تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 27 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):روزه نفس از لذتهاى دنيوى سودمندترين روزه‏هاست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853905689




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

رقابت در آسياي مرکزي؛ فرصتي مناسب براي پيوندي عميق


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۴ فروردين ۱۳۹۴ (۲۱:۵۳ب.ظ)
رقابت در آسياي مرکزي؛ فرصتي مناسب براي پيوندي عميق گروه بين الملل خبرگزاري موج؛
منطقه‌اي که اکنون از آن با عنوان آسياي مرکزي ياد مي کنند شامل، پنج جمهوري سابق شوروي ـ ازبکستان، تاجيکستان، ترکمنستان، قزاقستان و قرقيزستان ـ است که از ديرباز و از دوران باستان، همواره ارتباط نزديکي با سرزمين اصلي ايران داشته و بخش‌هايي از آن در مقاطع تاريخي طولاني، جزئي از امپراتوري ايران بوده است. همين ارتباط طولاني و قوي تاريخي، به شکل گيري پيوندهاي عميق فرهنگي، تمدني ميان اين منطقه و ايران منجر شده که به طور بالقوه، زمينه‌اي مناسب را براي توسعه روابط متقابل با کشورهاي منطقه فراهم کرده است.
اما با وجود همه اين موارد، طي سال‌هاي اخير و اصولاً از زمان استقلال کشورهاي منطقه از بدنه اتحاد شوروي در سال ۱۹۹۱، در ميان اخبار و تحليل‌هاي مربوط به مناسبات ديپلماتيک ايران با ساير کشور‌ها، کمتر نامي از منطقه آسياي مرکزي به ميان مي‌آيد و از جنبه‌اي کلي مي‌توان گفت عمق و گستره مناسبات جمهوري اسلامي ايران با اين کشور‌ها، هيچ گونه تناسبي با زمينه‌ها و پتانسيل‌هاي موجود نداشته است.
اما؛ رويه اي که دولت يازدهم در راستاي افزايش مراودات سياسي با کشورهاي منطقه و فرا منطقه اي و تعامل با آنها در پيش گرفته است، شکل گيري سياست خارجي آزموده و با ثبات را در ارتباط با همه کشورها و افزايش مراودات سياسي و به خصوص اقتصادي را نويد مي دهد. اين در حالي است که در سال هاي گذشته نيز شاهد مراودات خوب سياسي با اين کشورها بوده ايم که متأسفانه اين امر موردي و به خاطر حضور سفيران فعال بوده است، نه به خاطر تدوين سياست گذاري هاي کارکرده و با ثبات.
سفر شهريور 93 رئيس جمهور به تاجيکستان و قزاقستان نقطه شروع خوبي براي گشايش درهاي خاک خورده ارتباط با کشورهاي آسياي مرکزي بود. در ادامه همين امر وزير امور خارجه کشورمان امروز يکشنبه (23 فروردين) به قزاقستان سفر مي‌کند. اين ديدار به دعوت يرلان ادريس‌اف وزير امور خارجه قزاقستان در تاريخ 24-23 فروردين انجام خواهد گرفت. اين سفر در چارچوب رايزني‌هاي مستمر وزارتخانه‌هاي امور خارجه دو کشور و پيگيري توافقات به عمل آمده در جريان سفر شهريور ماه سال گذشته رئيس‌جمهور به قزاقستان انجام خواهد شد و آخرين تحولات منطقه‌اي و بين‌المللي مورد بحث و گفت‌وگو قرار خواهد گرفت.
توجه به رويدادهاي منطقه آسياي مرکزي؛ به خصوص بعد از 11 سپتامبر 2001 و حضور آمريکا در اين منطقه و ايجاد رقابت، با روسيه و چين بر سر منافع اقتصادي اين منطقه گوياي اهميت استراتژيک آسياي مرکزي براي قدرت هاي بزرگ است.
شايد نخستين بخش در شناسايي منافع و حضور با ثبات در هر منطقه اي شناخت درست و تشکيل گروه مطالعاتي در مورد مسائل آن منطقه باشد. ايران در سال هاي گذشته بيشترين اولويت شناختي خود را از آسياي مرکزي، بخش فرهنگي و زباني معرفي کرده است که اين امر با توجه به ديدي که قدرت هاي بزرگ در سال هاي گذشته به اين منطقه داشته اند، نيازمند بازشناسي است.
سفير ايران در آستانه گفت: توسعه صنعتي-عمراني قزاقستان فرصت هاي متعددي را پيش روي شرکت هاي ايراني قرار داده است؛ که اين امر نشان از تنوع بخشي و گزينش مسيرهاي مختلف ديپلماتيک در رابطه با کشورهاي آسياي مرکزي است.
