واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: نمد مالی یکی از دیرینه ترین هنرهای صنایع دستی استان خبرگزاری پانا:نمد مالی یکی از دیرینه ترین هنرهای صنایع دستی در استان چهارمحال و بختیاری به شمار میرود.
۱۳۹۴ يکشنبه ۹ فروردين ساعت 20:52
به گزارش خبرگزاری پانا،کارشناس روابط عمومی این اداره کل از نمد مالی به عنوان یکی از دیرینه ترین هنرهای صنایع دستی استان خبر داد و اظهار داشت: نمدمالی از قرن های متمادی و چه بسا از بدو شكل گیری زندگی اجتماعی انسانها وجود دارد. انسانها از زمانی كه حیوانات وحشی را اهلی وبرای پرورش آنها را به مناطق مختلف از جمله ارتفاعات، دشت و ... می بردند نیاز به زیرانداز و تن پوشی گرم داشتند كه با توجه به وفور مواداولیه و پی بردن به خاصیت پشم این هنر صناعی شكل گرفت تا جائی كه اغلب نیازهای خود را مصنوعات نمدی تشكیل می داد.با توجه به سطور بالا استان چهارمحال و بختیاری با ارتفاع 2060 متر از سطح دریا و همچنین بافت اجتماعی و جغرافیایی، استان در بخش دامداری و دامپروری و ... از قطب های تولید نمد محسوب می گردد.
مسلم سداللهی با بیان اینکه امروزه صنعت به كمك نمدمالی آمده و ابزاری مانند ماشین برقی حلاجی به جای كمان دستی و ضربه زدن برقی كه 20% كار نمد را انجام می دهد.متأسفانه به علت زحمات طاقت فرسا و همچنین داشتن فیزیك بدنی خشن و سخت جهت انجام نمدمالی از یك طرف و عدم درآمد مكفی از طرف دیگر ( كه ناشی از عدم بازار مصرف است) امكان حضور جوانان در این رشته نیست كه امید است با برنامه ریزی و مدیریت از انقراض و فراموشی این رشته از هنرهای صناعی گام مؤثر برداشته شود افزود: روش كار نمدمالی به شرح زیر است: پس از آنكه عشایر گوسفندان خود را از قشلاق به ییلاق می آورند (در خردادماه) پشم گوسفندان را در آب های جاری شستشو می كنند (به اصطلاح محلی گرده شور) سپس طی مراسم خاصی پشم گوسفندان را به وسیله قیچی مخصوصی به نام چره می چینند و پشم هر گوسفند را جداگانه بسته بندی می نمایند. وقتی پشم چیده شد و از نظر رنگ بندی و كیفیت جداسازی شد، صنعتگران نمدمال كه اكثراً بصورت سنتی در مجاورت عشایر قرار دارند پشم موردنیاز را خریداری نموده و به محل كار خود انتقال می دهند.در مرحله اول پشم را حلاجی می نمایند. در گذشته به وسیله كمانهای دستی این كار صورت می گرفت لیكن در یكی دو دهه اخیر توسط دستگاه حلاجی این كار صورت می گیرد. سپس براساس نوع نمدی كه می خواهند مالش دهند قالب آن را پهن می كنند (قالب معمولاً یك تكه حصیر است) و بوسیله ابزار ساده ای به نام پنجی الیاف پشم حلاجی شده را تا ارتفاع 60 سانتی متر بر روی قالب بصورت یكنواخت می ریزند به اصطلاح محلی پشم را بر روی قالب بصورت پف یا پفكی در آورده كه بعد از این عمل با همان وسیله (پنجی یا پنجك) بر روی پشم پف شده فشار می دهند تا كمی از حجم آن كاسته شود.مرحله دوم: بر روی پشم های ریخته شده در قالب آب داغ بصورت یكنواخت می ریزند كه این عمل پشم را سنگین كرده و در همان مرحله الیاف پشم به یكدیگر زنجیر می شوند.مرحله سوم: قالب را به صورت لوله می پیچند و دور آن را با طناب می بندند و حدود 20 دقیقه تحت فشار چند كارگر با ضربات دست پا به آن ضربه می زنند تا الیاف پشم بصورت بهم فشرده و نسج گونه گردد كه به این مرحله خامه می گویند.مرحله چهارم : در این مرحله قالب را باز كرده و لبه های نمد را روی خود برگردان می كنند و مقدار كمی پشم حلاجی شده در آن اضافه می كنند و بر روی سطح كار مخلوطی از آب و صابون پخته شده (صابون معروف به پی P) می ریزند و مجدداً قالب را بسته و مالش می دهند.مرحله پنجم :قالب را باز كرده و نوبت گذاردن نقش و طرح بر روی نمد می باشد كه به دو طریق انجام می شود.
الف) قبل از ریختن پشم بر روی قالب نقش ترسیم و طراحی می شود و بعد روی پشم ریخته شده به هم می چسبند.
ب) در نمد قالب كرده نقش از قبل ساخته و تهیه می نمایند و بر روی آن می گذارندو بوسیله محلول آب گرم و صابون با فشار و مالش دادن تا طرح و نقش بر روی نمد بچسبد و بعد نمد را لوله كرده و مالش می دهند.
مرحله ششم: در این مرحله مجدداً نمد را بصورت لوله كرده و به مدت 5/1 الی 2 ساعت موردمالش و ورز دادن قرار می دهند ودرحین انجام مالش نسبت به صاف نمودن و قرینه كردن طرح و نقش اقدام می نمایند.مرحله هفتم: پس از انجام كار مالش ابتدا نسبت به صاف نمودن ابعاد نمد و رفع كجی ها و برطرف نمودن اختلاف سطح احتمالی و پرز سوزی و اصلاح نمد است.مرحله هشتم: نمد آماده شده را با آب ولرم شستشو می دهند و سپس در آفتاب مستقیم خشك و آماده عرضه به مشتریان می گردد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]