واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تحلیلگر مشهور فلسطینی: حمله به یمن به ضرر عربستان و ائتلاف عربی تمام خواهد شد تهران-ایرنا- سردبیر مشهور روزنامه فرامنطقه ای "رای الیوم" در مقاله ای با پرداختن به موضوع حمله عربستان به یمن پیش بینی کرد که سناریوی لیبی این بار در یمن تکرار شود و این جنگ به کشورهای همجوار نیز سرایت نماید و در کل به ضرر کشورهای عربی تمام خواهد شد.
"عبدالباری عطوان" نوشت: اوضاع در یمن در حال حرکت به سوی هرج و مرجی خونین و درگیری های فرقه ای و منطقه ای است که احتمالا به کشورهای همسایه هم گسترش می یابد.
در یمن، در حال حاضر بیش از پنجاه میلیون قطعه سلاح وجود دارد، یعنی به طور متوسط دو قبضه سلاح برای هر شهروند؛ برخی هم این رقم را دو برابر تخمین می زنند.
آیا سناریوی لیبی در یمن تکرار خواهد شد؟ بله همینطور است سناریوی یمن در مقابل لیبی ناچیز است زیرا نیروهایی که در این بحران چه به طور مستقیم یا غیر مستقیم دخالت می کنند، کشورهای ابرقدرت منطقه ای هستند و می خواهند یکدیگر را به زانو درآورند.
هر چند می توان آغاز حمله عربستان به یمن را ثبت کرد، اما حتی خود عربستان نیز نمی تواند چگونگی ادامه این جنگ و یا تاریخ پایان آن را تعیین کند چون اگر ریاض و همدستانش قادر به این کار بودند از باقی ماندن بشار اسد رییس جمهور سوریه در قدرت پس از چهار سال اینهمه شگفت زده نمی شدند.
شبه جزیره عربی و به طور خاص کشورهای خلیج فارس وارد یک تونل تاریک شده اند که به سختی بتوان در انتهای آن کورسویی از نور مشاهد کرد چرا که یک تونل طولانی است و جنگ هم هنوز در روزهای اولیه است.
مشارکت 185 جنگنده پیشرفته در بمباران یمن طی دو روز گذشته در منطقه بی سابقه است و پیش از آن تنها در جنگ آزاد سازی کویت (جنگ اول خلیج فارس -1991) این تعداد هواپیمای آمریکایی در بمباران هوایی عراق شرکت داشتند.
حملات هوایی عربستان و دیگر کشورهای عربی (عمدتا با ماهیت نمادین) شانس یافتن راه حل سیاسی در آینده نزدیک برای بحران یمن را از بین برد و جرقه جنگ فرقه ای در منطقه را شعله ور کرد و یا بهتر بگوییم هیزم روی آتش ریخت؛ به این معنی که اگر معجزه ای رخ ندهد –با علم به اینکه ما در زمان معجزها نیستیم- در روزهای آینده شاهد گسترش این جنگ خواهیم بود.
ائتلاف عربی که در حال حاضر در یمن وارد جنگ شده است هر چند از سلاحهای هوایی قدرتمندی برخوردار است اما این امر نمی تواند جنگ را به نفع آنها به پیش ببرد و انتقال به مرحله بعدی جنگ یعنی جنگ زمینی هم برای این کشورها رفتن به تفریح و پیک نیک نخواهد بود.
نباید فراموش کرد که آمریکا در حال حاضر از طریق ارتش یمن به طور هوایی و زمینی در حال مبارزه با "القاعده" است و هفت سال است که از هواپیماهای بدون سرنشین علیه این شبکه استفاده می کند اما هنوز هم نتوانسته است القاعده را نابود کند؛ این امر در مورد جنگ آمریکا و متحدانش علیه داعش در عراق و سوریه هم صدق می کند.
کشورهای خلیج فارس هرچند از سایر مناطق جهان پایدارتر، امن تر و مرفه تر هستند، اما ترکیب داخلی آنها بسیار شکننده است؛ در برخی از این کشورها مثل کویت شمار شیعیان تا 40 درصد هم می رسد و در عربستان این رقم به 10 تا 15 درصد بالغ می شود. شیعیان بحرین نیز چهار برابر این رقم هستند و اگر جنگ فرقه ای در منطقه در بگیرد بسیار دشوار است که این افراد در قبال آن بی تفاوت و ساکت بمانند.
عطوان با اشاره به بسیج تبلیغاتی عربها علیه ایران در مورد جزایر سه گانه در خلیج فارس افزود: مسئول بلندپایه یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس دراین خصوص با محکوم کردن این حملات تبلیغاتی به من گفت که این یک اقدام جنون آمیز است و بازنده اصلی خود ما خواهیم بود. با این کار ، ما به خاطر چند جزیره صخره ای که 11 کیلومتر مربع بیشتر مساحت ندارد از نظر اقتصادی زیان بزرگی خواهیم کرد.
یک مقام دیگر این کشورها نیز با اشاره به حضور چندین ناو هواپیمابر و بیش از 200 کشتی جنگی آمریکایی و غربی در آبهای خلیج فارس گفت که این ناوها و کشتی ها هیچ ارزشی ندارند و نمی تواند از ما حفاظت کند. کافی است که ایران کارخانه های آب شیر کن ما را در سواحل خلیج فارس بمباران کند که 90درصد نیازهای آب آشامیدنی ما را تامین می کند تا ما از تشنگی تلف شویم. علاوه بر این، ایران قایقهای دریایی تندرویی دارد که توسط رادار قابل ردیابی نیست و می توان از آنها برای عملیات انتحاری و از بین بردن کارخانه های آب شیرین کن مورد استفاده کرد.
راه حل نظامی نتوانست در سوریه کارساز باشد و در یمن نیز کارساز نخواهد بود بنابراین، حتی اگر همانند لیبی نیروهای ناتو در آن دخالت کنند نتایج فاجعه بارخواهد بود.
ما معتقدیم که شانس راه حل سیاسی در بحران یمن هنوز در مراحل ابتدایی آن است و در حال حاضر، پس از که کشورهای عربی حاضر در ائتلاف علیه یمن نشان دادند که در توسل به گزینه نظامی تردیدی ندارند، بکارگیری کانال های دیپلماتیک برای رسیدن به توافق و توقف خونریزی، بهترین گزینه است. در این راه دو کشور پادشاهی عمان که روابط خوبی با ایران دارد و الجزایر که تجربه طولانی در این زمنیه دارد می توانند به عنوان میانجی عمل کنند.
خاورم*1049**1275
09/01/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]