کشورهاي آسياي مرکزي داراي تفاوت هاي زيادي هستند، هم از ديد سياسي مانند قرقيزستان که بيشترين دگرگوني سياسي را در سال هاي گذشته تجربه کرده است و هم از ديد اقتصادي که قزاقستان را به عنوان ثروتمند ترين کشور منطقه و تاجيکستان را به عنوان فقيرترين کشور در آسياي مرکزي معرفي مي کند.
بي ثباتي يکي از مهم ترين مشکلات کشورهاي اين منطقه از جهان را در بر مي گيرد، قاچاق مواد مخدر به خاطر نزديکي به افغانستان به اروپا و روسيه، حضور آمريکا در منطقه و ايجاد پايگاه هاي نظامي در منطقه بعد از حملات 11سپتامبر 2001 و حمله به افغانستان که اين امر موجب تبديل منطقه به ميدان جنگ ديپلماتيک بين اين کشور و چين و روسيه تبديل شد و همچنين وجود گروهاي افراطي اسلامي که هميشه تهديدي براي منطقه محسوب شده اند موارد بي ثباتي در منطقه را تشکيل مي دهد. آسياي مرکزي داراي معادن سرشار معدني به خصوص اورانيوم است و به دليل مشکلات اقتصادي بازار مصرف مناسبي براي کالاهاي خارجي است که اين امر وجود ثبات را در اين منطقه به اولويت اول کشورهاي مشارکت کننده در آسياي مرکزي تبديل کرده است.
حضور قدرت هاي بزرگ منطقه اي و آمريکا در اين منطقه بر اساس راهبردهاي مختلفي تعريف شده است. اولويت چين در اين منطقه، به دليل هم مرز بودن با کشورهاي آسياي مرکزي و بي ثباتي در مرزهاي شمال غربي اين کشور در درجه اول، اولويت امنيتي است. اما اين اولويت در راهبردهاي بعدي چين نيز که شامل مسائل اقتصادي و بازار مصرف بزرگ براي کالاهاي چيني است نيز تعميم پيدا مي کند که باعث شده است ثبات در منطقه به راهبرد اصلي چين در تعامل با اين منطقه تبديل شود. روسيه نيز به عنوان قدرت بزرگ ديگر در آسيا که مادر اين کشورها به شمار مي آيد براي حفظ نفوذ سنتي خود در منطقه، تلاش غرب براي تسلط بر منطقه و گسترش نفوذ در عرصه‌هاي سياسي و امنيتي به ويژه منابع انرژي را با دقت و حساسيت رصد مي‌کند و درجهت خنثي نمودن آن کوشش مي‌نمايد. دست‌يابي به اين اهداف گذشته از آن که رقابت‌ها را در منطقه شدت مي‌بخشد، باعث بروز تعارضات جدي بين بازيگران مربوطه شده است. انقلاب مخملي در گرجستان، اوکراين و قرقيزستان که با حمايت غرب انجام شد موجب شد تا روس‌ها بيش از گذشته نسبت به سياست‌هاي غرب در منطقه پيراموني خود با ديده ترديد بنگرند و از سوي ديگر حوادث ازبکستان و دخالت آمريکا تحت عنوان رعايت حقوق بشر و تلاش براي تغيير برخي از رژيم‌هاي منطقه، موجب نگراني از سياست‌هاي آمريکا شد.
آمريکا نيز که از اين منطقه به عنوان پايگاه نيروهاي عملياتي خود در جنگ افغانستان استفاده کرده است بعد از پايان اين جنگ نيز در صدد حضور فعال و حفظ نيروهاي خود در منطقه است.
اما؛ ايران نيز در منطقه و هم براي منطقه آسياي مرکزي داراي منافع استراتژيک است. يک کارشناس مسائل سياسي آسياي مرکزي در مورد اين منافع مي گويد: ايران کوتاه‌ترين، امن‌ترين و باصرفه‌ترين مسير دسترسي کشورهاي آسياي مرکزي به درياهاي آزاد، بازارهاي خاورميانه و جنوب آسيا به شمار مي‌رود که با افتتاح خط آهن ايران-ترکمنستان-قزاقستان پيش زمينه براي رشد تعاملات تجاري و اقتصادي بين قزاقستان و ديگر کشورهاي آسياي مرکزي با خاورنزديک و ميانه و خليج فارس بيشتر فراهم شد.
بر اساس اين تحليل به نظر مي‌رسد که يکي از محورهاي مهم رايزني‌هاي بين هيأت‌هاي ايراني و قزاقي در سفر ظريف به آستانه، بهره‌برداري مناسب از مزيت‌هاي ترانزيتي جمهوري اسلامي باشد که که متاسفانه هنوز از ظرفيت‌هاي موجود در اين حوزه استفاده لازم صورت نگرفته است.
به گفته کارشناسان، قزاقستان که عضو سازمان همکاري شانگهاي است به طور قطع همکاري با اين کشور و حضور مؤثر در سازماهاي منطقه اي مانند: اکو، مي تواند مهمترين دليل تبديل ايران از يک عضو ناظر در سازمان همکاري شانگهاي به عنوان يک عضو دايم باشد.


علي دادخواه













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن