واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بودایی های سریلانکا، کارت دهلی نو برای مقابله با نفوذ چین دراقیانوس هند دهلی نو- ایرنا-هند درصدد است با فراهم کردن زمینه دیدار بودائیان سریلانکا با دالایی لاما رهبر بودائیان تبت در دهلی نو جبهه دیگری برای مقابله و مهار نفوذ روزافزون چین در اقیانوس هند که به نوعی حیاط خلوت این کشور محسوب می شود،بگشاید.
به گزارش ایرنا،دراین دیدار قرار است دالایی لاما رهبر دینی بودائیان تبت پنجشنبه هفته آینده – 26 مارس – با راهبان سریلانکایی در دهلی نو دیدار و به دعوت آنها عازم کلمبو شود.
دالایی لاما از 17 نوامبر 1950 زمانی که 15 ساله بود به عنوان چهاردهمین رهبر دینی بودایی ها، کنترل دولت و تقریبا تمامی منطقه خودمختار تبت که جمهوری نوپای چین آرزوی آن را داشت به عهده گرفت .
در سال 1959 به دنبال قیام تبت که چین از آن به عنوان قیام ملاکان فئودال یاد کرد، دالایی لاما به هند رفت و دولت در تبعید را دراین کشور تاسیس کرد.
مساله تبت و رهبر بودائیان برای استقلال این منطقه ،همواره در 50 سال اخیر یکی از مسایل نگران کننده چین بوده است .
تبت سرزمین بودائیان، مرتفع ترین منطقه مسکونی جهان است و از آن به عنوان بام جهان یاد می شود که در جمهوری چین و در مرز هند واقع شده است .
چین بارها نسبت به دیدار دالایی لاما از کشورهای مختلف واکنش نشان داده به طوری که دیدار سال گذشته دالایی لاما با رییس جمهوری آمریکا سبب اعتراض این کشور شد.
نزدیکی روابط هند و سریلانکا بعد از روی کارآمدن دولت جدید این کشور سبب شد که نارندرا مودی نخست وزیر هند در سفر به کلمبو در دیدار با راهبان بودایی زمینه دیدار آنها با دالایی لاما در دهلی نو را فراهم کند.
دیدار راهبان بودایی هند و سریلانکا از آن نظر اهمیت دارد که آخرین دیدار دو سنت متفاوت بودیسم در قرن هفتم اتفاق افتاده است و تاکنون به دلیل نفوذ چین بر دولت راجاپاکس رییس جمهوری پیشین سریلانکا امکان دیدار دالایی لاما از سریلانکا ممکن نشده بود.
علاوه بر سریلانکا، آیین بودایی در کشور هایی مانند میانمار، تایلند و لائوس و بخش هایی از ایالت ارناچال پرادش تا لداخ که شامل کشور های نپال، بوتان و ایالت سیکیم هند می شود، گسترش یافته است.
چین بر اساس دپپلماسی بودایی خود، گروه یاران جهانی بودایی را ایجاد کرده است که سالانه راهبان بودایی در سراسر جهان را جمع می کند و به گروه های بودایی در سراسر جهان کمک ملی می کند.
هند در سیاست خود در منطقه قصد دارد که از طریق قدرت نرم و با کارت بودیسم با نفوذ چین دراین منطقه مقابله کند.
بر اساس گزارش وزارت دفاع هند،چین قصد دارد تا با افزایش نفوذ خود در کشور هایی مانند میانمار و پاکستان، دسترسی خود را به اقیانوس هند گسترش دهد.
مقام های هندی بارها اعلام کرده اند که چین با استفاده از دیپلماسی فعال خود در زمینه های سیاسی، نظامی و همکاری های مذهبی و اقتصادی در حال گسترش نفوذ خود در منطقه است.
به دلیل صدور قطعنامه های مختلف علیه سریلانکا در زمان ریاست جمهوری راجاپاکس مبنی بر نقض حقوق بشر در دوره جنگ های داخلی با شورشیان تامیل و حمایت هند ازاین قطعنامه ها، روابط هند و سریلانکا کاهش یافته بود به طوری که دیدار نارندا مودی از سریلانکا در ماه جاری نخستین سفر نخست وزیر هند از سال 1987 تاکنون است.
سرد شدن روابط سریلانکا و هند، عاملی شد که چین بتواند در این کشور نفوذ کند و راجاپاکس روابط دوستانه و نزدیکی را با چین برقرار کرد.
چین اکنون در ساخت خط لوله گاز در میانمار و احداث یک بندر و شهر ساحلی در سریلانکا سرمایه گذاری کرده است.
رییس جمهوری چین در دیدار خود از سریلانکا در سال 2014 توانست 24 توافقنامه با دولت سریلانکا امضا کند و اکنون این کشور چندین میلیون دلار دراین کشور سرمایه گذاری کرده است .
هند نگران مقاصد نظامی چین در منطقه است به طوری که نسبت به پهلو گرفتن 2 زیر دریایی چین در سریلانکا به شدت اعتراض کرده بود.
رییس جمهوری جدید سریلانکا مخالف افزایش نفوذ چین در این کشور است و در تبلیغات انتخاباتی خود حضور چین در سریلانکا را به استعمار تشبیه کرد.
پس از آن دولت جدید سریلانکا تلاش کرد که به هند اطمینان دهد که از نفوذ چین دراین کشور جلوگیری می کند.
دولت سریلانکا اعلام کرد که از این پس به زیردریایی های چین اجازه پهلو گرفتن در آب های این کشور را نمی دهد.
دیدار اوایل ماه جاری میلادی نارندرا مودی نخست وزیر هند از کشورهای سریلانکا، سیشل و موریس در اقیانوس هند از سوی کارشناسان سیاسی به عنوان گامی دیگر از سوی این کشور برای مهار نفوذ چین دراین منطقه ارزیابی شد.
نیروی دریایی هند نیز درحال افزایش توانمندی خود برای به دست گرفتن دوباره کنترل اقیانوس هند است و در این جهت این کشور در ماه گذشته بودجه نظامی خود را با 11 درصد افزایش به 40 میلیارد دلار رساند و ساخت 6 زیردریایی هسته ای و 7 ناوچه جدید را در دستور کار خود قرار داد.
هرچند که این تجهیزات درمقابل نیروی دریایی چین با 49 ناوچه،24 ناو. 8 رزم ناو و حدود 60 زیردریایی چین بسیار ناچیز است .
حضور چین در سریلانکا دلیل مهمی برای نگرانی هند است و این کشور به دلیل موقعیت جغرافیایی و واقع شدن درجنوب شبه قاره از اهمیت حیاتی برای هند دارد.
بیشتر کالاهایی که از طریق دریا راهی هند می شود از مسیر آبی سریلانکا عبور می کند و حضور چین در این منطقه مشکل بزرگی برای این کشور است .
*آساق*2*267*1600**1010
04/01/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]