تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):راست ترين سخن، رساترين پند و زيباترين حكايت، كتاب خدا (قرآن) است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834390060




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

فارس گزارش می‌دهد تاریخ کهن ایران زمین در دیار تاریخی ابرکوه/ از صخره‌های دستکند تا دانشمندان پرآوازه


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش می‌دهد
تاریخ کهن ایران زمین در دیار تاریخی ابرکوه/ از صخره‌های دستکند تا دانشمندان پرآوازه
ابرکوه شهرستانی کهن است و آثار تاریخی و طبیعی آن نشان از تمدن و تاریخ پرقدمت آن دارد و خانه‌های تاریخی، بناهای قدیمی، دانشمندان و ادبای نامی و ... همه و همه نشان از قدمت این شهرستان دارد.

خبرگزاری فارس: تاریخ کهن ایران زمین در دیار تاریخی ابرکوه/ از صخره‌های دستکند تا دانشمندان پرآوازه



به گزارش خبرگزاری فارس از  ابرکوه، شهرستان ابرکوه که در شاهنامه فردوسی نیز نام و نشانی دارد، امروزه میراثدار آثاری است که قدمت این قسمت از سرزمین ایران را به رخ جهانیان می‌کشد. گردشگران در این روزهای دل انگیز بهاری در گوشه گوشه این شهرستان اگر سری به آثار و جاذبه‌های تاریخی بزنند، هنرمندی مردم آن دوران را که بدون استفاده از ابزاری خاص به خلق آثاری دست زده اند که اکنون و با وجود بسیاری از تکنولوژی ها امکان تکرار آنها نیست، را نظاره گر خواهند بود. در این دیار همچنین افرادی زندگی می کرده اند که نام و نشانی بس افتخارآمیز در تاریخ جهان دارند. ابرکوه نامی به وسعت تاریخ دارد یک کارشناس ارشد مرمت و احیای بناها و بافتهای تاریخی در گفتگو با خبرنگار فارس در مورد سابقه این منطقه از کشور اظهار داشت: درباره ابرکوه در نگاشته های قدیم سخن‌های فراوانی آمده است که از آن جمله می‌توان به کتاب‌ها و نوشته‌های: «مسالک الممالک» اصطخری، «حدود العالم من المشرق الی المغرب»، «فارسنامه» ابن بلخی، «معجم البلدان» یاقوت حموی، «المسالک و الممالک» ابن خردادبه، «اقلیم پارس» ایرج افشار، «نزهه القلوب» حمدالله مستوفی، «سیاحت نامه جنوب ایران» اشاره کرد. عباس قدیریان افزود: در «فارس نامه ناصری» حاج میرزا حسن فسایی، «کتاب آثار ایران» آندره گدار، «اقلیم پارس» محمدنقی مصطفوی، «تاریخ و جغرافیای شهرستان آباده» عبدالرحیم شریف، «لغت نامه دهخدا» و «فرهنگ فارسی معین» نیز به توصیف ابرکوه پرداخته شده است.

در این مجال کوتاه سری به عزیزالدین نسفی خواهیم زد که کافی است برای مشخص شدن آوازه او در جهان، جستجوی مختصری در فضای مجازی داشته باشید، از آنجا نگاهی به عمق تاریخ  و در 2 هزار سال پیش و هنرمندی هنرمندان این دیار در کار با سنگ‌های سخت خواهیم داشت، نگاهی به قلعه هایی با برج های بلند که نشانی از تلاش برای استواری این سرزمین است، خواهیم انداخت و ... نگاهی به تاریخ از دریچه خندق های سنگی ابرکوه خندق های سنگی ابرکوه را به  جرأت می توان یکی از اعجازهای هنر بشری ذکر کرد که نگاه تحسین برانگیز هر بیننده ای را به خود جلب می کند و هر بیننده ای را به اعماق تاریخ راهنمایی می کند. غلبه انسان بر سنگ های سخت در 2هزار سال پیش اوج سختکوشی مردم کویر برای جلوگیری از تهاجم دشمن به سرزمینشان را به اثبات می رساند.

هنوز نیز کسی به راز چگونگی ساخت این خندق ها  که به نام خندق های قلعه سرور خان معروف است و در یکی از ورودی های شهر ابرکوه و برای حفاظت از شهر حفر شده پی نبرده است. نگاهی به قلعه های تاریخی ابرکوه در شهرستان ابرکوه حدود 50 قلعه تاریخی وجود دارد که تعدادی از آنها هنوز نیز مسکونی هستند. ارگ روستای شهرسب این ارگ قلعه ای عظیم با سردری رفیع و آثاری از مجتمع مسکونی روستایی به همین نام در گذشته است.

