واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تهدید منافع هند در خاورمیانه/ ضرورت اقدام عملی علیه داعش دهلی نو - ایرنا - برخی از کارشناسان هندی با اشاره به گسترش نفوذ گروه تروریستی داعش در خاورمیانه و بویژه عراق و به خطرافتادن منافع این کشور، خواستار اقدام عملی برای مبارزه با این گروه تروریستی شدند.
به گزارش ایرنا ؛ سیاست تعامل هند با کشورهای خاورمیانه و خلیج فارس در چند سال گذشته بر نگاه اقتصادی صرف متکی بوده و این کشور با بستن چشم خود بر روی دیگر مسائل ، انتقادهای زیادی را متوجه خود کرده است.
به گفته کارشناسان، درصورتی که هند درصدد ایفای نقش خود به عنوان یکی از بازیگران منطقه ای است باید در رفع چالش ها و مشکلات منطقه ای و جهانی نقش فعالتری ایفا کند.
هند باید بداند چه بخواهد و یا نخواهد تحت تاثیر تحولات جهانی و منطقه ای قرار می گیرد، همانطوری که از سال 1990 تا 2015 مجبور شد اتباعش را از کویت، لبنان، لیبی ، عراق و امسال نیز از کشور یمن خارج کند.
هرچند مقامات هندی همرمان با رشد فعالیت های افراط گرایی ،به درستی اعلام کرده اند که گروه تروریستی داعش جایگاهی در بین مردم این کشور ندارد ولی این کشور همواره به طور غیرمسقتیم تحت تاثیر این حوادث قرار گرفته است.
"مهتاب عالم رضوی" یکی از پژوهشگران هندی می گوید: هند درخصوص گسترش نفوذ داعش در سوریه و عراق به شدت نگران است و آمادگی دارد در این خصوص با جامعه بین المللی همکاری کند.
وی معتقد است: ثبات و آرامش کشورهای خاورمیانه بویژه عراق نقش مهمی در تامین انرژی این کشور ایفا می کند.
این پژوهشگر می گوید: روابط اقتصادی مستحکم بین هند و عراق در پنج سال گذشته افزایش یافته است به طوری که میزان همکاری های دو کشور در حوزه انرژی با افزایش چشمگیری همراه بوده است.
به عقیده این پژوهشگر، بی ثباتی درعراق ناشی از حضور تروریست ها در این کشور، بر همکاری دو کشور سایه افکنده است.
وی اظهار کرد: سالهای 2003 تا 2013 دوره رشد مبادلات تجاری دو کشور هند و عراق بود که این روابط به دنبال فعالیت گروه تروریستی داعش کاهش یافت.
یکی از کارشناسان هندی می گوید: عملیات تخلیه اتباع هند از عراق در سال 2014 نشان داد که این کشور هوشمندانه در مسیر درست دیپلماسی گام بر می دارد.
** اهمیت عراق باثبات برای هند
ظهور عراق بعنوان مرکز آرام انرژی نه تنها از نظر امنیت انرژی هند مفید است بلکه موجب گسترش ارتباط هند با منطقه خلیج فارس نیز می شود.
روزنامه "پایونیر" هند نیز چندی پیش در این زمینه نوشت: وضعیت امنیتی در آسیای غربی با ظهور داعش وخیم تر شده است و گروه های جنگ طلب اقدام به گسترش نفوذشان در این منطقه کردند و هم اکنون این منطقه به پایگاه تروریست ها تبدیل شده است.
این روزنامه در ادامه نوشت: داعش بعنوان یک گروه تروریستی مرزهای کنونی جغرافیای منطقه را به چالش کشده است و تضمینی برای پایان این درگیری ها به این زودی متصور نیست.
هرچند عراق از نظر جمعیت و مساحت کشور بزرگی نیست اما غنای تمدنی ، جاذبه های فرهنگی و نفت بر اهمیت این کشور افزوده است.
به نوشته این روزنامه ، اقتصاد عراق مبتنی بر نفت می باشد و نفت 90 درصد از مجموع درآمد دولت را تأمین و 80 درصد از مجموع ارز خارجی در کشور از همین محل تامین می شود.
بسیاری از کارشناسان هندی به دولت این کشور توصیه می کنند این کشور باید نقش فعالتری در مقابله با داعش ایفا کند چرا که در سایه صلح و ثبات منطقه ای امکان گسترش روابط و تامین منافع امکان پذیر است.
در سالهای اخیر تعدادی از کشورهای منطقه خاورمیانه و به ویژه خلیج فارس از دید صرفا اقتصادی هند به این منطقه انتقاد کردند و خواستار به عهده گرفتن نقش فعال تری از سوی این کشور شدند.
باید دید آیا هند آمادگی لازم برای به عهده گرفتن نقش فعال تری در منطقه خاورمیانه و بویژه عراق برای مقابله با داعش را دارد یا اینکه همچنان این کشور همان نگاه سنتی مبتنی بر منافع اقتصادی صرف را در این منطقه دنبال می کند.
*آساق*2*1600**1392
11/01/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]