واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: آیا کیفیت نان بهتر می شود؟متاسفانه همواره شاهد پخت نان های بی کیفیت هستیم. انتظار می رفت که با هدفمند شدن یارانه نان و نظارت بیشتر دولت بر پخت نان، کیفیت نان های پخت شده بهتر شود اما چنین چیزی رخ نداد. سوال این است که آیا مرحله دوم افزایش قیمت کمکی به بهبود کیفیت می کند؟
تنها یک هفته پس از اصلاح قیمت نان در روزهای نخست دیماه سال گذشته، مسئولان وزارت بازرگانی همایشی برای کیفیت نان برگزار کردند؛ همایشی که فقط یک دستاورد داشت آنهم وعدهای 6ماهه برای عرضه نان باکیفیت. اما اکنون با گذشت چندین ماه از اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها و افزایش قیمت نان، افت کمی و کیفی این محصول به واقعیتی تلخ در بازار نان تبدیل شده که علاوه بر گلایههای مصرفکنندگان، انتقاد نانوایان و برخی مسئولان را نیز به دنبال داشته است. این در حالی است که چند روز پیش اعلام شد که پیشنویس کیفیت نان آماده شده است و این داستان همچنان ادامه دارد.افزایش قیمت و کاهش وزن و کیفیت انواع نان سنتی موجب شده است تا اکنون بسیاری از مصرفکنندگان نابسامانی بازار نان را ناشی از کوتاهی نانواییها در عرضه نان باکیفیت و قیمت مناسب قلمدادکرده و از عدم نظارت بر این بازار گلایه کنند. پس از اصلاح نرخ آرد و نان انتظار مصرفکنندگان و وعدههای مسئولان حاکی از آن بود که قیمت و کیفیت نان عرضه شده به مردم بهبود یافته و با این شیوه ضمن کاهش ضایعات نان از هدر رفتن یارانه پرداختی به این کالا جلوگیری میشود اما اکنون افت کیفیت نان موجب شده تا عملا این هزینه به شیوه دیگری توسط مصرفکنندگان پرداخت شود.این در حالی است که تلاش دولت برای کمک به وضعیت بازار نان به مراحل قبلی تولید بر می گردد و حتی تایین قیمت خرید تضمینی گندم هم به عهده دولت است.دبیر ستاد هدفمندی یارانهها روز گذشته با اشاره به افزایش 110 تومانی قیمت هر کیلوگرم گندم از افزایش جزئی و اندک قیمت نان خبر داد و گفت: براساس مصوبه ستاد هدفمندی یارانهها قیمت گندم در کشور تک نرخی شد. وی با اعلام اینکه قیمت خرید تضمینی گندم 360 تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شده است، افزود: مقرر شد دولت گندم را با نرخ 360 تومان به ازای هر کیلوگرم خریداری کند و با همین قیمت به کارخانجات بفروشد. محمدرضا فرزین با اشاره به اینکه، استانداریها مسئول تعیین قیمت نان هستند تصریح کرد: افزایش قیمتها در این بخش نیز با تغییر قیمت گندم، جزئی و اندک خواهد بود.البته خبرهای مبنی بر افزایش قیمت نان می تواند باعث نگرانی مردم و مخصوصا ساکنین تهران شود در این رابطه معاون برنامهریزی استاندار تهران گفت: افزایش قیمت نان شایعه است و استانداری تهران برنامهای برای افزایش قیمت نان ندارد.قطعا نظارت دولتی، بهبود کیفیت آرد ارائه شده به نانوایی ها و کیفیت پخت نان به تنهایی کافی نیست و ما هم موظف به اصلاح الگوی مصرف خود هستیم. نعمتالله ترکی اظهار داشت: با توجه به افزایش یارانهها به 45 هزار و 500 تومان، هنوز افزایش قیمت نان در استان تهران در دستور کار نیست. وی با اشاره به اینکه استانداری باید نسبت به افزایش قیمت نان اقدام کند، تأکید کرد: در این خصوص ابلاغیهای به استانداری تهران اعلام نشده است.وزیر بازرگانی اقدام ستاد هدفمندی یارانهها درباره افزایش قیمت گندم و گران شدن نان را شجاعانه خواند و گفت: وزارت بازرگانی از تصمیم شجاعانه ستاد هدفمندی یارانهها برای تکمیل فرایند اصلاحی در نظام تولید و مصرف گندم، آرد و نان کشور استقبال میکند و آماده اجرای آن است. مهدی غضنفری گفت: سال گذشته، اجرای این بخش زمانی صورت گرفت که خرید تضمینی گندم پایان یافته بود اما قیمت ملی اعلام شده در سال گذشته برای فروش گندم، در سال جدید مشکل زاست و میتواند منجر به از بین رفتن بیتالمال، ضایع شدن حقوق کشاورزان و ایجاد فساد در فرایند خرید و فروش گندم شود.
