تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 15 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):آيا به چيزى با فضيلت تر از نماز و روزه و صدقه (زكات) آگاهتان نكنم؟ و آن اصلاح ميان م...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1850004836




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

آيت الله خزعلي : تقوا در آموزه هاي قرآني و شريعت به معناي پرهيز از پلشتي هاي عقلاني و عقلايي است


واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: آيت الله خزعلي : تقوا در آموزه هاي قرآني و شريعت به معناي پرهيز از پلشتي هاي عقلاني و عقلايي است


------------

آيت الله خزعلي در جلسه هفتگي درس قواعد تفسير با اشاره به بازخواني واژگان و اصطلاحات قرآني گفت : بسياري از مشكلات تفسيري و حتي بينشي و نگرشي از عدم بهره گيري مفسران از روش تفسير بر پايه نزول برخاسته است.

به گزارش خبرنگار ما، وي با اشاره به اختلافات تفسيري در تفسير الميزان گفت: اگر نگاهي به اختلافات تفسيري علامه طباطبايي در تفسير الميزان شود به خوبي روشن مي شود كه علامه در برخي از موارد، اصطلاحات موجود در ميان متشرعين را اصل قرار داده است.

ايشان با بررسي معناي تقوا در تفسير الميزان بيان داشت : ريشه اختلافات تفسيري در الميزان را مي بايست در خلط ميان منطبق و منطبق عليه دانست ؛ زيرا ايشان بي توجه به اين مساله متقي را به جاي همان مومن مي شمارد و در جاي ديگر به گونه ديگر معنا مي كند كه در نتيجه نمي تواند از تفسير درست برخي آيات بر آيد.

آيت الله خزعلي در جلسه درس هفتگي خويش كه در سالن همايش هاي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي حوزه علميه قم در روزهاي يك شنبه برقرار مي شود گفت: تقوا در آيات بسياري بر مومنان ، پيامبران ، مسلمانان و حتي مشركان منبطق شده است و اين در حالي است كه علامه طباطبايي با در نظر گرفتن اين نكته ، در تفسير آيه 2 سوره بقره مي فرمايد كه المتقون هم المومنون يعني متقين همان مومنين هستند و مي افزايد كه تقوا از اوصاف خاصه طبقه اي از طبقات مومنان نمي باشد و همه طبقات از درجه پايين تا اعلي را شامل مي شود. در اين جا علامه طباطبايي ميان منطبق و منطبق عليه خلط كرده است در تفسير آيه 102 سوره آل عمران و 63 سوره يونس نيز اين خلط صورت گرفته است. علامه طباطبايي در تفسير آيه 102 سوره آل عمران مي نويسد: جعل الاسلام و التقوي واحدا او في مجري واحد؛ خداوند در اين آيه اسلام و تقوا را يگانه دانسته و يا در يك مجراي واحد قرار داده است. در حالي كه چنين نيست ؛ زيرا در آيه تقوا بر اسلام منطبق شده است نه اين كه معناي آن دو يكي باشد . علامه در اين جا كمي به حق نزديك مي شود و در ادامه پذيرفته است كه شايد در اين آيه مجراي اسلام و تقوا يگانه باشد نه آن كه معناي آن دو يكي باشد.

ايشان افزود: در آيه 63 سوره يونس كه خداوند مي فرمايد : الذين آمنوا و كانوا يتقون ؛ علامه طباطبايي مي فرمايد: من المعلوم ان الايمان الابتدايي غير مسبوق بالتقوي؛ يعني ايمان ابتدايي مسبوق به تقوا نيست ، در حالي كه اين گونه نيست و نمي توان موردي را يافت كه ايمان بي تقوا باشد. مشكل ايشان از آن جا شروع شده است كه معنايي را كه در ذهن ماست در نظر مي گيرد . البته علامه طباطبايي در تفسير آيه 203 سوره بقره راه به درستي مي برد و بيان مي كند كه ايمان و تقوا تفاوت دارند و اين گونه نيست كه تقوا همان ايمان و متقين همان مومنان باشند ، بلكه تقوا يعني پرهيز از محرمات . وي در اين آيه پذيرفته است كه تقوا معناي عامي دارد و مراد از آن پرهيز از هر چيز پلشت و نارواست كه از جمله آن ها مي توان به نقض عهد و امور ناپسند عقلي و عقلايي اشاره كرد. بنابراين تقواي عام چنان كه ايشان در جلد دوم تفسير الميزان صفحه 82 بيان مي كند تفاوت هايي با تقواي خاص دارد. تقواي خاص همان پرهيز و ترك محرماتي است كه شريعت از آن نهي كرده است و تقواي عام به معناي پرهيز از هر چيزي است كه عقل و عقلا آن را نمي پسندند و آن را زشت مي شمارند. وي سپس دو روايت از امام باقر و صادق (ع) بيان مي كند كه همين مفهوم پيش گفته را تاييد مي كند؛ زيرا روايت امام (ع) بيان مي كند كه مراد از تقواي خاص ترك كباير است.

آيت الله خزعلي گفت: ابن عطيه اندلسي در تفسير خويش از آيه 63 سوره يونس مي نويسد كه مراد از تقوا همان تقواي از شرك و معاصي است. بنابراين ارتباطي اگر ميان ايمان و تقوا باشد از باب انطباق است و نبايد اين مساله انطباق موجب گمراهي ما در تفسير و خلط مبحث شود. اگر اين گونه با آيات برخورد شود به خوبي روشن مي شود كه مي توان تقوا را حتي به مشركان نسبت داد چنان كه خداوند در آيه اي اين گونه عمل كرده است و مي فرمايد : ان شرالدواب ... و هم لايتقون ؛ به اين معنا كه مشركان نيز اگر پاي بند به اصول عقلي و عقلايي باشند و نقض عهد نكنند مي توانند متقي باشند؛ زيرا تقواي به معناي پرهيز از هر پلشتي و زشتي است كه مشرك نيز مي تواند آن را دارا باشد.

آيت الله خزعلي در پايان درس بيان داشت: از اين نمونه ها به خوبي به دست مي آيد كه براي دست يابي به معاني و مفاهيم درست آيات قرآن مانند آيه 72 سوره مريم مي بايست از شيوه تفسير بر اساس نزول سود برد.
 چهارشنبه 1 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2126]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن