واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: "بهرهوري"، واژهاي است كه هنوز حيطه شفافي ندارد
داخلي. اجتماعي. بهرهوري.
چند سالي است كه بجا يا نابجا واژه "بهرهوري" به كرات در مقالات گوناگون و در نشريات مختلف بكار گرفته ميشود بيآنكه بسياري از ما بدانيم معناي حقيقي و كاربردي اين واژه چيست و اصولا مقوله "بهره وري" در زندگي امروزي كه عصر تكنولوژي و ارتباطات و تبادل اطلاعات ناميده شده است تا چه حد مي تواند موثر و تاثيرگذار باشد.
هر ساله هفته نخست خردادماه به عنوان هفته " بهرهوري" ناميده ميشود.
"بهرهوري" به معناي نتيجه مطلوب گرفتن از صرف هر واحد انرژي يااستفاده بهينه از منابع گوناگون است و افزايش بهرهوري به معناي ايجاد خلاقيت، نوآوري و استفاده از تكنولوژي و فناوري جديد براي رشد و توسعه اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي است.
اگر چه بسياري كارشناسان از اين واژه صرفا در حيطه مسايل اقتصادي بهره ميبرند اما واقعيت اين است كه انسان به علت مختار بودن و منتخب بودن يا همان "بار امانت الهي را به دوش كشيدن " از عصر غارنشيني بر اين باور بود كه اگر يك گام در طي مسيري برمي دارد اين قدم بايد به گونهاي باشد كه به همان نسبت كه انرژي و وقت گرانبهاي خود را صرف كرده،به همان ميزان نيز بهرهبرداري كند.
امروزه در كشور ما به رغم اينكه از اين واژه كليدي در مقولههاي گوناگون اقتصادي بهره برده ميشود، اما راهكارهاي عملي و شفاف براي ارتقاي بهرهوري در كشور روشن نشده است.
نميتوان اين نكته را از نظر دور داشت كه در طول چند سال گذشته مقوله بهرهوري آنچنان مورد توجه دولتمردان اقتصادي قرار گرفته كه در بند پنجم قانون برنامه چهارم توسعه مقرر شد ۲/۵درصد از هشت درصد رشد سالانه اقتصادي كشور از طريق بهرهوري حاصل شود.
اگر چه، برنامه چهارم توسعه فاقد راهكارهاي شفافي براي دستيابي به بهرهوري مطلوب بود و به اعتقاد كارشناسان اقتصادي ، راهكارها و اهرمهاي دستيابي به بهرهوري به طور كامل در اين برنامه تشريح نشده بود اما توجه به رشد بهرهوري در كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه، دولتمردان و كارشناسان اقتصادي را به اين باور رسانده كه بدون توجه به مقوله بهرهوري در ايران امكان دستيابي به توسعه پايدار مقدور نخواهد بود.
هم اكنون سهم بهرهوري توسعه و رشد اقتصاد كشور مالزي قريب به ۴۲درصد و نيز اين رقم در توسعه اقتصاد كشور سنگاپور قريب به ۶۰درصد است و اعداد و ارقام موجود نشان ميدهد كه سهم اين مقوله در توسعه اقتصاد ايران نسبت به ساير كشورها اندك و محدود است.
در سند چشم انداز ۲۰ساله پيش بيني شده است كه ايران در طول ۲۰سال آينده با تكيه بر مقوله بهرهوري پيشرفتهترين كشور منطقه باشد و تحقق اين هدف به معني آن است كه كشور ما بايد با كيفيتترين و زيبندهترين محصولات را با قيمتگذاري بسيار مناسب و قابل طرح در حوزه منطقه توليد و عرضه نمايد.
هم اكنون در تدوين برنامههاي اقتصادي كشور بهرهوري در توسعه بخش كشاورزي ، صنعت ، ارتباطات ، ساختمان ، آب ، برق با ذكر درصدهاي مورد انتظار مورد توجه قرار گرفته است.ك/۳
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 215]