تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 29 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام حسین (ع):جز به یکى از سه نفر حاجت مبر: به دیندار، یا صاحب مروت، یا کسى که...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842261613




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

روستای به یادگار مانده از عمق تاریخ/ خویین پذیرای مهمانان نوروزی


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مهر گزارش می دهد؛
روستای به یادگار مانده از عمق تاریخ/ خویین پذیرای مهمانان نوروزی

روستای خوئین


شناسهٔ خبر: 2520518 چهارشنبه ۲۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۰:۱۵
استانها > زنجان

زنجان-روستای خویین از توابع استان زنجان مراکز گردشگری بسیاری دارد که دستكند «دژمنده» و حمامی باستانی، آسیاب هایی كه غلات را پودر می كرد و مساجدی كه موید پرورش علمای باكرامت بود از آن جمله است. به گزارش خبرنگار مهر، روستای خویین واقع در شهرستان ایجرود از توابع استان زنجان، از جمله روستاهایی است كه به دلیل برخورداری از جاذبه های تاریخی طبیعی به عنوان روستای نمونه گردشگری شناخته شده است.روستای خوئین، محصور در بین کوههاست و در خود آثار ارزشمند تاریخی را جای داده است آثاری که هریک به تنهایی روایتگر گوشه ای از تاریخ کهن و ارزشمند گذشته هستند، در این میان دژمنده شهری در دل کوه و در زیر روستای خوئین امروزی است که حکایت از استعداد و نبوغ و ایستادگی گذشتگان این مرز و بوم دارد.
روستای خوئین
دارالمومنین نام دیگر خوئین بود زیرا مردمان آن اهل علم وفضیلت بوده وعلما را تکریم می كردند در یک زمان ۳۵۰ روحانی داشته، حوزه علمیه خوئین درآن زمان شهرت بسزائی داشته ودرآن موقع هفت مجتهد مسلم در خوئین زندگی می كرده اند.خوئینی ها ادب دوست وشاعر پروربوده اند از آن جمله می توان ملا آقا وفائی مولف کتاب قیام حسینی وملایوسف آل اسحق صاحب دیوان شعر و شیخ محمد علی متخلص به سرباز در شعرهایش است همچنین مشهدی حسن حسین لوئی وآقای شمس الدین آذری را نام برد.مساجد خوئیناین روستا در یک زمان هشت  مسجد فعال داشته که اولین مسجد خوئین در ارگی دره بنا گردیده ودرحال حاضر نیزبخاطر قداست آن از رونق خاصی برخورداراست. میل باستانی یاکنبز «یا همان گنبد»این بنای تاریخی متعلق به قرن ششم هجری است و از سنگ وآجر وساروج وخاک ساخته شده وبه عنوان دکل دیدبانی مورد استفاده قرار می گرفته است. گویند ازاین کنبز چهار عدد در چهار جهت جغرافیایی روستا قرار داشته که فقط همین یک عدد باقی مانده است.دژمنده «شهر زیرزمینی»به گفته باستان شناسان یکی از بزرگترین ساخته های دستی انسان در زیرزمین است، عمق تقریبی آن ۴۰ متر ووسعت آن نیز تقریبا ۴۰۰۰ مترمربع است. گویند دراین شهر زمینی بزرگ که اطراف آن را مغازه ها احاطه کرده بود، دروسط میدان حوض آب به شکل لوزی وجود داشته واطراف حوض تخت هائی از چوب بوده که روی آن ها گلیم انداخته  بودند.
روستای خوئین
دراین دژ زیرزمینی اتاق های مجزا، تاقچه، تنور واستبل وطویله برای نگهداری حیوانات وانباروچهارراه های تو درتو درطبقات مختلف روئیت شده است. گویند درب سنگی بزرگی در ابعاد ۳*۲ متر  درآنجا موجود می باشد که روی آن نوشته هائی است.بازارخوئیندرزمانهای قدیم از شهرهای اطراف وبزرگ مانند تبریز وقزوین جهت مبادله کالا به این روستارفت وآمد می شده است. گویند خوئین دارای پنج راسته بازار مجزا بوده که در مجموع ۲۰۰ باب مغازه در خود جای می داده.راسته بازارصباغ ها که در آن اغلب رنگرزها بوده اند، راسته بازارآهنگرها، راسته بازارزرگرها، راسته بازار مسگرها، راسته بازار نجارها، گویند درمیان این بازارها مغازه های دیگری مانند خیاطی –آرایشگری-کفاشی-قصابی-تعمیرات چراغ و ...وجودداشته اند.  این دژزیرزمینی ازطریق تونل هائی با اطراف ارتباط داشته که یکی از این تونل ها باعبور اززیر رودخانه (چای) به روستای قمچی قای متصل می شده است.آسیاب های خوئیندر روستای خوئین  ۱۱ آسیاب فعال وجود داشته که همگی دریک زمان فعال بوده  امانمی توانستند آرد مورد نیاز مردم را برسانند. آسیاب های خوئین از قسمت شمال روستا معروف به کلبر شروع ودردره سرخه رزان خاتمه می یابد.