوری اسلامی ایران بهره مند بودند. امروز نیز به حق از گسترش همکاری ها با ایران حمایت می کنند. در این میان نکته ای که باید مورد توجه دولت دوست و برادر عراق باشد، بحث غرامت جمهوری اسلامی ایرن در طول هشت سال جنگ تحمیلی است. با تایید سازمان ملل متحد و متجاوز شناخته شدن دولت وقت عراق در حمله به ایران مبلغ هزار میلیلارد دلار به عنوان غرامت ایران از عراق برآورد شد که امروز دولت فعلی وارث آن است و باید پرداخت کند.
این خواست از سوی ایران به حق مطرح می شود که تمام معاهدات و قوانین بین المللی نیز آن را مورد تایید قرار می دهد. ا ین مساله جدا از لطمات انسانی وارد به کشور در طول هشت سال جنگ تحمیلی است که باعث از دست رفتن صادق ترین نیروهای انقلاب شد و به هیچ روی قابل جبران نیست. ضمن اینکه در طل جنگ اول خلیج فارس نیز سیل آوارگان عراقی به ایران گسیل شد که خود این مساله نیز لطمات و مضرات اقتصادی را به دنبال شد که باید به طور جداگانه مورد محاسبه قرار گیرد.در هر حال این بحث همواره در کانون توجهات جمهوری اسلامی ایران قرار داشته و در این راه تلاش های فراوانی نیز صورت گرفته است. اما نکته مورد توجه این بوده است که جمهوری اسلامی ایران پس از سقوط دولت صدام در جهت سیاست های نوع دوستی و حمایت از ملت های مظلوم و نیز حمایت از تشکیل دولت مردمی در عراق، این بحث را به طور جد در دستور کار قرار نداد تا این دولت و کشور بتواند سامان یابد. امروز نمایندگان مجلس به حق این مساله را مورد عنایت قرار داده اند تا حقوق کشور و ملت ایران برآورده شود. دولت عراق هم اکنون توان لازم را به دست آورده و وقتی می تواند غرامت آمریکایی ها را که به این کشور حمله و آن را اشغال کرده اند بپردازد، حقوق ملت ایران را باید به طریق اولی تری باید پرداخت کند. این غرامت حق قانونی ملت ایران از قبال هشت سال جنگ تحمیلی است و باید مورد توجه قرار گیرد. تاکنون اکثر کشورهای دنیا در هر جنگی از این حق خود استفاده کرده اند و جمهوری اسلامی ایران نیز آن را در برنامه های خود دارد. این موضوع در قالب تحقیق و تفحص از وزارت امور خارجه در مجلس مطرح شد اما نهایتا با نظر مجلس این مقوله در قالب کارگروهی در کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مورد بررسی و کار کارشناسی قرار می گیرد. هم اکنون این کمیته موضوع را در دستور کار دارد و پیگیری های لازم را در حال انجام شدن است. قرار است پس از کسب نتایج لازم و مذاکرات با مراجع ذیربط اطلاع رسانی لازم در این خصوص صورت پذیرد.اما ناگفته پیداست که این غرامت حق قانونی ملت ایران از قبال هشت سال جنگ تحمیلی است و باید مورد توجه قرار گیرد. تاکنون اکثر کشورهای دنیا در هر جنگی از این حق خود استفاده کرده اند و جمهوری اسلامی ایران نیز آن را در برنامه های خود دارد. نظام جمهوری اسلامی ایران همواره در صدد احقاق حقوق ملت ایران در عرصه های مختلف بوده است که این بار نیز این هدف میسر خواهد شد. هاتف پور رشیدی بخش سیاست تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 426]