واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: نشست وزیران در لوزان یکساعته پایان یافت
نشست وزیران خارجه ایران و کشورهای ۱+۵ که ساعت ۷/۳۰ دقیقه امروز سه شنبه بوقت محلی سوئیس در هتل بوری واژ آغاز شد، بعد از یک ساعت پایان یافت. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، نشست وزیران خارجه ایران و کشورهای 1+5 که ساعت 7/30 دقیقه امروز سه شنبه بوقت محلی سوئیس در هتل بوری واژ آغاز شد، بعد از یک ساعت پایان یافت.
در ساعت نه و ده دقیقه صبح، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران با کری و دیگر وزرای خارجه در نشستی عمومی شرکت کرد. اما این نشست فقط یک ساعت طول کشید و بعد از آن مذاکرات به کارشناسان و مقامات هیئت ها سپرده شد. در این نشست وزرای خارجه ایران،آلمان، انگلیس، فرانسه، آمریکا، سرگئی ربایکوف معاون وزیر خارجه به نمایندگی از وزیر خارجه روسیه و فدریکا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا حضور داشتند.
کری و ظریف روز دوشنبه فقط یک بار با هم دیدار کردند و آن هم در نشست عمومی بود و از روز شنبه تاکنون آنها هیچ مذاکره دو جانبه ای برگزار نکرده اند.
یک دیپلمات در لوزان مذاکرات را بسیار دشوار توصیف می کند و می گوید هنوز اختلاف نظرهای مهمی وجود دارد. افراد در اینجا در یک بازی سخت قرار دارند.
گفته می شود که موضوعی اساسی مانع دستیابی به توافق شده است، توافقی که می تواند مخاطره آمیزترین بحران خاورمیانه را حل و فصل کند.
ایران می خواهد همه تحریم ها در لحظه امضا توافقنامه نهایی برداشته شود، در حالی که آمریکا ترجیح می دهد کاهش فشارها به تدریج انجام شود.
ایران آماده است که برنامه غنی سازی اورانیوم خود و تحقیقات مربوط به پیشرفت و توسعه سانتریفیوژها را به مدت ده سال محدود کند. در حالی که آمریکا و متحدانش می خواهند دوره اعمال محدودیت ها بر ایران بیشتر باشد.
آمریکا به نوبه اش می خواهد اگر ایران توافقنامه را نقض کرد، تحریم های سازمان ملل به صورت اتوماتیک بازگردد. روسیه و چین می خواهند این تصمیم به شورای امنیت سازمان ملل برود تا آنها بتوانند آن را وتو کنند. تاکنون این اختلافات اثبات کننده وجود برخی لجبازی ها است.
عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران اظهار داشت:هیچ کس نمی تواند بگوید که در این دور از مذاکرات پیشرفتی به دست آمده است.
دیپلمات ها نمی توانند بگویند که آیا فقدان پیشرفت در روز دوشنبه منعکس کننده افزایش فشارها بر طرف مقابل برای دادن امتیازات بیشتر است یا این که یک بن بست واقعی رخ داده است.
ضمن این که خروج سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه، عملا دستیابی به توافق را منوط به بازگشت وی به سوئیس کرده است.
با وجود این تیم های مذاکره کننده تا ساعات آخر ضرب الاجل در روز سه شنبه به گفتگوهای خود ادامه می دهند. هر چند اریک شولتز، یکی از سخنگویان کاخ سفید با تاکید بر فرارسیدن لحظه حساس در مذاکرات، افزود باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا به تاریخ ضرب الاجل مقید خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا درباره زمان پایان ضرب الاجل 31 مارس برای دستیابی به توافق سیاسی در مذاکرات هسته ای ایران در لوزان سوئیس و احتمال تمدید مذاکرات گفت فعلا تمرکز مذاکره کنندگان بر این است که در مهلت باقیمانده توافق حاصل شود.
ماری هارف روز دوشنبه در کنفرانس خبری تلفنی از سوئیس به پرسش های خبرنگاران درباره مذاکرات هسته ای ایران پاسخ داد.
در این نشست خبرنگاری پرسید آیا هیچ صحبتی درباره احتمال تمدید مذاکرات هسته ای ایران تا پس از نیمه شب سه شنبه، البته به وقت سوئیس، به میان آمده است؟ ماری هارف در پاسخ گفت :«آیا همه می دانید که ساعت سوئیس نیز این هفته عملا عقب کشیده شد؟ بنابراین ما حالا جلو افتاده ایم و دو ساعت را از دست داده ایم. می خواستم همه اینجا در سوئیس در جریان این نکته باشند. ما باید این را در آمریکا و در اینجا انجام می دادیم. اما ما گفته ایم که 31 مارس پایان ضرب الاجل است. در این مهلت باید کاری صورت بگیرد و پس از سی و یکم مارس تصمیم گیری ها آسانتر نخواهد شد. این چیزی است که ما اکنون روی آن متمرکز هستیم. اگر ما نتوانیم تا نیمه شب سه شنبه به تفاهمی برسیم، باید به راه پیش رو و اینکه کجا هستیم نگاه کنیم».
روزنامه انگلیسی دیلی تلگراف در تحلیلی نوشت: شانس دستیابی به توافق هسته ای پنجاه-پنجاه است.
دیوید بلر در تحلیلی برای این روزنامه انگلیسی نوشت: دور نهایی مذاکرات طراحی شده برای حل رویارویی با ایران بر سر برنامه هسته ای این کشور روز دوشنبه بعد از آنکه دیپلمات ها هشدار دادند اختلافات مهمی وجود دارد و همچنین به دلیل ترک نشست توسط وزیر خارجه روسیه به بن بست رسید.
بعد از بیش از یک دهه دیپلماسی، ضرب الاجل برای توافق هسته ای امروز سه شنبه به پایان می رسد. هنوز به نظر نمی رسد که مذاکرات در شهر لوزان سوئیس به رهبری جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا و شش وزیر خارجه دیگر نتواند به جلو برود.
در شب دوشنبه، یک مقام وزارت خارجه آمریکا شانس موفقیت در مذاکرات را پنجاه- پنجاه توصیف کرد و در ادامه افزود، اگر مذاکرات شکست بخورد آمریکا دید سختگیرانه ای در گزینه های خود اتخاذ خواهد کرد.
سه شنبه ۱۱ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]