محققان هسته اولیه این مجتمع مسکونی عظیم را به دوره صفویه نسبت داده اند و آن قلعه ای است با برج و بارو و سردری جداگانه، هشت برج و نیم در چهار زاویه که درمیان قلعه بیرونی واقع شده است. با گذر از کوچه پس کوچه های این قلعه قدیمی که از معدود قلعه های استان یزد است که معماری آن نسبتاً سالم مانده است گام به گام در تاریخ پا می گذارید. کوچه ها و خانه های این ارگ به صورت شطرنجی طراحی شده و اکثر خانه های مسکونی در طرفین کوچه ها قرار دارند. قلعه روستای تیزوک یکی دیگر از این قلعه ها قلعه روستای تیزوک است. این قلعه نیز یک مجتمع مسکونی بزرگ است و دارای سردری رفیع دو طبقه و دیوارهای چینه ای و خشتی است. وسعت قلعه بزرگ و مستطیل شکل و دارای چهار برج است و قدمت این بنا مربوط به دوره افشاریه و زندیه است. قلعه رباط یکی از این قلعه ها که در ورودی شهر ابرکوه همچنان پا برجا مانده قلعه رباط است که البته دیگر نشانی از سکونت مردم در آن نیست. این قلعه دارای 9 برج و حصار چینه ای است. مناره های سر در نظام الملک سراغ تاریخ را در گوشه گوشه این خاک می توان جستجو کرد. یکی از این آثار که هنوز پابرجا مانده است مناره‌های نظامیه است. داخل شهر ابرکوه و در خیابانی که به سمت  نظامیه که خود نامی در تاریخ دارد می رود دو منار مرتفع بر روی سر دری بلند به چشم می آید. مردم منطقه آن را منار و سر در نظام الملک می‌خوانند و از آثار ثبت شده ملی به شمار می آید. یخچال های تاریخی ابرکوه یکی از آثار چشم نواز این خطه از کویر یخچال های خشتی آن است که به خوبی برای مقابله با مخاطره های کویر طراحی شده اند.

یخچال های زیبایی در  این شهرستان  وجود دارد که در قدیم از آنها برای نگهداری یخ استفاده می شد و نمونه آن را می توان در ورودی شهر ابرکوه از سمت شیراز مشاهده کرد. این یخچال ها از جمله آثار قدیمی شهرستان ابرکوه هستند که با پلانی به صورت مدور و حجمی مخروطی شکل به صورت پله ای بنا شده اند و مصالح به کار رفته در آنها سنگ و خشت خام و گل و چوب و آهک است. قدمت برخی از یخچال‌های ابرکوه به عهد قاجار و برخی دیگر از آنها به رونق جاده ابریشم در این منطقه می رسد. بزرگانی که در ابرکوه زیستند در ابرکوه بزرگان زیادی زندگی می کردند که برخی از آنها شهرت جهانی دارند و در این مجال تلاش می کنیم که به برخی از آنها که دارای مقبره هستند بپردازیم. آرامگاه عزیزالدین نسفی عزیز الدین نسفی یکی از بزرگان و دانشمندان بزرگ است که به پیر صدیق و پیر حمزه سبزپوش معروف است و مهمترین اثر وی انسان کامل است که در دوران تدریس در مسجد جامع ابرکوه به رشته تحریر درآورده است. شهرت این دانشمند جهانی است و با جستجوی ساده ای می توان به این امر پی برد. آرامگاه عزیزالدین نسفی نیز یکی از بناهای تاریخی شاخص در شهر ابرکوه است که قدمت آن به دوره سلجوقیان در قرن پنجم و ششم بر می گردد و در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.

محراب گچبری بسیار زیبایی که داخل این بنا وجود دارد که با کتیبه‌های مزین گنبد علویان در همدان و مدرسه حیدریه قزوین و مسجد جامع ورامین و مقبره پیر بکران اصفهان هم در یک ردیف است. مقبره ملا علی کرم مقبره ملاعلی کرم بنایی چهار طاقی با مصالح خشت خام و گل واقع در محله گلکاران شهر ابرکوه است. ملاعلی کرم، خواهرزاده کریم خان زند است که در سفر زیارتی به مشهد مقدس در ابرکوه مقیم می شود و بعد از وفات در همین شهر به خاک سپرده می شود و این بنا نیز به ثبت آثار ملی ایران در آمده است. شناخت خود از آثار تاریخی کشور را افزایش دهیم سفرهای نوروزی فرصت مغتنمی برای بازدید از پتانسیل های گردشگری مختلف کشور است، ظرفیت هایی که با وجود زیبایی و ارزش های خود کمتر به چشم می آید. می توان در طی این سفرها از شهرهای کمتری گذر کرد اما نگاهی عمیقتر به این پتانسیل ها داشت. بارها شاهد بوده ایم که گردشگران خارجی برای دیدار از آثاری که ما به راحتی از کنار آنها می گذریم به ایران اسلامی سفر می کنند و این در حالی است که ما به جز معدودی از این آثار اطلاع چندانی از بیشتر آنها نداریم. جاذبه ها و شخصیت های مطرح شده تنها مشتی از خروارها یادگار تاریخی شهرستان ابرکوه است و به طور قطع سفر به این دیار می تواند روزها سرگرمی و دیدنی برای مسافران این خطه رقم بزند. عکس و گزارش: رحیم میرعظیم انتهای پیام/2464/س20

94/01/07 - 14:42





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن