واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
![](http://media.jamnews.ir/medium1/1394/01/13/IMG20284118.jpg)
موسویان در گفتگو با بی بی سی؛
مشکلات داخلی آمریکا دلیل طولانی شدن مذاکرات لوزان
«من مطمئنم که آنان پیشرفت های اساسی داشته اند و انتظار دارم که آنان (در لوزان) تا اواخر امروز پنجشنبه و شاید تا پاسی از شب گذشته، بیانیه مشترک صادر کنند.»
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، حسین موسویان، یکی از مذاکره کنندگان هسته ای پیشین ایران، در گفتگو با شبکه بی بی سی گفت: مشکلات داخلی آمریکا و فشارهای پشت صحنه ی اسرائیل و عربستان سعودی باعث طول کشیدن مذاکرات هستهای ایران در لوزان شده است.
لیس دوسِت خبرنگار این شبکه در لوزان به گفتگوی زنده از طریق ارتباط ماهواره ای با حسین موسویان، در دانشگاه پرینستون آمریکا درباره پیشرفتهای به دست آمده در گفتگوهای هسته ای نشست.
موسویان در پاسخ به این سوال که شما که به گزارش ها در رابطه با مذاکرات هسته ای به زبان های انگلیسی و فارسی گوش می دهید، چه احساسی در رابطه با این گفتگوها دارید. آیا به نظر شما حقیقتاً آنان پیشرفت هایی به دست آورده اند؟ پاسخ داد: من مطمئنم که آنان پیشرفت های اساسی داشته اند و انتظار دارم که آنان (در لوزان) تا اواخر امروز پنجشنبه و شاید تا پاسی از شب گذشته، بیانیه مشترک صادر کنند.
دوسِت پرسید: من شخصاً طی دقایق گذشته وزرای خارجه فرانسه، آلمان و ایران را دیده ام که اظهار نظر کرده و تماماً محتاط و غیرمطمئن به نظر می آمدند. از اینرو، شما این همه اطمینان به صدور بیانیه مشترک را از کجا به دست آورده اید؟ موسویان گفت: اولین دلیل من این است که دیگر هیچ اختلافی در رابطه با پیمان عدم گسترش سلاح های هسته ای - موسوم به ان پی تی - باقی نمانده است. آنان در رابطه با تمام تدابیر و تعهداتی که ایران باید بر اساس این معاهده اتخاذ کند، به توافق رسیده اند.
به گزارش (irib)، مذاکره کننده سابق ایراندر ادامه گفت: آنان از همان ابتدا گفته بودند که معیار اصلی برای توافق نهایی همان پیمان ان پی تی خواهد بود. با وجود این، علت این که مذاکرات تا این حد پیچیده شده و آنان نتوانسته اند در خلال هشت روز گذشته این توافق به نتیجه مطلوب برسانند، این بوده است که قدرت های جهانی از ایران خواسته اند اقداماتی ورای پیمان ان پی تی اتخاذ کند.
به گفته وی، دومین علت طول کشیدن این گفتگوها این بوده است که اعضای گروه پنج بعلاوه یک با هم متحد نیستند و دیدگاه های مختلف و مواضع گوناگون دارند. مثلاً موضع فرانسه با آمریکا فرق دارد و موضع آمریکا با روسیه متفاوت است. از اینرو، ایران باید با شش کشور مختلف که دیدگاه های گوناگون دارند، مذاکره کند.
موسویان افزود: سومین علت به سرانجام نرسیدن مذاکرات تاکنون این است که برخی از کشورها، مانند آمریکا، مشکلات داخلی دارند. در نهایت، ما نمی توانیم از فشارهای پشت صحنه توسط کشورهایی مانند اسرائیل و عربستان سعودی چشم پوشی کنیم.
دوسِت گفت: ما چنین می فهمیم که ایران باعث طول کشیدن مذاکرات شده است، زیرا تا جایی که ما اطلاع داریم، کشورهای مذاکره کننده از ایران خواسته اند که لغو مرحله ای تحریم ها را بپذیرد و تصمیم های سخت سیاسی را بگیرد، اما ایران این مسئله را نپذیرفته و خواهان لغو یکباره ی تمام تحریم ها شده است. لذا ایران باید این انتخاب را بکند که به خواسته طرف های مقابل تن در دهد.
موسویان پاسخ داد: چنین چیزی صحیح نیست، زیرا آنچه ایرانیان می گویند این است که بسته پیشنهادی باید گام به گام باشد که در این مورد هیچ اختلاف نظری نیست. همچنین درباره جدول زمانبندی هیچ اختلافی نیست. با این حال، ایران تأکید دارد که اگر قرار است همه چیز گام به گام باشد، اقدامات دو طرف باید متقابل و به اندازه یکدیگر باشد. مشکل در رابطه با تناسب اقدامات خواسته شده از دو طرف است. مسئله صرفاً لغو فوریِ تحریم ها نیست، بلکه اقدامات مشابه و متناسب از سوی هر دو طرف است.
موسویان تأکید کرد: مثلاً اگر آمریکا و سایر قدرت های جهانی می خواهند مدت توافق نامه را به ده سال کش دهند و تحریم ها را در طول ده سال به صورت تدریجی لغو کنند، آنگاه آنان باید انتظار داشته باشند که ایران نیز بخش تعهدات خود در این توافقنامه را به تدریج در مدت ده سال به اجرا گذارد. مشکل در رابطه با عدم تناسب است. از همین رو است که ایرانیان می گویند ما آماده ایم تمام تعهدات خود را فورا اعمال کنیم، اما به شرط آن که شما نیز به همان تناسب، تمام تحریم ها را فوراً لغو کنید. اگر شما چنین نکنید ما نیز ملزم خواهیم بود که (اجرای) تعهدات خود را طول بدهیم. 511
۱۳/۰۱/۱۳۹۴ - ۲۰:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]