واضح آرشیو وب فارسی:مهر: /علوم انساني و چالش اشتغال/دكتر ظريفيان: گسيختگي ميان معارف قديم و جديد از مشكلات فرهنگي علوم انساني در ايران است
استاد دانشگاه تهران در همايش علوم انساني و چالش اشتغال گفت: گسيختگي ميان معارف قديم و جديد از مشكلات فرهنگي علوم انساني در ايران است.
به گزارش خبرنگار مهر، عصر ديروز در نخستين روز از همايش علوم انساني و چالش اشتغال كه در دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران برگزار شد، دكتر غلامرضا ظريفيان، عضو هيئت علمي گروه تاريخ دانشگاه تهران نيز در اين همايش به موانع فرهنگي، اجتماعي، سياسي توسعه علومانساني در ايران پرداخت.
دكتر ظريفيان در آغاز به وضعيت ايران در مواجهه با علوم انساني اشاره كرد و گفت: درك وارونه ايرانيان از توسعه كشورهاي اروپايي در دوره جديد موجب شد تا اهتمام به دانش و نهاد مولد آن يعني دانشگاه با توسعهاي ناهمگون و نامتوازن مواجه شود.
وي تاكيد كرد: غفلت اساسي از بايسته هاي توسعه دانشبنياد و توسعه منابع انساني كه متكي بر اصول و مباني معرفتي، راهبردي و مديريتي است و اساس آن را بايد در علوم انساني و توسعه همهجانبهي آن جستوجو كرد كماكان جامعه ما را پس از گذشت حدود 200 سال از تلاش هاي توسعهاي همچنان با نشكلات عديده و لاينحل رو بهرو ساخته است.
دكتر ظريفيان گفت: احساس استغناي تاريخي در مباحث علوم انساني و نگرش پر ترديد و همراه با سوءظن از مباني و كاركردها و كارآمدي علوم انساني در دانشگاهها در امر توسعهي جامعه نيز از جمله موانع جدي توجه به اين دانش و ايجاد بستر مناسب براي نقشآفريني علومانساني در توسعه كشور بوده است.
دكتر ظريفيان با اشاره به سلطه نگاه پوزيتويستي بر علوم انساني به برخي موانع عدم رشد اين علوم اشاره كرد و گفت: احساس استغناي تاريخي در زمينه علوم انساني و نفرت يا شيفتگي در مورد انديشههاي غربي، از مشكلات عدم رشد اين علوم است.
وي سپس با تاكيد بر انواع موانع اقتصادي،فرهنگي و سياسي، موانع اقتصادي و مديريتي را چنين بر شمرد: فقدان مشاركت عمومي در تامين مالي، وابستگي دولتي علوم انساني، عدم تناسب نظام توسعه با شرايط فرهنگي، عدم تامين مادي محققان علوم انساني، ديوانسالاري، بيماري اقتصاددي كشور،فرسودگي امكانات و عدم استفاده از نتايج تحقيقات علوم انساني.
دكتر ظريفيان موانع فرهنگي و علمي را چنين خلاصه كرد:ضعف اعتماد به نفس، گسيختگي ميان معارف قديم و جديد، تفسير ديني غلط از معارف انساني، ناپيوستگي به فرهنگ و تمدن اسلامي و عوامل موفقيت آن، ضعف در پرسشگري، ضعف توسعه درون زاي متوازن، ضعف نهادهاي ارتباطي علمي در علوم انساني، بها نداد به نوآوري ها، سوء ظن متقابل ميان نهادهاي اجرايي و علوم انساني،ضعف نقد جمعي علمي.
وي مشكلات سياسي را چنين بر شمرد: فقدان امنيت براي دگرانديشان، ضعف خرد جمعي و غلبه خرد فردي، فقدان فرهنگ كار جمعي،استعمار و استبداد، عدم استقلال آكادميك.
دكتر ظريفيان در پايان بايسته ها و ضرورتهاي حل اين مشكلات را چنين خواند: اصل قراردادن علوم انساني، توجه به شاخه هاي ميان رشته اي،به رسميت شناختن آزادي آكادميك،حفظ آرامش وامنيت و ايجاد ساز و كار حقوقي براي آن.
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 433]