واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: ماراتنی برای علاقه مندان به آسمانبا تصویب نهایی در آخرین جلسه هیئت دبیران شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران دهمین رقابت مسیه ایران هفتم تا نهم اردیبشهت 1390 به میزبانی شهرستان سه قلعه از توابع شهرستان سرایان در استان خراسان جنوبی برگزار خواهد شد.
با توجه به هماهنگی های انجام شده با منجمان آماتور کرمانی در صورت آماده شدن مقدمات برگزاری این رقابت در کرمان مسیه دهم در کمپ کویری شهداد در کرمان برگزار میشود.در رقابت مسیه دهم بخش آموزشی برنامه چشمگیرتر از دوره های پیش خواهد بود و پیش از رقابت کارگاهی یک روزه برای آشنایی با نجوم آماتوری هدفمند و علمگرا برگزار می شود. همچنین شاخه آماتوری انجمن نجوم قصد دارد با همکاری مراکز میزبان یک روز پیش از رقابت مسیه را به نشست نمایندگان گروه های نجومی در ایران برای شناسایی گروه ها و برنامه هایشان و هماهنگی و همکاری میان گروه ها و مراکز نجوم در کشور اختصاص دهد. امروزه مسابقات زیادی با عنوان ماراتن مسیه برگزار میشود که در آن ها تعدادی از علاقه مندان به رصد اجرام عمقی آسمان به رقابت میپردازند و افرادی که بتوانند در یک شب، اجرام بیشتری را رصد کنند برندهی این مسابقه اعلام خواهند شدرقابت ( ماراتن) مسیه چیست؟شارل مسیه یکی از برترین کاشفان دنبالهدار در زمان خود به شمار می رفت. از آنجایی که تشخیص دنبالهدارها درون تلسکوپ از سایر اجرام عمقی سماوی، کار سختی است، مسیه برای این که اجرام عمقی آسمان را با دنبالهدارها اشتباه نکند، فهرستی از 110جرم آسمانی تهیه کرد که این فهرست امروزه در بین منجمان آماتور بسیار متداول است و بسیاری از علاقه مندان به رصد اعماق آسمان، اجرام مسیه را بهترین گزینه برای شروع کار میدانند.امروزه مسابقات زیادی با عنوان ماراتن مسیه برگزار میشود که در آن ها تعدادی از علاقه مندان به رصد اجرام عمقی آسمان به رقابت میپردازند و افرادی که بتوانند در یک شب، اجرام بیشتری را رصد کنند برندهی این مسابقه اعلام خواهند شد. در ماراتن های مسیه، ابزارهای رصدی مختلفی وجود دارد و رصدگران با تلسکوپ و دوربینهای دوچشمی مختلف، به شکار این اجرام میپردازند. (البته چند وقتی است مسابقاتی تحت عنوان ماراتن صوفی به یاد اجرام ثبت شده توسط این دانشمند ایرانی نیز در کشور برگزار می شود.)رقابت مسیه در ایرانماراتن مسیه ایران رقابتی میان جمع منتخبی از رصدگران اعماق آسمان از سراسر کشور است که از سال 1380 برگزار میشود. دقت و کیفیت این برنامه، ملی بودن و نظارت داوران آن را در مقایسه با ماراتن مسیه در دیگر کشورهای جهان منحصر به فرد کرده است. در این رقابت رصدگران باتجربه با ابزار رصدی خود (تلسکوپ یا دوربین دوچشمی مناسب) طی یک شب110 جرم فهرست اجرام ژرفآسمان مسیه را شامل شماری از زیباترین سحابیها، کهکشانها و خوشههای ستارهای آسمان جستجو میکنند. زمان مناسب برای دیدن تمام این اجرام در طول یک شب، فرودین و اردیبهشت هر سال است. مسیه برای این که اجرام عمقی آسمان را با دنبالهدارها اشتباه نکند، فهرستی از 110جرم آسمانی تهیه کرد که این فهرست امروزه در بین منجمان آماتور بسیار متداول استچه کسانی برای شرکت در دهمین رقابت مسیه ایران می توانند ثبت نام کنند؟تمام شرکت کنندگان در رقابت مسیه باید با صورت های فلکی و اجرام شناخته شده فهرست مسیه آشنا باشند و پیش از این به کمک اطلس های آسمان، علاوه بر رصد ماه و خورشید و سیارات، تجربه رصد اجرام اعماق آسمان از فهرست مسیه را با تلسکوپ یا دوربین دوچشمی در کوله بار تجارب خویش داشته باشند و در حقیقت توانایی رصد و کار با ابزار اپتیکی آماتوری (تلسکوپ و دوربین دوچشمی) را داشته باشند.تهیه تلسكوپ یا دوربین دوچشمی, نقشه آسمان, چراغ قوه و سایر ابزارهای لازم برای رصد و شرکت در رقابت مسیه بر عهده خود شركت كننده است. دهمین رقابت مسیه در سه بخش رقابت، آموزش و عکاسی برگزار می شود.
بخش رقابت، مختص رصدگران با تجربه ای است که تا کنون بیش از تر نیمی از اجرام فهرست مسیه را رصد کرده اند و با این قصد در رقابت شرکت می کنند که تمام یا حدود 70% اجرام فهرست مسیه را طی یک شب در کنار زبده ترین رصدگران ایران رصد کنند. داوران که همگی از رصدگران باتجربه کشور هستند، بر روند صحت کار رصد این دسته از شرکت کنندگان نظارت خواهند داشت و نتایج رصدها را همراه با خود رصدگران ثبت خواهند کرد.بخش آموزش، ویژه رصدگران علاقه مندی است که تجربه رصد کمتر از نیمی از اجرام فهرست مسیه را پیش از این کسب کرده اند. شرکت کنندگان در رده آموزش، دست کم باید با اصول رصد اجرام غیر ستاره ای آشنا باشند و پیش از این حداقل حدود 10 جرم مسیه را رصد کرده باشند. در این بخش داوران با تجربه ای که از مدرسان شناخته شده نجوم رصدی هستند، شرکت کنندگان در رده آموزش را برای رصد اجرام مسیه راهنمایی می کنند و از ابتدا تا پایان رقابت در کار آن ها خواهند بود و بر روش کارشان نظارت کرده، ایرادهای احتمالی در شیوه رصد را به شرکت کنندگان گوشزد خواهند کرد.بخش عکاسی، چنانچه تعداد متقاضیانش به حد نصاب لازم برسد، در کنار رده های رقابتی تلسکوپ و دوربین دوچشمی، رده عکاسی رقابت مسیه نیز افزوده خواهد شد. این بخش نخستین بار به طور آزمایشی در ششمین رقابت مسیه انجام شده بود و داوری در آن نیز جداگانه انجام می شود. شرکت کنندگان در این رده، همزمان با سایر رصدگران که به رصد اجرام فهرست مسیه می پردازند، به عکاسی از این اجرام در طول یک شب خواهند پرداخت و بدیهی است که عکاسی از نماهای باز آسمان و ثبت رد ستارگان هدف این بخش از رقابت نیست و با دوربین دوچشمی یا تلسکوپ بدون موتور ردیاب نمی توان در این بخش شرکت کرد. پس از پایان رقابت نتیجه کار عکاسان در طول رقابت، از بعد کیفی و کمی با یکدیگر مقایسه می شود. برای ثبت نام اینجا و برای کسب اطلاعات بیشتر اینجا را کلیک کنید. فرآوری: م.ح.اربابی فربخش دانش و زندگی تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 530]