واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: تکرار مصباح دهه 70 در سال 93 /آیتالله قمنشین پایداریها با پرچم لیدری مخالفان دولت در اندیشه رهبری اصولگرایان سنتی
مصباح یزدی در سال 93 توانست خود را به عنوان مهم ترین منتقد دولت روحانی معرفی کند.
مصطفی داننده: سال 93 برای آیتالله مصباح یزدی تکرار دهه 70 شمسی بود. آیتالله مصباح یزدی، رئیس موسسه امام خمینی، این روزها به تنهایی جور مخالفت با دولت روحانی را به دوش میکشد و از هر تریبونی برای انتقاد از سیاستهای دولت به ویژه در زمینه سیاست خارجی استفاده میکند.
کسی که به تنهایی پرچم مخالفت با خاتمی و دولت اصلاحات را به دست گرفته بود و از تربیون نمازجمعه و بیان مسائل ایدئولوژیک به مقابله با جریان اصلاحات و متفکران آن میپرداخت. رئیس موسسه امام خمینی بعد از دولت خاتمی خوشحال از پیروزی محمود احمدی نژاد و تحقق دولت کریمه از سیاست جدا شد و ترجیح داد که بیشتر به درس و بحث بپردازد. اما انحراف احمدی نژاد و نزدیکی بیش از حد او به مشایی باعث شد که مصباح بازهم وارد سیاست شود و اینبار به انتقاد از رئیس جمهوری بپردازد که روزی او را یاور امام زمان میدانست.
داستان شیرین مصباح و احمدی نژاد در روزهای پایانی دولت دهم، به داستانی غم انگیز و پراتهام تبدیل شده بود. روزی احمدی نژادیهای مصباح را متهم میکردند به کارشکنی و دگر روز، طلاب موسسه امام خمینی دولت را به رمالی متهم میکردند.
اما آیتالله مصباح یزدی در حکومت دارای تفکرات خاصی است که، داماد او محمدی عراقی آن را اینگونه روایت میکند:« دیدگاهی که داشت این بود که هر صنف و هر گروه می تواند بهترین و صالح ترین فرد را در صنف خودش مشخص کند. بنابراین انتخابات ما باید بیشتر جنبه تخصصی داشته باشد. مثلاً اساتید دانشگاه و دانشجویان و یا هر صنف دیگری می توانند در صنف خودشان تشخیص دهند که بهترین و صالح ترین فرد کیست. آقای مصباح این را قبول نداشت که کسی بیاید و در مورد فردی نظر بدهد که با تخصص او سازگار نیست. ایشان به تعبیر بنده معتقد به انتخاب پارلمان های صنفی و منطقه ای بودند.آقای مصباح می گفت دولت و پارلمان مرکزی باید از پارلمان های محلی و صنفی تشکیل شود. در واقع ایشان به یک انتخابات دو درجه ای معتقد بود که اول به صورت منطقه ای و صنفی برگزار شود و بعد به صورت مرکزی.»
رئیس موسسه امام خمینی با این اندیشه، در انتخابات ریاست جمهوری به سراغ لنکرانی رفت تا از طریق او بتواند این اندیشه را نهادینه کند. اما کناره گیری وزیر بهداشت دولت احمدی نژاد از انتخابات و پیروزی حسن روحانی باعث شد تا تمام آرزوهای مصباح رنگ واقعیت به خود نگیرد و آیتالله همچنان نقش یک منتقد را بازی کند. آیتالله مصباح اولین انتقاد جدی خود را بعد از سخنان رئیس جمهور در مورد منتقدین مذاکرات هستهای بیان داشت و گفت:« متهم می کنند به بی سوادی و کم فهمی و کج فکری و چیزهای دیگر اینها خودشان نصیحت خدا و پیغمبر است ، دوست نمی دارید کسی که شما را نصیحت کند و از شما انتقاد کند، می گویید انتقاد را دوست داریم و حق با مخالف است ولی دروغ می گویید ، طاقت شنیدن یک جمله را ندارید» او در سخنانی دیگر از تلاش دولت برای تدوین حقوق شهروندی انتقاد کرد و گفت«اگر امروز نیز بحث حقوق شهروندی مطرح میشود که در آن بهائی و مسلمان، انقلابی و ضد انقلاب برابرند، از همان تفکر ناشی میشود. لذا باید احساس خطر کرد وقتی بعد از گذشت 35 سال از انقلاب اسلامی، عالیترین مقام کشور بعد از رهبری، سخنی بگوید که بنی صدر هم جرأت گفتن آن را نداشت. هرچند این عده سخن خود را در لفافه و به صورت غیر مستقیم بیان میکنند.» رئیس موسسه امام خمینی در سال 93 در کنار معرفی خود به عنوان رهبر منتقدان دولت روحانی، میخواست نقش رهبری خود بر جریان اصول گرایی را هم نهادینه کند. مصباح یزدی رایزنیهای سیاسی خود را برای مجلس دهم تشکیل داده است و تلاش میکند استراتژیهای خود را در این زمین پیاده کند. آیتالله مصباح یزدی تلاش میکند خود را به عنوان رهبر جریان اصول گرایی معرفی کند و به همین واسطه لیست اصلی اصول گرایان را از نیروهای نزدیک به خود تشکیل دهد.به نظر میرسد آیتالله دوست دارد اکثریت مجلس دهم در اختیار اعضای جبهه پایداری و یا اصول گرایان نزدیک به تفکر پایداری باشد تا از آن طریق بتوانند، جلوی دولت روحانی بایستد. رئیس موسسه امام خمینی بر خلاف دیگر علمای قم علاقه فراوانی به جریان سازی سیاسی دارد. مصباح یزدی سعی کرده است تا چهره یک فقیه را از خود دور کند. آیتالله قم نشین دوست دارد چهره متفاوت تری از خود نسبت به فضای عموما علمی حوزه از خود نشان دهد. مصباح یزدی با تاسیس موسسه امام خمینی، به دنبال تاسیس ضلع سومی در مقابل جامعه مدرسین و جامعه روحانیت مبارز است. او میخواهد موسسه امام خمینی به عنوان نهادی تاثیرگذارتر از « جامعتین» در فضای سیاسی کشور باشد. مصباح یزدی برای انتخابات مجلس دهم یک استراتژی مشخص دارد. تشکیل مجلس مخالف دولت با احتمالاتی چون ریاست سعید جلیلی و نایب رئیسی کامران باقری لنکرانی، دو مرد محبوب آیت الله پایداری ها! باید دید روزهای 94 با آیتالله چگونه برخورد میکند و آیا او میتواند نیروهای نزدیک خود را راهی مجلس دهم کند یا شکست دیگری در کارنامه سیاسی او بعد از خرداد سال 92 ثبت خواهد شد.
۰۵ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]