واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: نقش کلیدی این مرد روس در تفاهم لوزان
سی ان ان روسیه را بازیگر کلیدی توافق لوزان توصیف کرد.
به گزارش نامه نیوز، سرگئی لاوروف وزیر امورخارجه روسیه در گفتگوهای هسته ای ایران در شهر لوزان سوئیس نقش کلیدی ایفا می کرد. بی تردید، روسیه نقش ویژه ای در این مذاکرات در سالهای طولانی گذشته ایفا کرده است. روسیه یکی از اعضای گروه پنج بعلاوه یک است که علاوه بر روسیه دربرگیرنده فرانسه و آمریکا و انگلیس و چین و آلمان است.
روسیه در به نتیجه رساندن نسبتا موفق این مذاکرات درقالب توافق موقت، نقش اساسی ایفا کرده است. در میان کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد، روسیه کشوری منحصر به فرد است زیرا مسکو با ایران نه تنها روابط بسیار نزدیک اقتصادی قرار دارد بلکه درعین حال، روابط هسته ای نیز با ایران دارد. روسیه کار ساخت تنها رئاکتور هسته ای ایران را در بوشهر تکمیل و برای ساخت دست کم هشت رئاکتور دیگر در ایران در سالهای آتی قرارداد امضاء کرده است. بنابراین، می بینیم که ایران و روسیه روابط بسیار نزدیکی دارند. روسیه سوخت هسته ای و تسهیلات فراوری ایران را نیز تامین می کند تا سوخت رئاکتور بوشهر و رئاکتورهای آتی ایران نیز تامین شود.
از منظر ایران، مذاکرات هسته ای به نوعی موفقیت آمیز بوده است. البته در توافق موقت، مواردی وجود دارد که کاملا روشن است. موضوع بازگشت فوری تحریمها ازجمله این موضوعات است. روسیه مواضع جدی در این خصوص دارد. آمریکا خواهان آن است که اگر ایران به مفاد توافق هسته ای نهایی پایبند نباشد، تحریمهای سازمان ملل متحد بار دیگر سر جای خودش بازگردانده شود و این کار به صورت اتوماتیک انجام شود. اما روسیه با این کار مخالف است و می گوید باید قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد تصویب شود تا امکان اعمال مجدد تحریمها علیه ایران ، پس از برداشته شدن این تحریمها، فراهم شود. اظهارنظرهای طرفهای مختلف مطرح در این مذاکرات نشان نمی دهد که نتیجه بحثها دراین خصوص چه بوده است. شاید این موضوع به مذاکرات مفصل آتی موکول شده است که تاپایان ماه ژوئن پایان خواهد یافت. باید منتظر ماند و دید که نتیجه امر در این زمینه چه خواهد بود. به هرحال، در مجموع، روسها از نتیجه حاصل شده بسیار خوشحال هستند.
باید توجه داشت که اقدام روسیه در ساخت رئاکتور در ایران تاکنون مشمول هیچ تحریمی نبوده و ایران اجازه داشته است این کار را انجام بدهد. این مسیر به دستیابی به سلاح هسته ای منجر نمی شود زیرا روسیه ، رئاکتور را می سازد و سوخت آن را تامین می کند و میله های سوختی مصرف شده را به روسیه بازمی گرداند تا بازفراوری شوند. بنابراین، این فرایند به نوعی بسته و در کنترل روسیه است و امکان ساخت بمب اتمی را از این طریق از بین می برد. بسیار تعجب آور خواهد بود اگر درباره تعداد رئاکتورهای ایران که روسیه بسازد، محدودیتی اعمال شود.بی تردید، روسیه نیز به شدت به هرگونه تحریمی دراین خصوص واکنش نشان خواهد داد. به هرحال، براساس توافق لوزان ایران بخش زیادی از اورانیوم غنی شده خودش را تحویل می دهد و تغییراتی در مراکز هسته ای اش بوجود می آورد تا ازاین مراکز به صورت راهی برای دستیابی به سلاح هسته ای استفاده نشود.
منبع: تیک
۱۵ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]