واضح آرشیو وب فارسی:سلامتی برای همه: فهرست مطلب |
بیماری سوزاک |
درمان سوزاک |
تمامی صفحات |
صفحه 1 از 2
علت بیماری سوزاک
سوزاک توسط باکتری (میکرب) خیلی کوچکی به نام نایسریا گونوره ایجاد می شود که با چشم قابل دیدن نیست. سوزاک معمولا از فردی به فرد دیگر بر اثر مقاربت جنسی منتقل شده و گسترش می یابد . از طریق اشیای بی جان مانند توالت فرنگی (صندلی توالت) منتقل نمی شود . یک فرد ممکن است از طریق غشای مخاطی دهان، مقعد ،مجرای خروجی مثانه، مهبل (واژن) نیز آلوده شود و برای گسترش عفونت نیازی به انزال نیست. فاکتورهای خطرناک عفونت شامل : یک شریک جنسی آلوده یا داشتن چند شریک جنسی و سابقه قبلی ابتلا به سوزاک است.
علائم سوزاک
بستگی به جنسیت بیمار و ناحیه ای که از طریق آن مبتلا شده دارد ، با این حال برخی از افراد مبتلا هیچ نشانه ایی ندارند و این باعث می شود تا بیماری قبل از اینکه تشخیص داده شود، به صورت بی علامت از فردی به فرد دیگر نیز گسترش یابد. ممکن که مردان و زنان دچار عفونت مجرای خروجی مثانه (پیشابراه)، گلو و راست روده یا رکتوم باشند. در زنان نیز عفونت می تواند در گردن رحم ،لوله های رحمی ، رحم و تخمدان رخ دهد . در مردان عفونت در پروستات و مجاری تناسلی داخل بیضه نیز رخ می دهد.
زنان
شایع ترین محل عفونت در زنان مدخل یا گردن رحم است . حدود 50% از موارد عفونت ،عفونت دهانه رحم است و علائم ظاهری آن عبارتند از : خارش مهبل، تشحات غیر طبیعی مهبل و خونریزی بین دوره های قاعدگی
عفونت مجرای مثانه، سوزش به هنگام دفع ادرار را ایجاد می کند و عفونت به مقعد و انتهای روده بزرگ (راست روده) نیز می تواند سرایت کند و علائم آن شامل: خارش مقعد، ترشحات مقعدی ، احساس پری مقعد، اجابت مزاج دردناک است.حتی زنانی که به مقاربت مقعدی می پردازند، نیز ممکن است مبتلا به این بیماری شوند.
علائم اولیه بیماری سوراک در مهبل ممکن است عفونت گلو و دهان، گلودرد باشد!
مردان
در حالی که اغلب زنان دارای عفونت هیچ علامتی از بیماری سوزاک ندارند، اما 90% از مردان علایم دفع ادرار دردناک و ترشحات شیری رنگ آلت تناسلی را داشتهاند . عفونت ممکن است مجاری تناسلی داخل بیضه را درگیر کند که باعث درد و تورم بیضه می شود و یا عفونت مقعد که علت آن رابطه در همجنسبازان است. علایم این مورد شامل ترشح از مقعد، احساس پری مقعد، یبوست و درد است. علایم معمولا در طی 4 تا 8 روز بعد از عفونت ظاهر می شود. گر چه در برخی مردان تا 30 روز هم به طول می انجامد.
تشخیص سوزاک
سوزاک با روشهای مختلفی شناسایی می شود که در تمامی روش ها نیازمند مراجعه به مرکز مراقبت های بهداشتی و انجام برخی آزمایشات است . می توان آزمایش را با برداشتن نمونه از دهانه رحم یا مجرای خروجی مثانه بیمار یا درخواست نمونه ادرار انجام داد.
سایر عفونتهای جنسی
فردی که مشکوک به بیمارهای منتقله بر اثر رابطه جنسی است باید مورد آزمایش همه بیماریهای منتقله از این طریق مانند اچ آی وی (ویروس HIV و عامل بیماری ایدز)،کلامیدیا، هپاتیت ب و سفلیس قرار گیرد. زنانی که سالانه پاپ اسمیر انجام میدهند، تغییرات غیر طبیعی ناشی از ویروس بیماری های مقاربتی (مرحله قبل از سرطان) و ویروس پاییلومای انسانی در آنان تشخیص داده می شود.
مردان یا زنانی که از داروهای داخل وریدی استفاده می کنند (معتادان تزریقی) و یا مقاربت جنسی با فردی که در معرض ابتلا به هپاتیت ب (مانند زنان خیابانی و همجنس بازها) است، داشته اند، باید برای این عفونت نیز مورد آزمایش قرار گیرند . همچنین آزمایش از نظر آلودگی به ویروس تب خال در صورتی که عوامل و نشانه های خطر ابتلا به این عفونت وجود داشته باشد، نیز بهتر است انجام شود.
عوارض سوزاک
در صورت عدم درمان ،سوزاک می تواند عوارض جدی به دنبال داشته باشد، از جمله: بروز عفونت مفاصل و ورم مفاصل.
ممکن است که زنان بر اثر این عفونت به بیماریهای التهابی لگن و مردان به عفونت شدید مجاری تناسلی داخل بیضه مبتلا شوند .
افراد مبتلا به سوزاک بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به ویروس ایدز هستند .
سوزاک در زنان باعث بیماری التهابی لگن می شود که علامت آن درد شکم و لگن،درد در هنگام مقاربت و گاهی درد مزمن لگن خاصره است. در 10تا 40 درصد زنان مبتلا به سوزاک، بیماری التهابی لگن رخ می دهد که باعث زخم گردن رحم و لوله های رحمی و همچنین نازایی و افزایش خطر حاملگی خارج رحمی را به همراه دارد.
عفونت مجاری تناسلی داخل بیضه در مردان مبتلا به سوزاک درمان نشده رخ می دهد که منجر به ناباروری در مردان می شود .
ابتلای مادر در طی حاملگی منجر به تولد نوزاد مبتلا به عفونت سوزاک می شود که باعث عفونت جدی در چشم شده که در صورت عدم درمان فوری باعث کوری می شود. در نتیجه زنان باردار و نوزادان بلافاصله بعد از تولد به طور معمول برای سوزاک تحت آزمایش قرار می گیرند و برای درمان آنان پماد آنتی بیوتیک توصیه می شود. بیماران مبتلا به سوزاک گاهی به بیماری ناشی از میکرب کلامیدیا هم مبتلا هستند. آخرین به روز رسانی در سه شنبه ۲۸ ارديبهشت ۱۳۸۹ ساعت ۱۶:۱۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سلامتی برای همه]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 207]