واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۸ فروردين ۱۳۹۴ (۹:۴۱ق.ظ)
آيت الله يزدي مطرح کرد: پرهيز از تفسير سليقه اي آيات قرآن موج - رئيس خبرگان رهبري با تقدير از فعاليت هاي تفسيري در حوزه علميه قم، گفت: سير تفسير قرآن کريم از روزي که مرحوم علامه طباطبايي تفسير الميزان را در قم آغاز کردند، رو به تکامل قرار دارد؛ اگرچه هنوز به نقطه مطلوبي دست نيافته است.
به گزارش خبرگزاري موج از قم، آيت الله محمد يزدي شامگاه پنجشنبه در دومين شب يازدهمين همايش اساتيد تفسير قرآن کريم که در دارالقرآن علامه طباطبايي برگزار شد، اظهار داشت: خدمت بزرگي از سوي مجمع تفسير عالي حوزه صورت گرفته است.
وي تصريح کرد: وقتي از اصفهان به قم آمديم درس تفسيري نبود و درس ساده اي از يک عالم ارائه مي شد تا زماني که علامه طباطبايي در قم به ارائه تفسير قرآن پرداختند که با درس ايشان با اساتيد ديگر تفاوت داشت و اين شخصيت بزرگوار در نهايت تواضع و فروتني به فيضيه مي آمدند و درس مي گفتند.
رئيس مجلس خبرگان رهبري افزود: شاگردان خاص علامه طباطبايي (ره) در جلسات خصوصي تفسير قرآن ايشان نيز حضور داشتند؛ اين عالم رباني در پاسخ به سوالات، با خصايص بياني خاصي در تبيين پيچيده ترين مباحث، شنوندگان را قانع مي کرد.
آيت الله يزدي تصريح کرد: علامه طباطبايي (ره) به صورت مستدل و مستند به پرسش کنندگان پاسخ مي دادند.
رئيس جامعه مدرسين در ادامه با بيان اينکه تفسير کار بسيار سخت و آساني است، تصريح کرد: تفسير کار بسيار سخت است؛ چرا که قرآن از علم مطلق الهي تنزل پيدا کرده و در قالب حروف و کلمات و آيات تنظيم الهي شده و از سوي امين وحي بر قلب مقدس پيامبر اکرم نازل و از دو لب ايشان تلاوت شده است و کاتبان وحي، آيات را نگارش کرده اند.
پرهيز از تفسير سليقه اي آيات قرآن
آيت الله يزدي افزود: آيات قرآن کريم، الهي است و هر مفسري نبايد به خود اجازه دهد هر کلمه اي را به صورت سليقه اي تفسير کند.
وي بر ضرورت دقت بيشتر در تفسير قرآن کريم تاکيد کرد و گفت: پيش از آنکه به دنبال سنت برويم، بايد به قرآن رجوع کنيم؛ چرا که اين کتاب الهي، مفسر خود است.
رئيس جامعه مدرسين تصريح کرد: اساتيد تفسير قرآن کريم براي نسل جوان که حداقل بايد در روز يک صفحه قرآن تلاوت کند، تفاسير رواني ارائه دهند.
آيت الله يزدي با بيان اينکه برخي مفسران اعجاز را از طريق ادبيات اثبات مي کنند، گفت: برخي ديگر نيز به تفسير روايي و فلسفي قرآن کريم مي پردازند، اما؛ صرفا نبايد قرآن را از جنبه فلسفي تفسير کرد.
وي با بيان اينکه قرآن يک دوره حقوق احکام و فقه مي باشد، گفت: متاسفانه برخي حضرت آيات و حجج اسلام در دروس خود وارد هر مسأله اي که مي شوند در گام نخست اقوال علما را نقل مي کنند و اجازه قدرت استنباط و دقت را از طلاب مي گيرند و در گام بعد روايات مي خوانند؛ در حالي که از ابتدا بايد به تفسير قرآن کريم بپردازند و طلاب را به سمت آيات الهي سوق دهند و به آن ها قدرت استنباط دهند.
آيت الله يزدي با اشاره به برگزاري دروس مختلف تفسير در حوزه، گفت: اساتيد به صورت ترتيبي، سوره اي و موضوعي، قرآن کريم را تفسير مي کنند و در حوزه اين گونه تفاسير متداول است.
تقدير از توجه حوزه به تفسير قرآن کريم
وي با تقدير از فعاليت هاي تفسيري در حوزه علميه قم، ابراز داشت: سير تفسير قرآن کريم از روزي که مرحوم علامه طباطبايي تفسير الميزان را در قم آغاز کردند، رو به تکامل قرار دارد؛ اگرچه هنوز به نقطه مطلوبي دست نيافته است.
رئيس جامعه مدرسين با ذکر خاطره اي از علامه طباطبايي(ره) اظهار داشت: مرحوم علامه به ما در خصوص مباحث سنگين ياد دادند تا وقتي اهلش را پيدا نکرديد از بحث بپرهيزيد؛ ايشان در جلسات پنجشنبه هاي خود براي تعداد محدودي از شاگردان خاص خود نظير آيات جوادي آملي و اميني به ارائه مباحث سنگين مي پرداختند.
آيت الله يزدي بر لزوم توجه بيشتر به تفسير قرآن در حوزه هاي علميه تاکيد کرد و گفت: اساتيد حوزه در بحث هاي خود، در گام نخست به قرآن اهتمام دهند و در ادامه به سنت و فتوا و نظر خود توجه کنند و به طلبه روح استنباط بدهند.
وي تصريح کرد: اساتيد قرآن مباحثي نظير علم، قدرت و حيات خداوند و معاد و... را براي همه افراد و در هر جايي تفسير نکنند.
رئيس خبرگان رهبري با بيان اينکه قرآن هميشه زنده است، گفت: خداوند را شاکر هستيم که مفسران قرآن در حوزه هاي علميه به تفسير اين آيات الهي مي پردازند.
آيت الله يزدي با بيان اينکه قرآن بدون سنت، قرآن نيست و سنت نيز بدون قرآن، سنت نيست، تصريح کرد: خداوند متعال سنت را با قرآن به پيامبر(ص) توصيه فرموده است؛ نبايد روايات تفسيري را ناديده گرفت.
وي در پايان به اساتيد تفسير قرآن کريم، توصيه کرد: از ادعيه نيز فاصله نگيريد؛ چرا که معارف بسياري در اين کتب وجود دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]