ارتفاع بعضی از آسیابها به ۱۴ متر می رسیده است. در آسیابها از هر پنج کیلوگندم که آرد می کردند یک کیلو بعنوان حق الزحمه برمی داشتند.دره های خوئینروستای خوئین قدیم دردره هائی واقع شده بوده که از جنگل های انبوه پوشیده شده بوده اند و حیوانات وحشی بسیاری دراین دره هازندگی می كردند. ارگی دره یعنی دره آسیاب ها، پلنگی دره زیستگاه پلنگان درزمان های بسیار قدیم، دره سرخه رزان، آسیه دره، خولی دره، یاموذی دره، چشمه بار خوئین که در شعر شعرای خوش ذوق آمده در کوه های شمال شرقی روستا واقع گردیده وازطریق غازان ارخی به ارگی دره به صورت آبشار سرازیر بود. غازان ارخی وچشمه بار از آثارغازان خان جانشین کیخاتون ازنوادگان هولاکوخان مغول بوده که از خوئینی های فعلی بعضی به آن ها منصوب هستند.
روستای خوئین
خوئین دارای آثار تاریخی و طبیعی منحصر به فردی است، میل (كمبز) خوئین در کشور بی نظیر است، شاید در کل ایران مشابه شهر زیرزمینی دژمنده چهار یا پنج نمونه وجود داشته باشد.از سال ۱۳۸۵ به طور جدی خوئین را در ردیف روستاهای هدف گردشگری قرار دادند گرچه پیش از آن نیز مطالعات متعددی در آنجا صورت گرفته بود.آثار سفالی پراکنده یافته شده در دژمنده حکایت از تاریخی حداقل هزار ساله دارد، نظر محققان این است که این آثار متعلق به دوره سلجوقیان است، البته  به نظر می رسد قدمت تاریخی خوئین بیش از این هاست، برخی كارشناسان باستان شناسی معتقدند  میل خوئین حداقل دارای تاریخی ۲۳۰۰ ساله است. اطراف میل آثار سفالی یافته شده است که به قبل از اسلام و مشخصا به دوره اشكانیان تعلق دارد.روستای خویین با چنین جاذبه هایی بر تارك خود، حالا منتظررونق گردشگری است.روستای نمونه گردشگری منتظر رونق گردشگریدهیار روستای خویین گفت: این روستا از سه سال پیش به عنوان روستای نمونه گردشگری انتخاب شده است اما تاكنون اقدام قابل توجهی برای رونق آن صورت نگرفته است.قاسم آزاد پور در گفت و گو با خبرنگار مهر  با بیان اینكه روستای خویین به دوره قبل از اسلام باز می گردد و بقایای آتشكده ها موید این موضوع است افزود: بافت تاریخی طبیعی این روستا جاذب گردشگراست مشروط بر اینكه برنامه ریزی صحیحی برای بهره مندی از ظرفیت های موجود وجود داشته باشد.وی خاطر نشان كرد: با ثبت روستای خویین به عنوان روستای نمونه گردشگری دو اثر تاریخی از جمله حمام باستانی متعلق به چهار قرن پیش و غار دستكند دژمنه متعلق به هشت قرن پیش تلا حدودی مرمت شده اند.دهیار خویین ادامه داد: ۱۱ آسیاب آبی قدیمی در این روستا وجود دارد كه بلا استفاده است البته یك باب از آن ها فعال خواهد شد.
خوئین
آزاد پور اظهار كرد: گنبد «میل خویین» با ارتفاع ۱۴ متر در دوطبقه، هشت مسجد قدسمس كه اولین آن ها«ارگ دره»نام دارد و جنگل گردو از دیگر جاذبه های این روستای نمونه گردشگری است.به گفته وی زیر زمین  این روستای ۱۲۸ خانواری را غار دستكند «دژمنه» تشكیل می دهد و تنها خانه گردشگر آن اكنون فقط ۶۰ درصد پیشرفت فیزیكی دارد و به بهره برداری نرسیده است.دهیار روستای خویین زبان «خویین دیلی» را از میراث های معنوی این روستا می داند و می افزاید: این زبان تلفیقی از زبان های تركی، كردی، بلوچ و لری است كه افراد مسن به آن تسلط دارند و در بین جوانان كمرنگ تر است.آزاد پور گفت: شمس الدین آذری خویینی، شاعر خویینی دو كتاب به زبان «خویین دیلی» نوشته  و ترجمه كرده است.وی با اشاره به جمعیت روستای خویین اظهار كرد: در گذشته چهار هزار خانواده در این روستا زندگی می كردند اما با مهاجرت هایی كه اغلب در راستای یافتن كار، صورت گرفته فقط ۱۲۸ خانوار در این روستا زندگی می كنند  و شغل اغلب آن ها دامداری و كشاورزی است.به  گفته دهیار خویین، این روستا صنایع دستی خاصی ندارد اما نوروز پارسال ۷۰۰ نفر مسافر از سایر استان های كشور برای بازدید جاذبه های تاریخی، روانه این روستا شده بودند.آزاد پور معتقد است: مردم خویین برای جذب گردشگر آماده اند اما باید مسئولان دولتی حمایت و برنامه بهتری داشته باشند.









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 307]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن