واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ناباوري ملت و دولت به وقوع فاجعه خشكسالي
گرچه بهار سال نو در بهجا آوردن ديرينهترين خصلت و طبيعت خود، يعني بارش باران، بسيار خوش درخشيده و برخي از مسئولان را دچار توهم عدول و عبور از بحران خشكسالي كرده است اما واقع امر اين است كه به رغم بارشهاي فراوان در اقصي نقاط كشوركه در 25روز گذشته به وقوع پيوست، هنوز بختك بيآبي و ديو خشكسالي بر جغرافياي اين سامان سايه افكنده است
نویسنده : علي خدايي بيجاري
گرچه بهار سال نو در بهجا آوردن ديرينهترين خصلت و طبيعت خود، يعني بارش باران، بسيار خوش درخشيده و برخي از مسئولان را دچار توهم عدول و عبور از بحران خشكسالي كرده است اما واقع امر اين است كه به رغم بارشهاي فراوان در اقصي نقاط كشوركه در 25روز گذشته به وقوع پيوست، هنوز بختك بيآبي و ديو خشكسالي بر جغرافياي اين سامان سايه افكنده است. اما آنچه كه در اين مقال درد را بيدرمان ميكند، ديرباوري قاطبه مردم از بحراني به نام خشكسالي و بيآبي است.
به راستي چرا مسئولان و بعضاً مردم ما «بلا » و «بحران» را در پيشامد و رخداد سيل و زلزله ميدانند؟! چرا بحران خشكسالي در تعريف و طبقهبندي ذهني مردم، نميتواند باعث ركود و سقوط و زايل شدن زندگي شود؟! در حالي كه اگر توفان و زلزله را تير خلاص و مرگ و نيستي در يك دم بدانيم، بيآبي و خشكسالي بالطبع روزي هزاران بار مردن خواهد بود و دليل اين مدعا جمله بسيار ساده و در عين حال عميقي است كه ميگويد: «آب جايگزين ندارد !»
به بيان ديگر در بطن اين جمله ساده، اين مفهوم نهفته است كه زندگي آدمي تا به جايي تداوم مييابد كه دو عنصر اكسيژن و ئيدروژن با هم بياميزند و دامن خود را تا دورترين زيست بومهاي طبيعي جهان، تا دورترين رود و شط و خليج و دريا بگستراند. بنابراين بحق ميتوان آب را تاريخ انقضاي زندگي بشري دانست، چراكه با ناياب شدن آب، انسان نابود ميشود. انساني كه بلندترين قلههاي دانش را به تسخير خود درآورده اما در عين حال از كشف و ابداع و اختراع، كيميايي براي «آب» ناتوان است!
آب در آيين و آينه اديان آسماني
در آيين اديان آسماني اشارههايي روشن و صريح به آب و خلقت اين مايع و مايه زندگيبخش شده كه روشنترين مصداق آن كه پيش از دين مبين اسلام بوده، داستان هاجر مادر حضرت اسماعيل و حكايت چشمه جوشان زمزم، در سرزمين وحي است كه براي پرهيز از اطاله كلام و شهرت اين حكايت و ساير داستانها در اديان مختلف از آن ميگذريم.
اما در قرآن كريم و در داستان حضرت يوسف و خشكسالي هفت ساله مصر، به روشني به تدبير مسئولان اشاره دارد كه همان تعبير خواب پادشاه مصر و انبار كردن آذوقه كافي براي هفت سال خشكسالي به دستور يوسف پيامبر است. تدبيري كه متأسفانه در كشور ما مابهازاي بيروني ندارد و قاطبه مسئولان هم مانند عامه مردم نظارهگر وقوع خشكسالي هستند و تنها شمارش كردن معكوس را براي رسيدن به روز فاجعه بر عهده گرفتهاند و اگر از انصاف عدول نكنيم، گاهي هم در فرار رو به جلوي خود، هشداري هم به بقيه مسئولان ميدهند و انگشت اتهام را برحق و ناحق به سوي ديگران نشانه ميروند.
در قرآن كريم خداوند به انسان ميفرمايد كه در پس نظم خلقت دو نوع منبع آب شامل «روانه» كه همان باران و برف بوده و «انباره» كه آبهاي زيرزميني ميباشد، فراهم كرده است و همانگونه كه از زندگي پيشينيان هم برميآيد، انسان نيازهاي يوميه خود را از آبهاي روانه تأمين ميكرده و آبهاي انباره را طبق دانش اوليه كه سينه به سينه به نسلهاي مختلف منتقل ميشد براي مبادا روز خشكسالي نگاه ميداشته و در توسعه آن كوشا بوده است.
گذشته از آن در جاي جاي قرآن انسان را از اسراف و هدر دادن مواهب و نعمتها منع كرده و اين منعشدگي در مورد آب پر رنگتر بوده. تا جايي كه پيامبران و امامان ما سفارشات صريح و روشني در رابطه با منع آلودگي آب و مصرف رواي آن كردهاند.
براي نمونه باز به قرآن بر ميگرديم كه در داستان حضرت ايوب به خواص درماني آب اشاره ميشود. در پايان اين داستان كه حضرت ايوب با سربلندي از امتحانات الهي بيرون ميآيد، خداوند به ايشان فرمان داد كه: ارْكضْ بِرِجْلِك هَذَا مُغْتَسَلُ بَارِدٌ وَ شَرَاب ( پاى به زمين زن )زد و چشمه آبى پديد آمد، خداوند فرمود اين آبى است سرد براى شستوشو و نوشيدن. در آن شستوشو كن و از آن بياشام تا از هر درد و الم بياسايى.
(آيه 43سوره ص) و در اين راستا به حكمت خداوند چشمههاي آبگرم و آب سرد به وجود آمد براي شفاي بيماران.
با اين همه گرچه در سطح جهان كمبود آب فراگير است اما اين واقعيت غيرقابلانكاري است كه اوضاع در كشور ما بسيار بحرانيتر است. بنابراين راه سعادت اين است كه ملت و مردم در عزمي همگاني، همدل و هم باور براي احياي سفرههاي زميني يا همان انبارهها بكوشند و در مصرف روانهها نيز صرفهجويي كنند. بيشك راه سعادت اين است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۶ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]