واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: فرانسه؛ پلیس بد مذاکرات هستهای
نفوذ فرانسه در عرصة معادلات خاورمیانه رو به کاهش است به صورتی که سیاست های این کشور در منطقه تحت تاثیر قدرتهای جهانی و منطقه ای متبلور شده است و سیاستهای این کشور به جای ارائة چهرة مثبت و تعمیق نفوذ آنان در عرصة جهانی؛ پلیس بد یا بازیگر بد را در ذهن تحلیلگران بین المللی متبلور می سازد.
حسن حسنی- یکی از اصطلاحات رایج در ادبیات سیاسی جهان پلیس بد یا بازیگر بد میباشد، این اصطلاح در ماههای اخیر ناظر بر عملکرد فرانسه در گفتگوهای هسته ای ایران و کشورهای 3+3 و نقش منفی این کشور در دستیابی به موفقیت در مذاکرات می باشد. در این باره دو فرضیه را می توان مطرح کرد؛ اول این که فرانسه این نقش را به نیابت از بازیگران مخالف توافق از جمله عربستان و اسرائیل بر عهده دارد، فرضیة دوم بر یک دیدگاه تاریخی مبنی بر بازیابی قدرت سنتی فرانسه در عرصة جهانی استوار است.
کشور فرانسه در طول قرون اخیر تا پایان جنگ جهانی دوم همواره جزء قدرتهای بزرگ جهانی به شمار می رفته است، به گونه ای که بخش اعظمی از قارة آفریقا و بخشهایی از آمریکا و آسیا را طی قرون متمادی تحت سلطة استعماری خود داشته است. اما جنگهای جهانی به ویژه جنگ دوم جهانی، ره-آوردی جزء نابودی زیرساختهای نظامی، اقتصادی-سیاسی برای فرانسه و قدرتهای اروپای غربی به همراه نداشت.
همین امر سبب کاهش قدرت و نفوذ این کشور در مناطق مختلف جهان گردید، لذا از آن تاریخ به بعد یکی از اصول سیاست خارجی فرانسه بازیابی قدرت سنتی این کشور در نظام بین الملل می باشد. از جمله اقدامات آنان برای بازیابی قدرتشان در نظام بین الملل ارائة مفهوم جهان سوم یا نیروی سوم توسط نظریه پردازان این کشور بود تا فارق از فضای تقسیم قدرت دو قطبی آن زمان خود را به عنوان یک نیروی سوم وارد معادلات قدرت کنند اما این عمل کارساز نشد و فرانسه به عنوان قدرت درجه دوم در نظام بین الملل تقلیل یافت. در حال حاضر فرانسه در اروپا نیز بعد از آلمان قدرت اقتصادی قارة سبز و انگلستان قدرت سیاسی اروپا در رتبة پایین تر سلسله مراتب قدرت قرار دارد و تنها برگ برندة این کشور حق وتوی فرانسه در شورای امنیت سازمان ملل متحد است.
بنابراین در موضوع پروندة هسته ای ایران نیز می توان این گونه نتیجه گرفت که فرانسه برای بازیابی قدرت سنتی، نقش فعالتری فرای اعضای 3+3 برای خود قائل است، به گونه ای که از خود یک چهرة مستقل سیاسی در عرصة جهانی نشان دهد و همچنین بتواند با همراهی بازیگران منطقه ای مخالف سیاستهای جمهوری اسلامی ایران، به بسط نفوذ خود در خاورمیانه بپردازد. اما در حقیقت نفوذ فرانسه در عرصة معادلات خاورمیانه رو به کاهش است به صورتی که سیاست های این کشور در منطقه تحت تاثیر قدرتهای جهانی و منطقه ای متبلور شده است و سیاستهای این کشور به جای ارائة چهرة مثبت و تعمیق نفوذ آنان در عرصة جهانی؛ پلیس بد یا بازیگر بد را در ذهن تحلیلگران بین المللی متبلور می سازد.
پژوهشگر حوزة روابط بین الملل
۱۰ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]