واضح آرشیو وب فارسی:جمهوري اسلامي: قطر در پارس جنوبي به دنبال چيست؟
در شرايطي كه قطر روز به روز توليد گاز خود از ميدان گازي پارس جنوبي(گنبدشمالي) را به جهت مشترك بودن با ايران افزايش ميدهد و از اين رو در سال 2010، درآمد نفتي خود را 23 ميليارد دلار افزايش داد اين روزها خبر ميرسد كه اين كشور توليد نفت خام خود را به شدت كاهش داده و به دنبال حفظ ميادين نفتي خود است تا از اين طريق علاوه بر درآمدزايي بيشتر از ميدان گازي گنبد شمالي، استراحتي به ميادين نفتي خود بدهد.
اين درحالي است كه ايران سياست اوليه خود را برداشت از ميدان پارس جنوبي اعلام ميكند اما تا كنون تنها موفق شده به 50 درصد برداشت روزانه قطر از ميدان پارس جنوبي نزديك شود. به زباني ساده تر، ايران در حال حاضر روزانه حدود 280 تا 285 ميليون متر مكعب گاز از اين ميدان برداشت ميكند در حاليكه برداشت قطر از گنبد شمالي به 360 ميليون متر مكعب رسيده است.
درعين حال، در حال حاضر ايران روزانه از ميدان پارس جنوبي 250 هزار بشكه ميعانات گازي برداشت ميكند در حاليكه قطر از اين ميدان روزانه يك ميليون بشكه ميعانات گازي برداشت ميكند. براين اساس قطر روزانه با احتساب رقم 110 دلار براي هر بشكه ميعانات گازي، روزانه 110 ميليون دلار از اين محل درامد كسب ميكند.
در چنين شرايطي ايران تنها روزانه حدود 18 ميليون دلار در آمد كسب ميكند. در حالي كه قطر تنها از محل فروش ميعانات گازي ساليانه حدود 40 ميليارد دلار درآمد نصيب كشورش ميكند. اين درحالي است كه درآمد نفتي ايران در سال 2010 از سوي اوپك حدود 84 ميليارد دلار اعلام شده است.
برهمين اساس در حال حاضر قطر تلاش دارد تا با افزايش ظرفيت توليد نفت خام و كاهش توليد ذخاير خود را براي آيندگان حفظ كند.
چراكه آخرين آمار سازمان مطالعات بينالمللي انرژي نشان ميدهد كه در سال 2020،جهان به شدت تشنه نفت خام ميشود و در اين زمان تنها 5 كشور ميتوانند به صادرات نفت ادامه دهند كه يكي از اين كشورها ايران است. قطر سعي دارد ذخاير خود را براي آنزمان حفظ كند و در اين راستا با افزايش صادرات گاز سعي بر درآمدزايي دارد كه البته در اجراي اين سياست تاكنون بسيار خوب عمل كرده است.
دراين بين به نظر ميرسد ايران نيز بايد از اين سياست پيروي كند.اگرچه ذخاير نفتي ما با اين كشورقابل قياس نيست اما با توجه به اينكه اغلب ميادين نفتي ايران از نيمه دوم عمر خود عبور كردهاند بهتر است با افزايش توليد گاز و صادرات آن استراحتي به اين ميادين داد و آنها را براي آيندگان حفظ كرد.
از سويي ديگر بايد تاكيد داشت ايران دارنده دومين ذخاير گازي جهان است و موقعيت جغرافيايي ما بهترين زمينه براي صادرات گاز و برق به كشورهاي همسايه است كه قطعا با تعيين استراتژي قوي و تغيير سياستهاي صادراتي به سمت گاز و برق ميتوان علاوه بر افزايش درآمدهاي ايران با تحريم نفتي مقابلهاي درست كرد.
گزارش اوپك از وضعيت فعلي قطر
براساس گزارش آماري اوپك، اين كشور در نظر داشت تا سال 2010، ظرفيت توليد نفت خام خود را به 1.1 ميليون بشكه در هر روز برساند در حالي كه به نظر ميرسد افزايش توليد در اين كشور با ركود جدي مواجه شده است.
برهمين اساس آمارها نشان ميدهد اين كشور در سال گذشته روزانه 735 هزار بشكه نفت توليد كرده است. درحاليكه بالاترين ميزان توليد اين كشور به چهار سال پيش در حدود 900 هزار بشكه بر ميگردد.
اين درحالي است كه تا پيش از انتشار اين آمار، كارشناسان بر توليد 900 هزار بشكهاي نفت در قطر تاكيد ميكردند اما در حال حاضر كاهش 200 هزار بشكهاي توليد نفت خام قطر مورد تاييد قرار گرفته است.
از سويي ديگر هنوز دليل اصلي اين كاهش توليد نفت مشخص نشده چرا كه برخي از كارشناسان علت اين كاهش توليد را در سياستهاي قطر در جهت افزايش عمر مخازن نفتي است در حاليكه برخي ديگر از كارشناسان استراتژي قطر را در برقراري ثبات به جاي افزايش توليد جستجو ميكنند و تاكيد دارند:قطر به دنبال افزايش ظرفيت توليد تا افزايش توليد است.
برهمين اساس، قطر در سال 2005 با امضاي قراردادي با شركتي دانماركي تلاش داشت تا توليد اين كشور از مرز 900 هزار بشكه را به 1.1 ميليون بشكه برساند. براي تحقق اين هدف 6.5 ميليارد دلار در يكي از ميدانهاي دريايي به نام آل شاهين سرمايهگذاري شد كه پيشبيني ميشد با اين امر توليد 240 هزار بشكهاي اين ميدان به روزانه 525 هزار بشكه در سال 2010 افزايش يابد. اما با وجود اين حجم سرمايهگذاري در حال حاضر روزانه 300 هزار بشكه نفت از اين ميدان برداشت ميشود.اين درحالي است كه مسوولان نفتي قطر علت اين امر را اختلال فني در ميدان برخلاف مطالعات اوليه ميدانند.
جمعه|ا|22|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جمهوري اسلامي]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]