از طرفی اعلام نرخ مصوب نان و تعیین وزن چانه خمیر انواع نان سنتی قادر نبوده تا برخی نانواییها را به عرضه نان بر اساس مشخصات تعیین شده وادار کند، به نحوی که اکنون انواع نان تافتون، سنگک، بربری و لواش به دلیل کوچک شدن چانه خمیر و استفاده از نانوایانی که دستمزد کمتری دریافت کرده و از تخصص لازم برای پخت نان برخوردار نیستند با کیفیتی به مراتب بدتر نسبت به پیش از اصلاح قیمتها به مردم عرضه میشود. این شرایط موجب شده تا نانوایان نیز در پخت نان با مشکل مواجه شوند چراکه با کاهش وزن چانه ناچار به حفظ اندازه ظاهری نان شده و این امر خود به عاملی برای سوختگی یا خمیر ماندن نان تهیه شده و افزایش ضایعات آن تبدیل شده است. از سوی دیگر دیدگاههای مسئولان در زمینه خودداری مصرفکنندگان از خرید نان بیکیفیت موجبشده است تا اکنون خرید نان مرغوب به چالشی بین مصرفکنندگان و نانوایان تبدیل شود.همان طور که ذکر شد فیمت گندم برای اولین بار تک نرخی شده و این مسئله پیشرفت خوبی است. چرا که عرضه چند نرخی نان از دیگر مشکلاتی است که در چند سال اخیر گلایههای مصرفکنندگان و نابسامانی بازار این محصول را تشدید کرده است. با این وجود شاید بتوان کاهش عرضه چندنرخی نان را ازجمله نخستین دستاوردهای اصلاح قیمت آرد و نان قلمداد کرد به نحوی که اکنون افت کیفیت نان موجب شده تا برخی نانواییهایی که تا پیش از این با پخت نان مرغوبتر به کمک آرد مناسب و برخی افزودنیها اقدام میکردند، اکنون قادر به جلب رضایت مشتریان برای پرداخت هزینه بیشتر نباشند. گرچه هنوز هم عرضه چند نرخی نان در برخی نانواییهای سطح شهر بهدلیل خلأ نظارت بر تولید و عرضه این محصول وجود دارد اما میتوان گفت این معضل در بازار نان نسبت به پیش از اصلاح قیمتها کمتر شده است.پس از اصلاح نرخ آرد و نان انتظار مصرفکنندگان و وعدههای مسئولان حاکی از آن بود که قیمت و کیفیت نان عرضه شده به مردم بهبود یافته استبیراه نیست اگر بگوییم یکی از علت های اصلی هدفمند کردن یارانه نان کم کردن میزان ضایعات نان است. متاسفانه به نظر می رسد با وجود ارجای طرح و واریز مبلغ نقدی یارانه نان به حساب خانوار ها، خرید یک نان با کیفیت به آرزویی دور بدل شده است. باید دید که مرحله جدید تعیین قیمت نان می تواند اثری بر کیفیت نان داشته باشد یا نه؟ با وجود همه این اشارات بد نیست به این وضوع هم توجه کنیم که یکی از علل بالا بودن ضایعات نان خرید بیش از حد نیاز نان است و قطعا نظارت دولتی، بهبود کیفیت آرد ارائه شده به نانوایی ها و کیفیت پخت نان به تنهایی کافی نیست و ما هم موظف به اصلاح الگوی مصرف خود هستیم. به علاوه باید روش درست نگهداری از نان را هم بدانیم فرآوری:ریحانه حمیدی فربخش اقتصاد تبیانمنبع:همشهری
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 604]