تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 15 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):آدم دين‏دار چون مى‏انديشد، آرامش بر جان او حاكم است. چون خضوع مى‏كند متواضع است. ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1821185609




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

جانور شناسی


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: جانور شناسی:

تاریخچه علم جانور شناسی :

ارسطو فیلسوف و زیست شناس یونان قدیم نخستین کسی است که جانداران را براساس شباهت های ساختاری آنها رده بندی کرده است اما مهمترین کار در این زمینه توسط کارل لینه درقرن 18 انجام گرفت که طرح رده بندی امروزی راپایه گذاری کرد.

ریخت شناسی : برای طبقه بندی جانوران استفاده کرد . او قلمرو جانوران را به گونه هایی تقسیم بندی کرد و به هر کدام نامی گذارد. او گونه ها را در داخل جنس سپس در راسته و بعد در رده قرار داد. البته طبقه بندی لینه دستخوش تغییراتی شد اما اصول اساسی آن تا به امروز بدون تغییر مانده است. روش لینه در نام گذاری گونه ها به روش دو نامی معروف است بدین صورت که کلمه اول نام جنس و کلمه دوم با حروف کوچک آغاز می شود.

جرد ایرانی Meriones persicus

هامستردم دراز ترکمنی Calomyscus mystax

نام جنس فقط به یک گروه از جانداران اشاره دارد و هیچ وقت یک نام برای دو جنس به کار نمی رود اما نام گونه را برای چند جنس مختلف می توان به کار برد تا تفاوت گونه آنها آشکار شود.

سینه سفید نوتاچ Sitta carolinisis

سینه سرخ نوتاچ Parus carolinisis

گاهی اتفاق می افتد که گونه ای را به زیر گونه هم تقسیم می کنند که در این صورت سیستم سه تایی به کار می رود.

سینه سرخ جنوبی Turdus migratorious achrustera

البته واحد مشخص تکاملی برای آنها وجود ندارد.

مفهوم گونه : با وجود عدم توافق گسترده ای که درباره ماهیت گونه ها وجود دارد زیست شناسان ملاک های ویژه ای را در تشخیص گونه ها مهم می دانند :

1) افراد یک گونه دارای اجداد مشترکی هستند و این اجداد مشترک یک جمعیت است و نه یک جفت والد.

2) گونه ها باید کوچکترین گروهی از جانوران مشخص باشند که در الگوهای اجدادی مشترک قرار دارند.

3) برای شناسایی افراد یک گونه علاوه بر صفات ظاهری ، صفات کروموزومی و مولکولی نیز بایستی در نظر گرفته شود. برجسته ترین مفهوم گونه مفهومی که توسط پدر زیست شناسی ارنست ماید در سال 1982 بانام مفهوم زیستی گونه بیان شده است.

طبق این تعریف : هر گونه جامعه ای بارور و مرکب از جمعیت هایی است که از نظر تولید مثلی از یکدیگر جدا شده اند وجایگاه اکولوژیکی ویژه ای که در طبیعت اشغال می کنند.

رده بندی جانوران: سه هدف اصلی و عمده در رده بندی جانوران وجود دارد:

1) تشخیص همه گونه های جانوران

2) ارزیابی تکاملی میان گونه ها

3) قرار دادن گونه های جانوری در نوعی سلسله مراتب گروهی یا تاکسون ه شامل گونه ای و فراگونه ای یا راسته ورده و....

تقسیمات جانوران: ویتاکر 1969م نظامی تنگ سلسله ای را پیشنهاد کرد که در آن حتی پروکاروت ها از یوکاریوت ها جدا شده بود. این نظام های گوناگون بدون در نظر گرفتن روابط فیلوژنتیکی که برای تشکیل تاکسونومی های تکاملی شرکت دارنده ارائه شد اما اخیرا نوعی طبقه بندی از همه صورت های حیاتی ارائه شده است که محصول اطلاعات بدست آمده از داده های مولکولی است.

پروتوزوئرها protozoa

هر پروتوزوئر جاندار کاملیست که همه فعالیت های حیاتی آ در درون یک سلول صورت می گیرد. از آنجا که توده پروتوپلاسمی این جانداران به سلول های مختلف تقسیم نشده است گاهی آنها را بدون سلول هم نامیده اند البته بیشتر محققان برای تاکید بر وجود شباهت های ساختاری فراوان میان آنها و سلول های جانداران پرسلولی نام تک سلولی را ترجیح می دهند.

