واضح آرشیو وب فارسی:راسخون:
ارتودنسي نامرئي نويسنده:عليرضا توکلي چند وقتي است که در تبليغات برخي مجلات و روزنامه ها اسم ارتودنسي نامريي به ميان آمده است و ولي واقعاً اين روش چه فرقي با روش هاي متداول ارتودنسي دارد ؟ چند روش براي اين کار وجود دارد؟ و اصلاً اين روش قابل اعتماد هست يا نه ؟ شايد شما از منظره ي براکت (نگين) هاي ارتودنسي روي دندان هاي تان راضي نباشيد. شايد هم تصور کنيد چهره تان بدون اين سيم کشي فلزي زيباتراست .بسياري از نوجوانان هم از دستگاه هاي بزرگ ارتودنسي که روي صورت ، چانه و گردن و پشت سرشان تکيه دارند ، دل خوشي ندارند و احساس مي کنند در ميان دوستانشان انگشت نما خواهند شد، ولي اين روزها خبرهاي خوشي به گوش مي رسد که شما را از شر برق فلزات در لبخندتان راحت مي کند. «ارتودنسي نامريي» نام روش جديدي در ارتودنسي است که اين روزها در کشورهاي اروپايي و آمريکايي سرو صداي زيادي به پا کرده است . ارتودنسي از داخل دهان دراين روش سيم ها و براکت هاي ارتودنسي به جاي اينکه روي سطح خارجي دندان ها چسبانده شود، روي سطح داخلي يا همان زباني دندان ها چسبانده مي شوند. در اين روش مسلماً کسي نمي تواند سيم ها و نگين ها را روي دندان هاي شما مشاهده کند ، ولي در عوض درد سر گذاشتن اين سيم ها و نگين ها دشوارتر است ؛ چون دندانپزشک دسترسي کافي براي چسباندن آنها ندارد.ازطرف ديگر اين سيم ها و براکت ها مي توانند باعث پارگي و آزار زبان شما شوند و شايد کمي طول بکشد که به آنها عادت کنيد.البته اين روش ارتودنسي را بسياري از دندانپزشکان توصيه نمي کنند و ترجيح مي دهند به جاي آن از سيم ها و براکت هاي شفاف در سطح خارجي دندان ها استفاده کنند.براکت هاي قديمي ،فلزي و تيره رنگ هستندو مي توانند باعث نازيبايي لبخند شوند. در اين روش براکت هاي شفاف همراه سيم هايي شفاف استفاده مي شود و در صورت نياز به کش هاي ارتودنسي اين کش ها نيز به رنگ شفاف و سفيد هستند. به اين ترتيب با وجود اينکه شما سطح خارجي دندان هاي تان را سيم کشي کرده ايد ، اين ارتودنسي کمتر به چشم مي آيد.
خيال تان راحت ، کسي متوجه نمي شود (اينويزالينگ) نام روش جديدي براي ارتودنسي و مرتب کردن دندان هاست . در اين روش بدون استفاده از سيم ، دندان ها مرتب مي شوند . به اين شکل که براي هر فرد يک سري پلاک (قاشقک) مخصوص پلاستيکي ساخته مي شود که هر کدام پله پله موقعيت دندان ها را اصلاح و به موقعيت صحيح هدايت مي کند و در نهايت دندان ها مرتب مي شوند. اگر شما به زيبايي چهره ي خود حساس هستيد ، استفاده از اين روش را به شما پيشنهاد مي کنيم. چون هنگامي که اين پلاک هاي شفاف را روي دندان هاي تان مي گذاريد. اصلاً قابل مشاهده وتشخيص نخواهد بود. هيچ کس متوجه نمي شود که شما دندان هاي تان را ارتودنسي کرده ايد . اين روش براي افرادي که به دوره ي ميانسالي پا گذاشته اند و فکر مي کنند ارتودنسي ديگر براي آنها دير شده است ، بسيار ارزنده است ؛ چرا که ديگر کسي متوجه آن نمي شود. از سوي ديگر اگر شما مدير يک شرکت بازرگاني يا استاد دانشگاه يا سخنران هستيد و به دليل مشغوليت هاي حرفه يي مجبوريد دايماً باديگران در تماس باشيد ، بهتر است از اين روش استفاده کنيد. مزيت ديگر استفاده از اين پلاک هاي شفاف آن است که هنگام غذاخوردن مي توانيد آنها را از دهان تان خارج کنيد و با خيال آسوده و بدون نگراني از کنده شدن سيم ها ، هر غذايي را نوش جان کنيد . سپس دندان هاي تان را شسته و پلاک هاي شفاف را دوباره روي دندان هاي تان بگذاريد. در مطب دندانپزشکي اگر شما تمايل داشته باشيد که براي مرتب کردن دندان هاي تان از اين روش استفاده کنيد، در اروپا و آمريکا مي توانيد به دندانپزشک عمومي نيز مراجعه کنيد . دندانپزشک ارزيابي هاي اوليه را از وضعيت قرار گيري دندان هاي تان به عمل خواهد آورد به شما خواهد گفت که آيا استفاده از اين روش براي شما مناسب است يا خير ؟ معمولاً اگر ناهنجاري ها و نامرتبي دندان هاي تان در حد خفيف باشد ، مي توانيد از اين روش استفاده کنيد ، ولي اگر مشکلات دنداني و اسکلتي شما متوسط يا شديد باشد ، لازم است در ابتدا اين ناهنجاري ها را با استفاده از روش هاي معمولي ارتودنسي اصلاح کرده و در مراحل پاياني درمان ،ازاين روش جديد استفاده کنيد. اين روش جديد به تأييد سازمان و داراي آمريکا(FDA) نيز رسيده است.
صرفه جويي در وقت و هزينه شما ممکن است براي ارتودنسي کامل دندان هاي تان به دندانپزشکان عمومي يا متخصص مراجعه کرده و هزينه هاي متفاوتي بپردازيد ، ولي هزينه ي اين درمان کاملاً مشخص است و در کشورهاي اروپايي و آمريکايي حدود ده هزار دلار است و البته پرداخت تمام هزينه بر عهده ي خود بيماران نخواهد بود.شرکت هاي بيمه ي دندانپزشکي اين کشورها هزار تا 1500دلار از اين هزينه ها را تقبل مي کنند. مدت درمان با اين روش کمتر از يک سال است که البته به ميزان نامنظم بودن دندان ها بستگي دارد. اگر قرار است از اين پلاک هاي شفاف استفاده کنيد ، بايد خود را عادت دهيد که آنها را دست کم بيست ساعت در روز ، در دهان تان تحمل کنيد. لازم است هر دو هفته يک بار به مطب دندانپزشکي مراجعه کنيد تا دندانپزشک پس از ارزيابي ميزان حرکت دندان ها ، پلاک قبلي را از شما تحويل گرفته و پلاک جديدي در دهان تان بگذارد. هر کدام از اين پلاک ها دراين مدت ، به ميزان اندکي دندان هاي تان را جابجا خواهند کرد و در نهايت در پايان درمان وپس از انجام همين حرکت هاي کوتاه ، دندان هاي تان مرتب خواهند شد. منبع:نشريه 7 روز زندگي،شماره 91 /ج
#پزشکی#
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: راسخون]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2227]