واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۷ اسفند ۱۳۹۳ (۹:۱۸ق.ظ)
يک اقتصاددان مطرح کرد؛ براي شناسايي پردرآمدها شاخص شغل مهم است/ يارانه پول نفت نيست موج - استاد دانشگاه تهران با بيان اينکه بايد در 4 شاخص مطرح شده براي شناسايي پردرآمدها شاخص شغل در نظر گرفته مي شد از عدم تمايل دولت براي اجرايي شدن اين طرح سخن گفت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، بالاخره بعد از کش و قوس هاي زياد بين مجلس و دولت، دولت موظف به حذف يارانه پردرآمدها شد. بر اين اساس که بايد براساس شاخص بعد خانوار، ميزان درآمد، شرايط اقليمي و محل سکونت اقدام به شناسايي و حذف پردرآمدها کند. عده اي معتقدند که دولت در اين مرحله با محدوديت هايي رو به رو است. از طرفي ممکن است حتي نخواهد آن را عملي سازد. در اين زمينه با دکتر ميثم موسايي، استاد دانشگاه تهران، گفت و گويي انجام داده ايم که در ادامه خواهيد خواند:
آقاي دکتر، به نظر شما دولت مي تواند براساس شاخص هاي مطرح شده پردرآمدها را شناسايي کند؟ شاخص هاي گفته شده را چطور ارزيابي مي کنيد؟
معيارهاي گفته شده با هم متفاوت است. مثلا بعد خانوار هر چه بزرگتر باشد قطعا نيازمندي در آن بيشتر است. به عبارتي سرانه درآمد خانوار با بعد خانوار کاهش مي يابد. در اصل بايد بعد خانوار با توجه به تعداد شاغلين در نظر گرفته شود. ممکن است در يک خانواده 5 نفره، 5 نفر شاغل باشند و يا ممکن است در يک خانواده 5 نفره ديگر فقط يک نفر شاغل باشد. در اصل بايد افراد تحت تکفل محاسبه مي شد. محل سکونت هم مهم است. مساحت خانه و اين که در چه محلي است هم اهميت دارد. آيا در شهرهاي بزرگ است يا کوچک؟ براي محاسبه ميزان درآمد هم، ميزان درآمد سرانه تعداد خانواده بخش بر تعداد بعد خانوارمي شود. اين مورد نشان مي دهد که چه کسي در چه طبقه اي قرار مي گيرد.
فکر مي کنيد دولت تا چه اندازه مي تواند حذف پردرآمدها را عملي کند؟
به نظر مي رسد دولت به جاي اين که دنبال حل مشکلات به صورت اساسي باشد مثل دولت هاي قبل سعي در عوام گرايي دارد؛ چرا که با حفظ يارانه تعداد بيشتري قلب هاي آنها را به سمت خودش متمايل کند. اين موضوع ضرر بزرگ و سم مهلکي براي اقتصاد محسوب مي شود. در کشوري که 70 ميليون جمعيت دارد همه مستحق دريافت يارانه نيستند. اين که نياز به تبصره و ماده ندارد. دولت نبايد به همه يارانه بدهد. خيلي راحت 10 تا 20 ميليون نفر را مي تواند حذف کند.
بهترين ملاک براي دولت در اين کار چيست؟
دولت بايد از خودش شروع کند. بسياري از نمايندگان و مديران سازمان هنوز يارانه دريافت مي کنند. از طرفي در ميان شاخص هاي گفته شده شاخص شغل نيامده بود. بايد از شغل فرد سوال کنند. يکي کارگر است و يکي کشاورز و يکي کارمند. اينها سطح درآمدشان معلوم است. 90 درصد مردم يا کشاورزند يا کارگر يا کارمند. شناسايي اينها کار سختي نيست.
عده اي معتقدند اراده لازم در دولت براي اجرايي کردن اين تصميم نيست؟ تحليل شما چيست؟
به نظر مي رسد که دولت مي خواهد از اجرايي شدن يک قانون مشخص و روشن خودداري کند. دولت پيشتر حتي با اصل حذف يارانه پردرآمدها مخالفت کرده بود. اين قاعده و شاخص ها هم نشان مي دهد که دولت مي خواهد از حذف پردرآمدها فرار کند.
شايد به خاط ترس از تبعات آن در جامعه است؛ چرا که همه مردم يارانه را حق خود و پول نفت مي دانند.
يارانه؛ يعني کمک. پول نفت نيست. پولي است که از افزايش قيمت حامل هاي انرژي است. به عبارتي بازتوزيع درآمد است که بايد به افراد مستحق داده شود که اين افراد تعدشان محدود است. در کل حذف ثروتمندان بيشتر به يک شوخي تبديل شده است؛ چرا که به راحتي مي شود اينها را حذف کرد. دولت اين کار را نمي کند. اين عمل دولت هم مانند طعنه و مسخره براي اقتصاد کشور است؛ چرا که از يک طرف از اقتصاد مقاومتي مي گويند و از طرفي از حذف پردرآمدها خودداري مي کنند. به نظر مي رسد که دولت در اين زمينه دغدغه ندارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]