در روش طبقه بندی جانداران را به 5 سلسله تقسیم می کنند شاخه پروتوزوئزها جزئی از آغازیان است. این گروه همه یوکاریوت های تک سلولی و جلبک های پر سلولی را به سبب ساختار ساده و رابطه روشن آنها با جلبک های تک سلولی شامل می شود. این گروه بسیار ناهمگن است و برخی از اعضای آن را پیشتر می توان به سلسله های پر سلولی گیاهان ، جانوران و قارچ ها نسبت داد تا یکدیگر.

خصوصیت زیستی این گروه:

1) تک سلولی هستند و بعضی از انواع این گزوه کلونی دارند.

2) عموما میکروسکوپی هستند اما بعضی چنان بزرگند که با چشم غیر مسلح نیز دیده می شوند مانند اوگلنا.

3) همه نوع تقارن در آنها دیده می شود بعضی از انواع دارای اشکال تغییرپذیر و برخی دیگر ثابتند.

4) لایه ژرمینال ندارند.( لایه ای که تغییر نمی کند و در جانورنی دیده کی شود که دارای اندام هستند.)

5) فاقد بافت و اندامکند اما اندامک های تخصص یافته دارند. هسته در آنها منفرد یا چندتایی است.

6) پروتوزوئرها صورت های مختلف زندگی آزادی، همسفرگی و انگلی دارند.

7) حرکت توسط پاهای کاذب، مژک، تاژک ویا حرکات مستقیم سلولی صورت می گیرد. بعضی ها هم ثابتند.

8) در بعضی اسکلت خارجی یا داخلی ساده ای وجود دارد اما عموما عریانند.

9) همه روش های تغذیه ای در این گروه دیده می شوند.( اتوترف، هتروتروف، سایروزوئیک ـ از مواد غذایی حل شده در مایع اطراف استفاده می کنند.ـ)

10) این گروه در زیستگاه های آبی و خشکی یافت می شود.

11) تولید مثل در این گروه هم به صورت جنسی و غیر جنسی وجود دارد. تولید مثل غیر جنسی به روش دو تا شدن، جوانه زدن و تشکیل کیست هست.

تقسیم دوتایی : فرایند ازدیاد سلول را در بین پروتوزوئرها دو تا شدن می گویند. فرایند دو تا شدن معمولا انداره در سلول برابر و مشابه با سلول مادری است. گاهی اوقات سلول حاصل از نظر جسته بسیار کوچکتر از سلول مادریست که به آن جوانه زدن گویند که در برخی مژکداران دیده می شود.

تقسیم چند تایی : در این تقسیم هسته ابتدا چند بار تقسیم می شود سپس سیتوپلاست نیز در ادامه به چند قسمت تقسیم می شود. این تقسیم بندی در میان هاگداران و بعضی سارکودیناها دیده می شود.

تولید مثل جنسی : در این گروه به صورت سنگامی است. ترکیب گامت های نر و ماده که سلول تخم را تشکیل می دهند.

پاهای کاذب : وسیله اصلی حرکتی در آمیب ها است که در انواعی از پرتوزوئرهای تاژکدار و در سلول های آمیبی بسیاری از بی مهرگان تشکیل می شود. در واقع بیشتر دفاع بدن انسان هم به حرکات آمیبی مولکول های سفید آن وابسته است. پاهای کاذب پروتوزوئرها به چندین شکل دیده می شوند که آشناترین آنها لوبوپودیا است : 1- در این پاها بزرگ و زوائد جسم سلولی محسوب می شود. 2- دارای اکتوپلاسم و آندوپلاسم. نخستین نشانه تشکیل یک پای کاذب جدید غلیظ شدن اکتوپلاسم به منظور تشکیل یک کلاهک شفاف است که اکتوپلاسم روان در درون آن جریان میابد وقتی آندوپلاسم به نوک جلویی برسد فوران می کند و به اکتوپلاسم تبدیل می شود و یک لوله سخت خارجی را می سازد که با ادامه جریان رو به جلو طویل تر می شود ، در بخش عقبی اکتوپلاسم به آندوپلاسم روان تبدیل می شود تا جریان برقرار بماند.






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 383]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن