واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: آشنایی با سازمانهای بین المللی (AFRICAN UNION) اتحادیه آفریقا سازمان وحدت آفریقا به عنوان جانشین اتحادیه آفریقا در سال 1963 و پس از آنکه در روند استعمارزدایی پس از جنگ جهانی دوم آغاز شد و تعداد کشورهای مستقل آفریقا رو به افزایش رفت، با عضویت 32 کشور در آدیس آبابا پایتخت اتیوپی تشکیل شد.
از جمله واژههای جدیدی است که از اوایل قرن 21 وارد مناسبات سیاسی جهان شد و در واقع جایگزین سازمان وحدت آفریقا ست و در حال حاضر 53 عضو دارد.سازمان وحدت آفریقا فعالیت های خود را بر اهداف سیاسی متمرکز کرد که در ماده دوم اساسنامه آن ترسیم شده بود. در این چارچوب این سازمان نقش عمده ای در استعمارزدایی از قاره آفریقا، حل و فصل مسالمت آمیز منازعات و درگیریهای مرزی میان کشورهای این قاره، دفاع از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی اعضا و مبارزه با آپارتاید ایفا کرد.سازمان وحدت آفریقا به موازات دستیابی به برخی اهداف سیاسی و نیز گسترش تعداد اعضا اهداف خود را به عرصه های اقتصادی و فرهنگی و علمی نیز گسترش داد. همچنین در پرتو تحولات نظام بین الملل پس از جنگ سرد، کشورهای عضو سازمان وحدت آفریقا برای آن که بتوانند نقش و جایگاه این قاره در مناسبات نظام بینالملل قرن بیست و یکم را گسترش دهند، تلاشهایی برای تأسیس اتحادیه آفریقا از دهه 1990 آغاز کردند.در ادامه این مسیر ابتدا نشست فوق العاده سران سازمان وحدت آفریقا در شهر "سیرت" لیبی با انتشار بیانیهای موسوم به «بیانیه سیرت» تصمیم به تأسیس اتحادیه آفریقا گرفتند. سپس در نشست سال 2000 سران آفریقا در شهر "لومه" در گینه اساسنامه اتحادیه آفریقا تصویب شد.سازمان وحدت آفریقا به موازات دستیابی به برخی اهداف سیاسی و نیز گسترش تعداد اعضا اهداف خود را به عرصه های اقتصادی و فرهنگی و علمی نیز گسترش داد. در نشست سال 2001 سران آفریقا در "لوزاکا" در زامبیا طرح جدیدی برای اجرایی کردن اتحادیه آفریقا ارائه شد و در نهایت در نشست سال 2002 سران آفریقا در شهر "دوربان" آفریقای جنوبی اتحادیه آفریقا آغاز به کار کرد.اکنون اتحادیه آفریقا به عنوان فراگیرترین سازمان در برگیرنده کشورهای آفریقایی در پی تحقق اهداف گسترده سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی برای حفظ صلح و ثبات در این قاره و نیز افزایش نقش آفریقا در نظام بین الملل است. مقر اتحادیه آفریقا همچون سازمان وحدت آفریقا در شهر "آدیس آبابا" پایتخت اتیوپی قرار دارد.
ارکان اتحادیه آفریقا نیز شامل اجلاس سران دولتها و حکومتهای عضو، شورای وزیران، کمیسیون آفریقا، کمیته دائم نمایندگان، شورای صلح و امنیت، پارلمان پان آفریقایی، شورای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، دیوان دادگستری، و تعدادی کمیتههای فنی و تخصصی است و همچنین نهادهای مالی است. 53 کشور عضو اتحادیه آفریقا هستند که عبارتند از: اریتره، اتیوپی، آفریقای جنوبی، الجزایر، آنگولا، اوگاندا، بنین، بوتسوانا، بورکینافاسو، بروندی، تانزانیا، تونس، توگو، جمهوری دموکراتیک عربی صحرا، آفریقای مرکزی، جمهوری کنگو، جمهوری دموکراتیک کنگو، جمهوری موریس، جیبوتی، چاد، دماغه سبز، رواندا، زامبیا، زیمبابوه، ساحل عاج، سنگال، سیرالئون، سیشل، سومالی، سودان، سوازیلند، سائوتومه و پرینسیپ، غنا، کامرون، کنیا، کومور، گینه استوایی، گابن، گامبیا، گینه بیسائو، گینه، لسوتو، لیبریا، لیبی، ماداگاسکار، مالاوی، مصر، موریتانی، موزامبیک، نامیبیا، نیجریه، نیجر.قبس زعفرانیبخش سیاست تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1056]