واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: صدای پای زاینده رود در مزارع شرق اصفهان
سومین مرحله رهاسازی آب از سد زاینده رود برای اراضی کشاورزی شرق اصفهان در سال زراعی جاری آغاز شد و 21 فروردین آب به این مزارع خواهد رسید.
کد خبر: ۴۸۸۸۶۲
تاریخ انتشار: ۱۷ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۹:۲۱ - 06 April 2015
سومین مرحله رهاسازی آب از سد زاینده رود برای اراضی کشاورزی شرق اصفهان در سال زراعی جاری آغاز شد و 21 فروردین آب به این مزارع خواهد رسید.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، فرماندار اصفهان در جلسه کمیته پنج نفره آب و کشاورزی این شهرستان با اشاره به برنامه شورای هماهنگی آب درخصوص کشت پاییزه 94-93 کشاورزان شرق اصفهان گفت: با هماهنگی نظام صنفی کشاورزان تاکنون دو مرحله رهاسازی آب زاینده رود در آبان و اسفند سال گذشته انجام شده است .
فضل الله کفیل افزود: سومین و آخرین مرحله رهاسازی آب زاینده رود به منظور تامین نیاز اراضی کشاورزی از ساعت 12 یکشنبه شب آغاز شده و تا اوایل خرداد ادامه خواهد یافت.
وی با تاکید بر نظارت مستمر بر توزیع عادلانه آب و جلوگیری از برداشت های غیرمجاز افزود: کشاورزان همچون مراحل قبل با همراهی و همکاری با مسوولان آب منطقه ای تلاش کنند آب رهاشده عادلانه و براساس حقابه ها و برنامه تدوین شده توسط میراب و نظام صنفی کشاورزان توزیع و از برداشت ها و دخالت های غیرمجاز بعضی افراد جلوگیری شود.
وی تاکید کرد: در شرایط حساس کنونی که در خشکسالی قرار داریم، کشاورزان بایستی با استفاده از روشهای صحیح آبیاری و اصلاح انهار بیشترین بهره وری را از آب رها شده داشته باشند.
فرماندار اصفهان نوسانات آب رها شده را یکی از مشکلات مطرح شده از سوی کشاورزان در دو مرحله گذشته عنوان کرد و از مسوولان آب منطقه ای خواست با برنامه ریزی مناسب و نظارت مستمر بر توزیع آب پیش بینی شده، تلاش کنند که کشاورزان بصورت متعادل و با کمترین مشکل به آبیاری مزارع خود بپردازند.
مهرماه سال 93 در جلسه شورای برنامه ریزی حوضه آبریز زاینده رود با حضور وزیر نیرو مقرر شد که آب زاینده رود از پانزدهم آبان 93 تا بیستم خرداد 1394 در اصفهان جاری شود.
در این نشست با تصویب اعضا مقرر شد در سال آبی 94 ـ 93 از سد زاینده رود 410 میلیون مترمکعب برای آب شرب و صنعت اصفهان، 63 میلیون مترمکعب برای آب شرب و صنعت یزد، 85 میلیون مترمکعب برای کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری، 228 میلیون مترمکعب برای باغها، کانال ها، محیط زیست، نهرهای سنتی اصفهان و 400 میلیون مترمکعب برای کشت پاییزه شرق اصفهان و حیات رودخانه اختصاص یابد.
پس از حدود 18 ماه دریچه سد زاینده رود از 15 آبان تا نیمه آذر سال گذشته بازتر شد و آب در بخش شرقی رودخانه زاینده رود نیز برای آغاز کشت پاییزه جریان یافت و از نیمه آذر تا سوم اسفند دوباره خروجی سد کاهش یافت.
روز سوم اسفند گذشته برای دومین بار در سال 93، دریچه های سد زاینده رود برای رهاسازی 65 متر مکعب آب در ثانیه جهت مصارف کشاورزی بازتر شد و این روند تا بیستم اسفند ادامه داشت و در نوروز امسال نیز با وجود کاهش خروجی سد زاینده رود، جریان آب در رودخانه در محدوده شهر اصفهان ادامه یافت.
دریچه های سد زاینده رود از نیمه شب یکشنبه با هدف تامین آب مورد نیاز زمین های کشاورزی شرق اصفهان بار دیگر بازتر شد.
مدیر عامل کانون خبرگان کشاورزی استان اصفهان جاری شدن دوباره زاینده رود در نیمه شرقی این رودخانه را براساس تصمیم گرفته شده در جلسه یکشنبه شب کمیته پنج نفره عنوان کرد و گفت: بر پایه تصمیم این کمیته، دبی زاینده رود به گونه ای تنظیم شده است تا 30 متر مکعب آب در ثانیه در محل سد آبشار در شرق شهر اصفهان به سمت زمین های کشاورزی جاری شود.
نماینده کشاورزان و حقآبه داران بخش جلگه اصفهان نیز پیش از این گفته بود: آب مورد نیاز کشت غله شرق در سال گذشته 400 میلیون مترمکعب در سال تعیین شد که در آبان ماه حدود 130 میلیون متر مکعب و در اسفند نیز حدود 60 میلیون متر مکعب آب رهاسازی شد.
فتح الله دهقانی با بیان اینکه حدود 210 میلیون مترمکعب آب در سال جاری برای کشت شرق رهاسازی می شود، تاکید کرد: نیاز آبی مزارع حدود 250 میلیون مترمکعب است.
جریان آب در زاینده رود این مهمترین رودخانه فلات مرکزی ایران برای تامین آب شرب اصفهان و یزد و آب مورد نیاز صنایع و همچنین کشاورزی چهارمحال و بختیاری به میزان مشخصی در سالهای گذشته همواره تا حدود 40 کیلومتری غرب شهر اصفهان وجود داشته و این رودخانه هرگز به طور کامل خشک نبوده است.
با این حال در سالهای اخیر این رودخانه بارها در محدده شهر اصفهان و شرق آن خشک شده و کشاورزان شرق اصفهان نتوانسته اند آب مورد نیاز خود را دریافت کنند.
با آنکه در مصوبات سال گذشته برای توزیع آب زاینده رود بخشی آب برای حیات این رودخانه در نظر گرفته شده اما برداشت آب توسط کشاورزان سبب شده که این نیاز تامین نشود و تالاب گاوخونی در منتهی الیه شرقی زاینده رود سهمی از آب رها شده نبرد.
باتلاق یا همان تالاب گاوخونی یکی از باتلاق های مشهور در جلگه مرتفع مرکزی ایران و از ارزشمندترین اکوسیستم های تالابی کشور است که سال 1975 میلادی در لیست تالاب های بین المللی کنواکسیون رامسر (قدیمی ترین معاهده حفاظت از تالاب ها در جهان است) به ثبت رسیده است.
گاوخونی پیش از خشک شدن به دلیل اهمیت بالای بین المللی و به سبب وجود گونه های زیستی نادر و آسیب پذیر و نیز مهاجرت سالانه بیش از 20 هزار پرنده به آن، پنجاه و سومین تالاب از دوهزار و 205 تالاب عضو شده در کنوانسیون رامسر به شمار می رفت.
این تالاب با وسعت 472 کیلومتر مربع، تنها از رودخانه دائمی زاینده رود و رودخانه فصلی ایزدخواست که اکنون خشک است آب می گیرد و قطع شدن آب در بستر زاینده رود لطمات جبران ناپذیری به این تالاب و محیط پیرامونی آن وارد می کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 200]