واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ فروردين ۱۳۹۴ (۱۰:۲۵ق.ظ)
با اظهارات اخير آقاي وزير؛ بحث صدور گاز ايران به اروپا قوت گرفت موج - گروه اقتصاد سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، ايران سال ها برنامههاي خود را براي صادرات گاز طبيعي به اروپا دنبال کرده و بر اساس برنامه مقدماتي همکاري با نوباکو، کنسرسيومي به رياست شرکت او ام وي اتريش، انتقال گاز طبيعي ايران از قطب انرژي عسلويه واقع در جنوب کشور، به ترکيه و سپس به اروپا در نظر گرفته شده بود. با اين حال، سرانجام پس از ايجاد موانع ناشي از اعمال تحريمهاي آمريکا عليه صنعت انرژي ايران، نابوکو نيز همکاري با تهران را متوقف کرد.
در اين ميان پروژه کريدور گاز جنوبي نيز يکي از اصلي ترين راه هاي تامين گاز اروپا مي باشد. با اجراي اين طرح، گاز استخراج شده از ميدان گازي شاه دنيز (بزرگ ترين ميدان گازي در آذربايجان، جنوب درياي خزر، حدود ۷۰ کيلومتري جنوب شرقي باکو) از مسير گرجستان به ترکيه رسيده و سپس با گذر از کشورهاي يونان؛ آلباني و ايتاليا وارد مرزهاي اروپا مي شود. به گفته کميسيون اروپا، در صورت اجرايي شدن خط لوله کريدور جنوب، اين طرح مي تواند 20 درصد از نياز اروپا را به گاز تامين کند.
«آموس هاچشتاين» معاون وزير خارجه آمريکا طي اظهاراتي در فوريه 2015 در باکو اعلام کرد که مشارکت ايران در پروژههاي گاز منطقه و در کريدور گاز جنوبي به غير از سهامي که اين کشور در توسعه ميدان گازي «شاهدنيز» دارد، امکانپذير نيست. وي که در نشست شوراي مشورتي گاز جنوبي حضور داشت، گفت: «ايران به دليل تحريمهاي فعلي نميتواند در ساير پروژهها و از جمله در کريدور گاز جنوبي مشارکت کند.»
از سويي ديگر حسن روحاني رئيس جمهوري ايران در 8 مهر 1393 در مصاحبه با شبکه ۲ تلويزيون روسيه به اين مسئله اشاره داشت که ايران تمايلي به جايگزيني براي گاز روسيه به اروپا ندارد و با صراحت گفت: «امروز شرايطي نيست که اگر روسيه فروش گاز به اروپا را قطع کند ايران بتواند جايگزيني براي گاز صادراتي روسيه به اين کشورها باشد.»
همچنين به نظر مي رسيد مجلس شوراي اسلامي نيز از همان ابتداي شروع بحران در روابط روسيه و غرب چندان موافق صدور گاز و تامين انرژي اروپا نبود؛ چرا که شدت عملکرد غرب عليه ايران در سالهاي گذشته موجب آن شد تا نمايندگان موضعي منفي در اين خصوص اتخاذ کنند.
با اين وجود از آنجايي که مذاکرات هسته اي در 13 فروردين وارد فاز جديدي شد و دو طرف طي بيانيه اي تفاهم سياسي را در لوزان سوييس اعلام کردند به نظر مي رسد ايران و اروپا اشتياقشان براي همکاري خصوصا در زمينه انرژي بيشتر شده است. سهامداران پروژه خط لوله ترانس آدرياتيک، طرح جايگزين گازرساني به اروپا، جمعه گذشته (٢١ فروردين ماه) اعلام کردند که تمايل دارند با لغو تحريمها عليه تهران، زمينه سرمايهگذاري ايران در اين پروژه را فراهم کنند.
محمدجواد ظريف روز گذشته (دوشنبه 24 فروردين) در جمع خبرنگاران در شهر آستانه، پايتخت قزاقستان نيز اعلام کرد که ايران ظرفيتهايي مشابه روسيه دارد و ميتواند گاز موردنياز اروپا را تأمين کند. ظريف همچنين يادآور شد که ايران در اين زمينه تمايلي براي رقابت با مسکو ندارد. وي تصريح کرد: تهران شريک قابلاعتمادي است و کشورهايي مانند ترکيه که قراردادهاي همکاري گاز طبيعي با ايران دارند آشکارا تأکيد ميکنند که تهران شريک انرژي قابلاعتمادي است.
به نظر مي رسد طرح صادرات گاز ايران به اروپا را جدا از منافع اقتصادي، بايد نوعي طرح راهبردي دانست که مقامات سياسي ايران در اين خصوص اتفاق نظر ندارند. سرنوشت مذاکرات هسته اي ايران و 1+5 تعيين کننده اصلي اين موضوع خواهد بود.
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]